Hoppa till huvudinnehållet

INSÄNDARE: Dyra fritidsintressen subventionerade av kollektivet

Publicerad:
Signaturen "Lorentz Törnedahl” tycker inte alpin skidåkning och ridning hör till sådant en kommun bör stöda.
Signaturen "Lorentz Törnedahl” tycker inte alpin skidåkning och ridning hör till sådant en kommun bör stöda. Foto: Andreas Dagström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kravställningarna gentemot en kommun är många, men så även friheterna. Vad vi väljer att finansiera tillsammans står oss mycket fritt att bestämma kollektivt. Alla våra barn får nytta av att kunna gå till simhallen, för att lära sig simma, och till ishallen, för att lära sig åka skridskor. Enligt vårt svenska samhälles kulturarv, sådant som vi ska kunna, en del av allmänbildningen, något vi lär oss i skolan.

Något som dock inte tillhör detta är alpin skidåkning och ridning. Inget vi får lära oss i skolan, och inte heller något som alla kan anses ha råd med.

I dag finansierar kommunen, och har länge så gjort, två verksamheter med hjälp av våra skattemedel, pengar som tas direkt ur din ficka. På att ett fåtal procent av invånarna i vår kommun ska få sina dyra fritidsintressen subventionerade av kollektivet, i vår kommun med en av Sveriges högsta kommunalskatter. Dessa verksamheter har påvisat att de uppenbarligen inte klarar att bära sin egen vikt, med andra ord att finansiera sina egna kostnader och investeringar. Något som varit återkommande genom årtiondena, från vad som framgår.

Detaljerna om Alliansens neddragningar efterlystes: ”utan politiska visioner”Sparpaket väcker känslor hos ridklubben: ”Kan inte vara här längre”

Är det rimligt att hälla pengar i bottenlösa hål, istället för att tillföra pengar till andra verksamheter som ger tydlig återbäring till vår kommun, exempelvis vår bluesfestival? Eller är det vansinne?

Utifrån ett liberalkonservativt perspektiv, eller måhända rationellt perspektiv, så skulle det vara rimligt att inte fortsätta finansiera dessa uttryck för kommunalt överflöd och istället tillföra pengar till verksamheter som faktiskt bidrar till vår gemensamma framtid. Till kommunens tillväxt. Vi har trots allt en sviktande, de facto sjunkande, befolkningsmängd sedan 1960-talet. Tillväxten helt frånvarande, utflyttning konstant, få barn som väljer att stanna och bygga sina liv här efter studenten. Det kan väl med detta vara betänkansvärt att en viss form av radikal tillväxtpolitik, med liberal konservativ idégrund, är vad vår stad behöver för att bryta den negativa trenden vi fortsatt är fast i?

Nej till fortsatt finansiering av Finserud och Högheden, ja till stöd åt bluesfestivalen!

"Lorentz Törnedahl”

Läs också

Artikeltaggar

BudgetarFinserudHöghedenInsändareRidningSkidåkningTillväxtÅmåls bluesfestÅmåls kommun