Hoppa till huvudinnehållet

Nya konstgräsplanen besiktigad och klar: ”Riktigt fin”

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Arbetet med den nya konstgräsplanen hann precis bli klart innan vintern kom med besked. I vår planeras en nyinvigning av planen.
Arbetet med den nya konstgräsplanen hann precis bli klart innan vintern kom med besked. I vår planeras en nyinvigning av planen. Foto: Åmåls kommun

Nu är det fritt fram för träning och spontanfotboll på den nylagda konstgräsplanen på Mossängen. Planen godkändes nyligen vid besiktningen och står redo att tas i bruk.

– Planen är riktigt fin. Alla kommer att uppleva att den är större än tidigare, säger Janne Eriksson, gruppledare på teknik- och fritidsförvaltningen i Åmål-Säffle.

I torsdags besiktades det nya konstgräset uppe vid Mossängen. Besiktningen godkändes, men några anmärkningar gjordes.

– Det är lite sättningar i gräset på några ställen. Det brukar hända när man lägger gräs, men det kommer att lösas när det blir lite varmare, i vår, när det är lättare att gräva, säger Nils Ahlqvist, tillförordnad fritidschef i Åmåls kommun.

Mossängen rustas för 4,8 miljoner: ”Känns nästan som naturgräs”

Bortsett från en del regnande har vädergudarna varit skonsamma under arbetets gång. Snön och kylan slog till ordentligt först efter att de sista konstgräsrullarna hade kommit på plats.

– Snöfallet kom precis efter att gräset var limmat, så det gick bra.Vi var lite rädda för att det var för sent på året att byta, efter att upphandlingen var klar, men vi fick en bra entreprenör som trodde på detta.

Kommer det att bli någon officiell invigning av nya planen?

– Vi har resonerat om att ha någon form av invigning i vår någon gång, säger Nils Ahlqvist.

Tog åtta veckor

Tidsplanen höll – nästan. Istället för planenliga sex veckor tog arbetet åtta veckor. Vissa yttre markarbeten kvarstår i västra delen av planen. Bland annat kommer två avbytarbås att gjutas in under våren.

– Det var för blött att arbeta där så de kommer i april. Det är lite smågrejer kvar men den är besiktigad så den får användas nu. Jag vet några som var där och spelade i lördags och de tyckte att det var jättebra. Den är mjukare än den tidigare planen, säger Janne Eriksson, gruppledare på teknik- och fritidsförvaltningen i Åmål-Säffle.

Det gamla konstgräset har varit utdömt en längre tid så den nya mattan är efterlängtad bland stadens fotbollsklubbar.
Det gamla konstgräset har varit utdömt en längre tid så den nya mattan är efterlängtad bland stadens fotbollsklubbar. Foto: Åmåls kommun

En ny handikappanpassad entrégrind har satts upp och snart anländer även en välkomstskylt samt en skylt med ordningsregler. Även nya mål för elva-, nio-, och sjumannafotboll är beställda.

Fyra planer i en

I samband med gräsbytet breddades planen till en fullskalig elvamannaplan, 65 gånger 105 meter. Det är även förberett för en niomanna- och två sjumannaplaner.

– Det är linjer för elvamanna, sedan är det punkter och hakar så att det är lätt att märka ut de andra planerna, säger Janne Eriksson.

Kommunens målsättning är att planen ska plogas från och med vecka 7, med förbehållen att snön inte är för djup för maskinerna eller att annat prioriterat arbete med vintersporter krockar med planplogningen.

Den nya planen är tydligt inramad med staket och brädor för att de små gummibitarna i konstgräset ska stanna inne på planen.
Den nya planen är tydligt inramad med staket och brädor för att de små gummibitarna i konstgräset ska stanna inne på planen. Foto: Fredrik Tacacho
Entrén har handikappanpassats och vägen ner mot planen har asfalterats.
Entrén har handikappanpassats och vägen ner mot planen har asfalterats. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

FotbollKonstgräsMossängens IPMotion och hälsaTeknik- och fritidsförvaltningenUpphandlingÅmålÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.