Hoppa till huvudinnehållet

Västtrafik höjer ersättningen till försenade resenärer

Publicerad:
Maxbeloppet höjs för Västtrafiks försenade resenärer med 100 kronor.
Maxbeloppet höjs för Västtrafiks försenade resenärer med 100 kronor. Foto: Anna Sigvardsson Högborg

Från och med måndag får Västtrafiks försenade resenärer 100 kronor extra vid resor med taxi eller egen bil. Den tidigare maxersättningen 1250 kronor höjs nu till 1350 kronor.

Om man som resenär bedömer att man kommer bli minst 20 minuter sen till sitt resmål med Västtrafik kan man välja att resa med annan transport, såsom taxi eller egen bil och få ersättning för det.

Genom att dela taxi med andra resenärer kan man dessutom få ersättning för en längre sträcka, eftersom varje resenär i taxin får ersättning upp till 1350 kronor.

Förseningsersättningen höjs i samband med att regeringen höjer prisbasbeloppet, vilket påverkar resenärslagen som ersättningen grundas på. Ansökan om förseningsersättning sker digitalt på Västtrafiks hemsida.

Så här fungerar Västtrafiks förseningsersättning:

Vänta på nästa tur: Beroende på förseningens storlek får du får en del eller hela biljettpriset tillbaka i ersättning.

Resa med bil: Reser du i egen bil är högsta ersättning 1350 kronor oavsett hur många som åkte med.

Resa med taxi: Högsta ersättning räknas per person när du åker taxi. Det innebär att fyra personer kan åka taxi för 5400 kronor.

Artikeltaggar

KollektivtrafikTrafikVästtrafik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.