Hoppa till huvudinnehållet

Covid -19: Kraftig ökning av smittspridningen – men inga nya restriktioner planeras

Publicerad:
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell, socialminister Jakob Forssmed (KD) och Socialstyrelsens krisberedskapschef Taha Alexandersson höll på fredagseftermiddagen pressträff om covid -19-läget. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Antalet nya fall av covid-19 i landet har ökat med 58 procent på en vecka. Antalet inläggningar på sjukhus till följd av covid har ökat med 43 procent under samma period.

Därför kallade Folkhälsomyndigheten och regeringen till pressträff på fredagseftermiddagen för att uppmana svenska folket att återigen skärpa rutinerna.

Inga restriktioner i samhället planeras just nu, till följd av smittspridningen av covid -19. Men socialminister Jakob Forssmed (KD) manade till ökad varsamhet och uppmanade svenskarna att stanna hemma från jobbet om de känner sig sjuka – och att sköta handhygien och att ta sina vaccindoser.

Situationen ser ungefär likadan ut över hela landet. Just nu ökar tre luftvägsinfektioner parallellt i Sverige: RS-virus, säsongsinfluensan och covid -19.

Kraftig ökning

I förra veckan registrerades 6 716 covidfall, en ökning med 58 procent från veckan innan. När det gäller inläggningarna på sjukhus till följd av covid -19 så ökade de med 43 procent under samma period.

Inom EU är ökningen ligger ökningen av smittspridningen totalt på 3-5 procent.

Ökningen syns i alla åldrar men är mest märkbar på särskilda boenden för äldre och inom hemtjänsten.

Med på pressträffen fanns också Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Karin Tegmark Wisell. Även hon uppmanade de som inte redan gjort det att ta sin fjärde eller femte dos av vaccin.

– Jag vill betona att vaccinationer är det bästa sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom, sa Tegmark Wisell.

– Bland de som bor på särskilda boenden har 70 procent tagit sin femte dos, bland personer mellan 65 och 79 är siffran något högre. Men där finns utrymme för en förbättring. Jag uppmanar alla över 65 och de i riskgrupper att fylla på med en höstdos vaccin. Och det gäller egentligen både covid och vaccin mot säsongsinfluensa.

Parallella smittor

Ökningen av spridningen av det så kallade RS-viruset, som främst drabbar barn, är ovanlig tidig i år, precis som i fjol. Det gör att spridningen av alla tre luftvägsinfektionerna ökar på samma gång, vilket ger ett ökat tryck på vården.

Taha Alexandersson, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, medverkade också vid pressträffen och rapporterade om läget på landets sjukhus.

– Det syns en tydlig ökning av antalet covidpatienter som vårdas på sjukhus och det gäller även intensivvården, även om det är från en låg nivå. Men läget är just nu ansträngt inom vården och nu är julledigheterna på gång, sa Alexandersson.

”Inte över”

Socialminister Jakob Forssmed avslutade pressträffen med att återigen påminna om vikten av att vaccinera sig och stanna hemma om man är sjuk.

– Pandemin är inte över. Vi måste fortsätta ta ansvar och vara rädda om varandra, sa Forssmed.

Artikeltaggar

CoronavirusetEUFolkhälsomyndighetenJakob ForssmedKarin Tegmark WisellKristdemokraternaSjukhusSocialstyrelsenTaha AlexanderssonVaccinationVårdVård och omsorg

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.