Hoppa till huvudinnehållet

Flera satsningar i farozonen – Alliansen lägger återhållsam budget för 2023

Publicerad:
Borgerlig Allians för Åmål håller hårt i pengarna i budgeten för nästa år.
Borgerlig Allians för Åmål håller hårt i pengarna i budgeten för nästa år. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Borgerlig Allians i Åmål – Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna – gör som de sagt och lägger en stram budget för kommunen nästa år.

Samtliga nämnder får klart mindre pengar än vad de önskar och flera redan aviserade satsningar lär därmed läggas på is.

Två svåra år, sedan kommer vändningen. Den prognosen sätter Åmåls nya kommunstyrelse sitt hopp till.

Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna har under tidspress tagit fram en starkt krisbetonad budget för 2023, som sannolikt antas med stöd av Sverigedemokraterna när kommunfullmäktige samlas till veckan.

Svårt med nytt stall

Noterbart är framförallt hur mycket nämndernas investeringsbudgetar krymper jämfört med vad de äskat. För barn- och utbildningsnämnden, välfärds- och arbetsmarknadsnämnden och teknik- och fritidsnämnden rör det sig mer eller mindre om halveringar.

Radikala inspel från S: Sälj ishallen och avsluta nämndsamarbete med Säffle

Allra mest skiljer sig kommunstyrelsens önskemål och tilldelning: 18,6 miljoner kronor har sänkts till 12,6 miljoner kronor. Detta lär innebära kraftigt minskade chanser för ridklubben att få ett nytt stall under nästa år, någonting som den avgående politiska majoriteten – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet – lovat. Budgeten för stallet är satt till tio miljoner kronor, så det skulle nästan sluka hela investeringsbudgeten på egen hand.

Andra investeringar kommunstyrelsen kan tänkas få svårt att genomföra är nytt kök i vandrarhemmet (1,3 miljoner kronor) och digitala infartsskyltar (1,2 miljoner kronor).

Får bara hälften

Teknik- och fritidsnämnden får totalt 6,4 miljoner kronor att investera, mot äskade 12,3 miljoner kronor. På deras prioriteringslista för nästa år finns exempelvis byte av vattenledningsnät (7,25 miljoner kronor), beläggningsarbeten (3,4 miljoner), ny sarg till ishallen (1,5 miljoner) och förstärkningsåtgärder av ramp till sjösättningskranen (2 miljoner). En del av detta kommer troligen få stryka på foten.

Svångrem, SD-stöd och satsningar: Så blir första tiden med nytt styre

Barn- och utbildningsnämnden äskade om 5,7 miljoner kronor i investeringsbudget men får nöja sig med 2,5 miljoner kronor. Det lär med andra ord inte bli något nytt verksamhetssystem under 2023, vilket skulle sluka hela budgeten. Nya möbler till Tösse skola (700 000 kronor) är en annan investering nämnden har på sin önskelista, och möbler kommer att behövas när skolan står färdig efter pågående ombyggnad.

Välfärds- och arbetsmarknadsnämnden får knappt en och en halv miljon kronor av önskade 2,9 miljoner. Deras enskilt största planerade investering gäller inventarier (985 000 kronor), följt av tekniska hjälpmedel (690 000 kronor) och välfärdsteknik (420 000 kronor).

Avgift på musikskolan

Med driftbudget inräknat blir siffrorna inte lika minusbetonade. Jämfört med i år får nämnderna sammanlagt drygt 40 miljoner kronor mer under 2023. Huvuddelen av pengarna går till arbetskraftskostnader.

Till personalenhetens budget, som ligger under kommunstyrelsens, tillför Alliansen 800 000 kronor för arbete med sjukfrånvaro, inom befintlig ram.

På samma vis tillförs samhällsbyggnadsenheten medel till två nya heltidstjänster.

Båda dessa förslag har tillträdande kommunalråd Michael Karlsson (M) framhållit som prioriterade satsningar.

Samtidigt återinförs musikskoleavgiften som de rödgröna slopade.

Alla ramar justeras

För att nå kommunens uttalade mål om en procents överskott har samtliga nämnders ramar justerats med 0,8–4,6 procent.

I budgeten finns en rad generella bidrag medräknade: ”Medel till befolkningsmässigt mindre kommuner ” (3,9 miljoner kronor), ”Stöd till kommuner med anledning av kriget i Ukraina 447 000 kronor) , samt det generella bidrag som regeringen presenterade i början av november (5,1 miljoner kronor).

Åmåls totalbudget beräknas under 2023 uppgå till 932 264 000 kronor. Skatteintäkterna ökar, enligt Alliansens förslag, med nära 36 miljoner kronor och invånarantalet har antagits till 12 250 personer.

PD har sökt Alliansledaren Michael Karlsson (M) för kommentar till budget.

Artikeltaggar

AlliansenÅmålBudgetarCenterpartietEkonomiInvesteringarKommunstyrelsenKristdemokraternaLiberalernaMichael KarlssonModeraternaNämnder

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.