Hoppa till huvudinnehållet

Tolv av länets femton miljömål nås inte till 2030

Publicerad:
Greta Thunberg var ett av motiven på förra årets Sverigefrimärke. Frimärkena har temat Värdefull Natur, och fokuserar på miljön och de miljömål som Sveriges riksdag har satt upp för att bevara Sveriges unika natur för kommande generationer.
Greta Thunberg var ett av motiven på förra årets Sverigefrimärke. Frimärkena har temat Värdefull Natur, och fokuserar på miljön och de miljömål som Sveriges riksdag har satt upp för att bevara Sveriges unika natur för kommande generationer. Foto: Anders Wiklund/TT

Trots många insatser uppnås inte miljömålen i regionen, uppger Länsstyrelsen. I en rapport framkommer det att tolv av länets femton miljömål inte kommer att nås till 2030.

Skogsstyrelsen har tillsammans med Länsstyrelsen gjort en årlig uppföljning av miljömålen i Västra Götalandsregionen. Resultatet tillkännagavs under måndagen och visar på att tolv av länets femton miljömål inte nås till 2030.

Detta trots ett aktivt åtgärdsarbete.

– Vi ser med stort allvar på att miljömålen inte nås. Västra Götaland har goda förutsättningar för grön omställning, givet att den regionala elförsörjningen och elnätkapaciteten byggs ut. Länsstyrelsen lägger därför stor vikt vid arbetet med dessa frågor, säger landshövding Sten Tolgfors.

För att vända utvecklingen krävs bland annat minskade utsläpp från industrin, större hänsynstagande inom jord- och skogsbruk och samordnande insatser för att förbättra havsmiljön, menar Länsstyrelsen.

De spår samtidigt att det flera nya åtgärdsprogram inom miljöområdet förväntas bidra till större måluppfyllelse framöver. Programmet lanserades under året och engagerar flera av länets kommuner.

Även räddningstjänster, luftvårdsförbund och skogliga aktörer deltar i programmet.

Artikeltaggar

Greta ThunbergMiljöNaturSkogSkogsbrukSkogsstyrelsenSten TolgforsUtsläppVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.