Hoppa till huvudinnehållet

S om sitt oväntat radikala budgetinspel: ”Som läget ser ut måste kommunen spara”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Om det blir så att kommunen säljer Hamnterminalen, då skulle bluesfestens tillgång till byggnaden kunna skrivas in i köpeavtalet, menar Socialdemokraterna.
Om det blir så att kommunen säljer Hamnterminalen, då skulle bluesfestens tillgång till byggnaden kunna skrivas in i köpeavtalet, menar Socialdemokraterna. Foto: Andreas Dagström

Socialdemokraternas inspel till Alliansens budgetförslag väcker reaktioner, särskilt från föreningshåll. Största oppositionspartiet vill undersöka möjligheten att sälja flera anläggningar.

– Som ekonomin ser ut måste kommunen spara, säger Socialdemokraternas nya gruppledare Maria Bertilsson Sandin.

Med ett på flera punkter radikalt innehåll, särskilt sett till hur avsändaren tidigare resonerat, söker Socialdemokraterna vinna gehör för sina budgetinspel.

Hur har diskussionen gått internt?

– Det vi tittat på är var det finns möjlighet att dra ner kostnaderna utan att ställa till så mycket för medborgarna, säger Maria Bertilsson Sandin (S).

Kan skrivas in

Bland annat föreslås att kommunen säljer hamnterminalen till en kostnad av fem miljoner kronor, någonting som retat upp hyresgästen Åmåls bluesförening. Utan terminalen skulle bluesfesten löpa stor risk att gå i konkurs, menar föreningen.

– Ser kommunen möjlighet att sälja, då kan man skriva in i köpekontraktet att bluesföreningen har kvar sin arena, säger Maria Bertilsson Sandin.

Socialdemokraterna vill även se över vilka möjligheter som finns att avyttra Höghedens slalomanläggning, ridanläggningen på Finserud och ishallen.

Maria Bertilsson Sandin (S) värnar om ett levande föreningsliv men skattepengarna måste i första hand gå till kärnverksamhet.
Maria Bertilsson Sandin (S) värnar om ett levande föreningsliv men skattepengarna måste i första hand gå till kärnverksamhet. Foto: Andreas Dagström

– Vi har inte sagt att alla anläggningarna ska säljas, men vi vill se hur en försäljning kan påverka kommunen och de berörda föreningarna ekonomiskt. Kan det kanske rentav vara lönsamt för föreningarna att äga sina egna anläggningar? säger Maria Bertilsson Sandin.

Hon är också noggrann med att betona vikten av ett levande föreningsliv i kommunen. Men samtidigt är det inte lagstadgade kärnverksamheter som till varje pris måste finnas kvar.

Radikala inspel från S: Sälj ishallen och avsluta nämndsamarbete med SäffleFlera satsningar i farozonen – Alliansen lägger återhållsam budget för 2023

Ett annat oväntat förslag från Socialdemokraterna är personalnedskärningar. Exempelvis skulle ekonomi-, personal- och löneenhetens arbete kunna köpas in, lyder resonemanget.

– Vi är inte den enda kommunen som ser över de här möjligheterna, säger Maria Bertilsson Sandin. Vi vill se om det finns någon som redan har löst frågan på det här sättet och om det finns någonting att hämta därifrån.

Närmare besluten

Vad gäller Socialdemokraternas förslag om att avsluta det politiska nämndsamarbetet med Säffle kommun avseende teknik- och fritidsförvaltningen hänvisar Bertilsson Sandin till partikollegan Niklas Karlsson, som sitter i nämnden.

– Vi vill att att de politiska besluten fattas närmare Åmål. Det känns fel i dag när det på vissa möten bara tas upp Säfflefrågor, eller bara Åmålsfrågor. Lite onödigt, säger Niklas Karlsson.

Samtidigt är Socialdemokraterna noga med att de vill ha kvar samarbetet på förvaltningsnivå. Mer av den varan lär också behövas framöver för att klara framtida utmaningar, menar S. Fast då utan alltför mycket politisk inblandning. Exempelvis skulle nämndmötena kunna ersättas av mindre frekventa presidieträffar, funderar Niklas Karlsson.

Både i Åmål och i Säffle har dagens samarbete ofta lett till gnäll om att grannorten får allt.

– Det är själva anledningen till vårt förslag. Men samarbetet som sådant är jättebra. Det har vi absolut ingen anledning att gnälla över, säger Niklas Karlsson.

Artikeltaggar

AlliansenEkonomiFinserudFöreningslivFörsäljningHöghedenMaria Bertilsson SandinPolitikSocialdemokraternaÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.