Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Anna Larsson är Åmåls lucia

Publicerad:
Luciatåget har redan varit ute på uppdrag, men nu kommer det att bli en hel del lussande en dryg vecka framöver. Från vänster Maja Carlsson, Klara Gustafsson, Lisa Gustafsson, Anna Larsson, Noelia Issa, Julia Larsson och Camilla Niemi.
Luciatåget har redan varit ute på uppdrag, men nu kommer det att bli en hel del lussande en dryg vecka framöver. Från vänster Maja Carlsson, Klara Gustafsson, Lisa Gustafsson, Anna Larsson, Noelia Issa, Julia Larsson och Camilla Niemi. Foto: PD:s arkiv

Här är något av det som Provinstidningen Dalsland skrev om för 50, 25 och 10 år sedan.

1972

AMS bygger väg färdig mot Åmål. AMS har gett vägverket tillstånd att bygga om väg 164 på delen mellan Finntorp och Tollebol. 12 personer får arbete vid bygget som beräknas kosta 3.125.000 kronor. Arbetet skall utföras som beredskapsarbete.

Nuvarande väg 164 har på den aktuella delen låg standard och dålig bärighet. Ombyggnaden anses tillgodose ändamålet med vägen med minsta intrång och olägenhet utan oskälig kostnad, säger vägverket.

1997

Åmål fick landstinget att storsatsa på Ekbacken. Landstingsägda Älvsborgsfastigheter vill investera 22,3 miljoner kronor i en om- och tillbyggnad av Ekbackens sjukhem i Åmål. Bygget kan vara klart i december 1999. Ett nytt hyresavtal ger dessutom Åmål tillfälligt sänkt hyra med 1,6 miljoner kronor från 1 januari 1998. Avtalet tryggar också framtiden för vårdcentralerna på både Ekbacken och Åmålsgården.

Men centerns Kurt Svensson hävdar att kommunen kan ordna lika bra, men billigare sjukhemsboende i egen regi.

2012

Anna Larsson är Åmåls lucia. När alla rösterna var räknade, närmare 1 700 kuponger, stod det klart att Åmåls lucia 2012 heter Anna Larsson.

– Det är inte sant, säger hon samtidigt som hon får grattiskramar av de andra kandidaterna.

Pengarna som lussetåget samlar in kommer att gå till föreningen Cancerhjälpen.

Redaktör: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålÅmålsgårdenLuciaProvinstidningen DalslandSamhälleTollebolTrafikTrafikverketVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.