Hoppa till huvudinnehållet

Radikala inspel från S: Sälj ishallen och avsluta nämndsamarbete med Säffle

Publicerad:
Socialdemokraternas inspel till Alliansens budgetförslag är förhållandevis drastiskt formulerat. På bilden ses delar av S partigrupp i kommunfullmäktige.
Socialdemokraternas inspel till Alliansens budgetförslag är förhållandevis drastiskt formulerat. På bilden ses delar av S partigrupp i kommunfullmäktige. Foto: Andreas Dagström

Socialdemokraterna tar som oppositionsparti ut svängarna ordentligt i sitt inspel till Alliansens budgetförslag: Minska antalet kommunanställda, sälj ishallen och hamnterminalen och avsluta det politiska samarbetet med Säffle inom teknik- och fritidsförvaltningen.

Lågkonjunktur, inflation, prisökningar och, inte minst, en nygammal och mindre ansvarskrävande oppositionsroll, sätter sina spår i de förslag Socialdemokraterna vill att kommunfullmäktige ska anta när nästa års budget ska beslutas.

För att få ner kostnaderna, då särskilt gällande personal och lokalyta, som tillsammans slukar större delen av skattepengarna, anser Socialdemokraterna att en förutsättningslös diskussion om effektivisering bör inledas per omgående. Detta utan att skapa negativa effekter för Åmåls invånare.

Alliansen lägger återhållsam budget för 2023 – flera satsningar i farozonen

Socialdemokraterna menar att dagens teknik ger bättre förutsättningar till personal- och lokalminskningar än för några år sedan.

I förslaget står:

– Vi vill titta närmare på hur det skulle vara om kommunen köpte in följande tjänster i stället för att ha dem i egen regi: Ekonomi-, personal- och löneenheten, samt vissa specialiserade tjänster. Vi tror att flera kommuner i Sverige kommer att behöva genomföra stora åtgärder för att klara långsiktiga åtaganden.

Bolagisera vattnet

Samarbetet med Säffle inom teknik- och fritidsförvaltningen vill S omförhandla rejält innan gällande avtal löper ut 2025:

– Det vi vill diskutera vidare är att den politiska nämnden fortsättningsvis inte skall vara gemensam, utan att varje kommun har egen nämnd eller utskott.

Socialdemokraterna vill också se över om det är möjligt att bolagisera VA, renhållning och gatusidan. Detta bör vara möjligt med all verksamhet som tar ut avgift eller taxa, menar S.

På så vis skulle även bygget av ett nytt reningsverk inte behöva belasta den kommunala investeringsbudgeten.

I budgetinspelet för 2023 finns även upptaget ett tillskott på fem miljoner kronor från försäljning av hamnterminalen. Socialdemokraterna anser att denna försäljning måste påbörjas omgående:

– Bluesfesten kan som så många andra sommarevenemang genomföras under bar himmel, exempelvis på udden bakom Dalslands skafferi.

Fler försäljningar

Vidare vill S sälja Strandkaféet under 2023, samt se över vilka möjligheter som finns att avyttra Höghedens slalomanläggning, ridanläggningen på Finserud samt ishallen.

Resonemanget lyder:

– Det kan vara en långsiktig fördel att sälja anläggningarna till respektive förening till underpris och att reavinstförlusten drabbar bara ett enskilt år i stället för att ha kapitalkostnader som tynger ekonomin många år framöver.

Socialdemokraterna vill också se om det är möjligt att sälja marken som omfattar Örnäs camping samt Örnäsvallen.

Artikeltaggar

AlliansenÅmålBudgetarDalslandEkonomiFörsäljningNämnderSäffleSocialdemokraterna

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.