Hoppa till huvudinnehållet

Karlsson (M) om oron på Finserud: ”Det finns en plan och vi har avsatt pengar”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Det blir inget nytt elvamiljonersstall på Finserud, men någonting kommer att göras för att bättra anläggningen, lovar Michael Karlsson (M).
Det blir inget nytt elvamiljonersstall på Finserud, men någonting kommer att göras för att bättra anläggningen, lovar Michael Karlsson (M). Foto: Andreas Dagström

Alliansens budgetförslag och Socialdemokraternas inspel till densamma väcker oro på ridanläggningen vid Finserud. Detta sedan ett tidigare utlovat stallbygge inte ser ut att bli av som planerat.

Men Michael Karlsson (M) manar till lugn:

– Vi kommer inte att lämna ridklubben i sticket, säger han.

Borgerlig Allians i Åmål nämner inte Finserud i de budgetförutsättningar kommunstyrelsen hade på sitt bord vid senaste sammanträdet. Men konsekvensen av att svångremmen dras åt är att det inte finns ekonomiskt utrymme att bygga ett nytt stall för elva miljoner kronor, vilket tidigare utlovats.

Telefonen gick varm hos tillträdande kommunalråd Michael Karlsson (M) under torsdagen, när bekymrade hästintresserade ville veta vad som ska hända med ridanläggningen.

Flera satsningar i farozonen – Alliansen lägger återhållsam budget för 2023

– Det finns ingen anledning till oro. Vi har en plan och pågående diskussion med ridklubbens styrelse. De är nöjda och glada med beskeden från oss. Vi har både en plan A och plan B, säger Michael Karlsson (M). Pengar har avsatts, en ansenlig summa, men inte för den stora satsningen som tidigare varit på tal.

Oron bland ridklubbens medlemmar berodde möjligen, åtminstone delvis, på Socialdemokraternas inspel till Alliansens budgetförslag. Bland annat vill S att kommunen säljer Finserud.

Michael Karlsson (M) hänvisar till det svåra ekonomiska läge kommunen befinner sig i.
Michael Karlsson (M) hänvisar till det svåra ekonomiska läge kommunen befinner sig i. Foto: Andreas Dagström

Inte på ett bräde

Enigheten är stor bland partierna över hela skalan om att någonting måste göras åt situationen på Finserud. Situationen ställdes på sin spets när stalltaket blåste sönder i höstas.

– Vi har varit med på den här ambitionen om att bygga ett nytt stall, säger Michael Karlsson (M). Men mot det ekonomiska läget vi har går det inte att investera elva miljoner kronor på ett bräde.

För att sätta saken i ett perspektiv räcker det med att titta hur läget ser ut i grannkommunerna, menar Alliansledaren. I Bengtsfors pratas det bland annat om nedläggningar av förskola och fritids för att få ihop ekonomin. Ett stall tillhör trots allt inte den kommunala kärnverksamheten på samma sätt som barnomsorgen, resonerar Karlsson.

Detaljer till veckan

– Det kommer att bli ett par svåra år, om SKR:s förutsägelser stämmer. Det måste vi förhålla oss till. Vi vet inte heller vart det tar vägen, om inflationen fortsätter att rusa och el-kostnaderna blir ännu högre, med mera, säger Michael Karlsson (M).

Hur mycket pengar som finns avsatta för åtgärder på Finserud under 2023 vill Alliansledaren inte säga förrän på tisdag, då budgetförslaget tas upp i kommunfullmäktige.

Svångrem, SD-stöd och satsningar: Så blir första tiden med nytt styreNytt stall på Finserud – så mycket beräknas det kosta: ”Jag grät”

Artikeltaggar

AlliansenFinserudHästsportKommunfullmäktigeMichael KarlssonSamhälleÅmålÅmåls Ridklubb

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.