Hoppa till huvudinnehållet

INSÄNDARE: Lovorden om hur viktig bluesfesten är visar sig vara tomma ord

Publicerad:
Åmåls bluesfest tillbaka för 30-årsjubileum i somras.
Åmåls bluesfest tillbaka för 30-årsjubileum i somras. Foto: Elinor Thuresson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Angående Socialdemokraternas förslag till försäljning av hamnterminalen.

Vi läser med förvåning i torsdagens Provinstidningen Dalsland att Socialdemokraterna i Åmål föreslår en försäljning av hamnterminalen. Där beskrivs Åmåls Bluesfest som ett av många sommararrangemang i Åmåls kommun och man föreslår även att bluesfesten kan arrangeras under bar himmel på udden bakom Dalslands Skafferi.

Radikala inspel från S: Sälj ishallen och avsluta nämndsamarbete med Säffle

De första tankarna vi får är att alla de vackra ord och löften Socialdemokraterna kommit med under tiden de styrt kommunen om hur viktig Åmåls Bluesfest är för Åmål, stadens handel och krögare bara varit just ord.

För några år sedan var försäljningen uppe på tapeten och då förklarade vi att om vi inte har tillgång till terminalen kan vi heller inte arrangera någon bluesfest. Då funderade dåvarande kommunalrådet Michael Karlsson (S) om bluesfesten inte skulle kunna arrangeras på Måkebergsplanen. Vårt svar då var att för att vädersäkra bluesfesten skulle vi behöva hyra ett stort tält för scener och publikområden samt ett mellanstort tält för backstageområde, loger med mera. När vi hyrde tält senast, 2010 när terminalen var nedbrunnen, landade kostnaden totalt på 750 000 kronor. Uppskattningsvis skulle det landa på det dubbla i dag med den prisutvecklingen som varit de senaste åren. Dessutom skulle det kräva en mängd frivilliga, något som blir allt svårare att få tag på.

Att vi som Socialdemokraterna föreslår skulle köra utomhus under bar himmel är inte aktuellt. Det finns festivaler som gör så, exempelvis Sweden Rock Festival. Men då är det viktigt att komma ihåg att biljetterna till den festivalen är slut långt i förväg och det spelar ingen roll hur vädret blir, inkomsterna är redan säkrade. Det man som arrangör ändå kan tappa är försäljning av mat, dryck och merch.

För Åmåls Bluesfest är detta dock inte ett alternativ. Den stora merparten av våra biljetter säljs på plats, inte som förköp. Det skulle innebära att om vi drabbades av dåligt väder, vilket onekligen har hänt genom åren, skulle biljettförsäljningen rasa med en garanterad konkurs som resultat. Det är vi i Åmåls Bluesförening inte beredda att riskera.

Hela vår verksamhet runt bluesfesten är i dag uppbyggd just med tanke på terminalen. Vi förbättrar ständigt insidan med ändringar som förbättrar ljudbilden och gör miljön mer trivsam. Vi blir för varje år allt bättre intrimmade på denna verksamhet. Vi har bra arbetsgrupper för byggnation, el, service och allt annat vi behöver. Vid en bluesfest på annan plats skulle vi behöva börja om från början.

När vi för något år sedan hade flera träffar med kommunen och Socialdemokraterna där bland annat ovan nämnda förslag om Måkebergsplanen kom fram diskuterades också andra alternativ men både vi i bluesföreningen och kommunens och Socialdemokraternas representanter kunde snart konstatera att det inte fanns några alternativ.

Under en lång rad av år har det från kommunens sida poängterats hur viktig bluesfesten är för Åmål. Men i dag läser vi alltså att den är ett av många sommararrangemang. Det är med förvåning vi läser de orden, inte minst med tanke på att det finns en färsk marknadsundersökning som uppskattar det ekonomiska inflödet till Åmål under två av bluesfestens dagar till mellan 10 och 15 miljoner. Det är inga små pengar som landar hos lokala krögare, handlare och övrig besöksnäring. Vi har svårt att se vilka andra av de sommararrangemangen vi jämställs med som genererar samma ekonomiska inflöde till Åmål under så begränsad tid. Då ska man också tänka på att Åmåls Bluesfest lockar besökare redan från början av veckan fram till och med söndag i bluesveckan.

Så nu är vi där igen. Socialdemokraterna vill sälja terminalen för att sanera kommunens ekonomi. Det visar sig att alla löften om att vi kan vara trygga med terminalen och alla lovord om hur mycket bluesfesten betyder för Åmål varit tomma ord.

Nu är Socialdemokraterna i opposition, det är viktigt att komma ihåg. Åmåls Bluesförening har inte hunnit träffa de nya styrande i kommunen. Vi hoppas givetvis att de har en annan syn på Åmåls Bluesfests betydelse för Åmål som stad, dess näringsliv och invånare.

Avslutningsvis kan vi konstatera att om terminalen inte finns kvar för Åmåls Bluesfest kommer densamma inte att leva vidare i vår regi. Det är en alltför stor uppgift att börja om på annan plats och ett alldeles för stort ekonomiskt vågspel. Vi kommer inte att riskera att sätta bluesfesten och bluesföreningen i konkurs.

Åmåls Bluesförenings styrelse

genom ordförande Åsa Lundequist

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls bluesfestÅmåls bluesföreningÅmåls kommunFestivalerFörsäljningInsändareMichael KarlssonSocialdemokraternaSweden Rock Festival