Hoppa till huvudinnehållet

Detaljerna om Alliansens neddragningar efterlystes: ”utan politiska visioner”

Publicerad:
Reporter Andreas Dagström
Andreas Dagström
andreas.dagstrom@provinstidningen.se
Vid tisdagens kommunfullmäktigemöte debatterades och beslutades nästa års budget.
Vid tisdagens kommunfullmäktigemöte debatterades och beslutades nästa års budget. Foto: Andreas Dagström

Borgerlig Allians i Åmål har tagit fram en stram och förhållandevis odetaljerad budget för kommunens tjänstemän att följa. Upplägget kritiseras av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, som menar att Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna på så vis försöker svära sig fria från ansvar.

Tisdagens kommunfullmäktigemöte var inte bara årets sista utan även det viktigaste. Då beslutades vilken budget som ska gälla för 2022.

Alliansen vill ogärna ta ut saker i förskott. Men utgången av budgetomröstningen var given innan ledamöterna tog plats i Karlbergsgymnasiets aula. Detta sedan Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna kommit överens med Sverigedemokraterna.

Trots detta hettade debatten till emellanåt.

Ont om konkreta siffror

– Detta är en tjänstemannabudget, utan politiska visioner. Jag tycker det är synd. Ni försitter chansen lite grann, sa Sofia Karlsson (S).

Bland annat efterlyser hon den femmiljonerkronorssatsning Moderaterna lovat göra för att komma till rätta med problemen i vården.

Radikala inspel från S: Sälj ishallen och avsluta nämndsamarbete med SäffleFlera satsningar i farozonen – Alliansen lägger återhållsam budget för 2023

Michael Karlsson (M) menade å sin sida att Alliansen visst håller sitt vallöfte till de vårdanställda, även om det inte anses vara möjligt att skjuta till fem miljoner på ett bräde:

– 800 000 kronor per år under tre år är så långt vi kan sträcka oss i det här läget.

Vad gäller ridanläggningen på Finserud nämndes inte heller nu något konkret belopp. Michael Karlsson (M) sa bara kort att ridklubben har ”tilldelats budget för åtgärd”:

– Jag stannar där, det är det jag vill ha sagt om detta.

Michael Karlsson (M) menar att frågan om renoveringen av Finserud blivit ”haussad”, men gav inga besked om vad hans löfte till ridklubben innebär ekonomiskt.
Michael Karlsson (M) menar att frågan om renoveringen av Finserud blivit ”haussad”, men gav inga besked om vad hans löfte till ridklubben innebär ekonomiskt. Foto: Andreas Dagström

Kan inte vara tomte

Överlag saknas detaljerade uppgifter om hur Alliansen vill prioritera med den nedskurna investeringsbudget som avsatts, någonting framför allt Socialdemokraternas representanter påtalade. Känslan blir att ansvaret skjuts över på tjänstemännen, menar S.

Nej, inte alls, löd det från motståndarsidan. Att de kostnadsberäknade satsningarna i budgeten är få beror enkom på god ekonomisk hushållning, resonerar de borgerliga.

– Nu när det är juletider, då vore det väldigt trevligt att vara jultomte och lova alla människor det de vill ha. Tyvärr kan vi inte göra det, sa Lars Ottosson (C).

Måste få insyn först

Samtidigt kritiserade centerpartisten den avgående rödgröna politiska majoriteten, då han anser att de inte gett ordentlig insyn i förvaltningarnas ekonomi under föregående mandatperioder:

– Om processerna fungerat bättre hade det kanske varit lättare att i det här läget säga hur vi ska investera de få pengarna vi har, sa Lars Ottosson.

Trams, menar Socialdemokraterna: Förvaltningarnas ekonomi är väldokumenterad, sökbar och lätt att göra sig en bild av.

– Ni lägger fram siffror och låtsas sen som ingenting. Nu får tjänstemännen lösa det här. Ni måste visa politisk vilja! sa Sofia Karlsson (S).

Av samma åsikt är Mikael Nilsson (MP):

– Jag ser väldigt lite politik. Vilka investeringar ska inte genomföras av de äskanden som gjorts? Ni lämnar över till förvaltningarna att bestämma, sa Nilsson (MP).

Sammantaget innebär Alliansens budget besparingar på 15 miljoner kronor, men också satsningar för ett par miljoner kronor.

– Vi måste vara realistiska, sa Michael Karlsson (M).

Artikeltaggar

AlliansenBudgetarCenterpartietEkonomiFinserudKristdemokraternaLars OttossonMichael KarlssonMikael NilssonModeraternaNämnderPolitikPolitiska system och ideologierSocialdemokraternaSofia KarlssonÅmål

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.