Hoppa till huvudinnehållet

Här röjs skogen för säkrare väg mellan Tösse och Åmål

Publicerad:
Under onsdagen fällde en skotare träd vid E45 i höjd med Torud, utanför Tösse. Under arbetets gång var vägen avstängd i ena riktningen och trafiken reglerades med trafikljus.
Under onsdagen fällde en skotare träd vid E45 i höjd med Torud, utanför Tösse. Under arbetets gång var vägen avstängd i ena riktningen och trafiken reglerades med trafikljus. Foto: Fredrik Tacacho

Förberedelserna för den andra etappen av ombyggnationen till mötesfri väg på E45 mellan Ånimskog och Åmål har påbörjats. I veckan röjdes skog i Tösse som en del i förberedelserna inför vägarbetet mellan Tösse och Åmål som väntas påbörjas under våren.

Trafikverket bygger om den olycksdrabbade vägsträckan på E45 mellan Ånimskog och Åmål till en mötesfri landsväg, för att öka trafiksäkerheten på vägen.

Den första etappen, mellan Ånimskog och Tösse, färdigställdes redan under 2017. I början av nästa år väntas nästa etapp påbörjas, 9,8 kilometer mellan den södra infarten till Tösse centrum och Nygårdskorsningen i Åmål.

Planen för den andra etappen överklagades 2016 och blev senarelagd och reviderad. Den nya, ändrade arbetsplanen vann laga kraft i maj 2020 och först förra året gav regeringen Trafikverket klartecken för byggstart.

Regeringen gör klart för byggstart på E45 Tösse–Åmål

Trafikverket är i slutfasen när det gäller upphandlingen med en totalentreprenör och siktar på en byggstart någon gång under våren 2023.​

Förberedelserna inför vägarbetet på E45 mellan Tösse och Åmål är i full gång. Vägen ska breddas och göras mötesfri.
Förberedelserna inför vägarbetet på E45 mellan Tösse och Åmål är i full gång. Vägen ska breddas och göras mötesfri. Foto: Fredrik Tacacho

Vägsträckan mellan Tösse och Åmål är idag mellan nio och elva meter bred och kommer att breddas till mellan elva och 14 meter för att möjliggöra en mötesfri landsväg. Sträckan kommer mötessepareras med mitträcke och ha totalt fem omkörningssträckor, varav en med omkörningsfält i båda körriktningarna. Referenshastigheten kommer att vara 100 kilometer i timmen men lokala hastighetssänkningar kommer att förekomma även efter ombyggnationen.

I den andra etappen ingår också en ny 5,5 kilometer lång gång- och cykelväg mellan Tösse och södra infarten till Åmål längs med väg 2244, som går parallellt med E45, och E45.

Projektet finns med i den nationella planen för transportsystemet 2018–2029. Vägen ses som ett viktigt transportstråk lokalt, regionalt och nationellt då den förbinder Värmland och Norrland med Göteborgsregionen.

Trafikverket är i slutskedet av upphandlingsfasen och under våren är det tänkt att vägarbetet på E45 mellan Tösse och Åmål ska påbörjas.
Trafikverket är i slutskedet av upphandlingsfasen och under våren är det tänkt att vägarbetet på E45 mellan Tösse och Åmål ska påbörjas. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

ÅmålE45TösseTrafikTrafikverketVägarbete

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.