Hoppa till huvudinnehållet

Doften av Nadas nygräddade pepparkakor spred julstämning på Åmålsgården

Publicerad:
Reporter Roger Pettersson
Roger Pettersson
roger.pettersson@provinstidningen.se
Birgit Hansson och Nada Cvijanovic hade mycket pepparkaksdeg att kavla ut och forma.
Birgit Hansson och Nada Cvijanovic hade mycket pepparkaksdeg att kavla ut och forma. Foto: Roger Pettersson

Nada Cvijanovic älskar att baka och under onsdagen ordnande hon klassiskt pepparkaksbak på Åmålsgården. Flera av de boende var med och bakade och doften av nygräddade pepparkakor spred en härlig julstämning.

Ett klassiskt pepparkaksbak var vad Nada Cvijanovic bjöd de boende på Åmålsgården på. Flera på seniorboendet var med och kavlade ut degen och formade olika pepparkaksfigurer och lade upp på plåtarna som sedan Nada och Helén Nilsson, aktivitetsledare på Träffpunkten, bar ut i köket och gräddade i ugnen.

Frivilligarbetaren Nada Cvijanovic bakar året runt och har nyligen varit på Illern och bakat pepparkakor. Under hösten bakade hon även 1000 bullar till valkampanjandet på gågatan, där hon själv var med och serverade vid Liberalernas stånd. Inför julen har hon extra mycket att göra.

– Pepparkaksbaket är årets höjdpunkt, säger Nada Cjivanovic.

Står för allsång

Träffpunkten ordnar med aktiviteter på Åmålsgården. Det kan vara allt från boule och poängpoker till melodikryss. En gång i månaden bjuds det även in till allsång och då är det ofta Hans och Inger Ekström som står för den uppskattade underhållningen.

  • Helén Nilsson, aktivitetsledare för Träffpunkten, skickar in den första plåten pepparkakor i ugnen.
    Helén Nilsson, aktivitetsledare för Träffpunkten, skickar in den första plåten pepparkakor i ugnen. Foto: Roger Pettersson
  • Den första plåten med  nygräddade pepparkakor på Åmålsgården.
    Den första plåten med nygräddade pepparkakor på Åmålsgården. Foto: Roger Pettersson
  • Gun-Britt Backram, 91 år, tyckte det var trevligt att baka pepparkakor.
    Gun-Britt Backram, 91 år, tyckte det var trevligt att baka pepparkakor. Foto: Roger Pettersson
  • Nada Cvijanovic och Helén Nilsson visar de första färdiggräddade kakorna.
    Nada Cvijanovic och Helén Nilsson visar de första färdiggräddade kakorna. Foto: Roger Pettersson
  • Pepparkaksbaket på Åmålsgården samlade ett tjugotal personer då både personal och boende deltog.
    Pepparkaksbaket på Åmålsgården samlade ett tjugotal personer då både personal och boende deltog. Foto: Roger Pettersson
  • Köket fylldes snabbt med plåtar, både sådana som skulle sättas och sådana som tagits ut ur ugnen.
    Köket fylldes snabbt med plåtar, både sådana som skulle sättas och sådana som tagits ut ur ugnen. Foto: Roger Pettersson

– Vi har varit gifta i 47 år. Jag spelar dragspel och Inger spelar och sjunger. Hon är en skicklig pianist. Hon har ju även varit kyrkoherde, säger Hans Ekström som berättar att paret flyttade in på Åmålsgården i juli 2020.

”Mycket goda”

Hans Ekström spelar dragspel, men avstod från att provsmaka de fortfarande varma pepparkakorna som serverades till kaffet. Inger passade däremot på att ta en när Amal Shakir gick runt mellan borden och servade.

– Det var mycket goda pepparkakor. Även om vi inte själva var med och bakade dem så är det trevligt att samlas över en kopp kaffe och träffa folk, säger Inger Ekström.

Gun-Britt Backman, 91 år, var däremot med och kavlade ut och gjorde pepparkaksgubbar. Hon sa att hon hade en riktigt trevlig stund. Under torsdagen är det julfest på Åmålsgården och då bjuds det bland annat på smaskiga jultallrikar.

Amal Shakir serverar de första nygräddade pepparkakorna till Hans och Inger Ekström.
Amal Shakir serverar de första nygräddade pepparkakorna till Hans och Inger Ekström. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

AllsångFritid och livsstilIllernJulMusikNada CvijanovicUnderhållningÅmåls församlingÅmålsgården

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.