Hoppa till huvudinnehållet

Bildextra: Ridklubben bjöd på julig show med både bus och ljus

Publicerad:
Karin Olsson
redaktion@provinstidningen.se
Tilda Eklund och Ebba Ahlsson hade det trevligt på läktaren. Ebba deltog även i käpphästuppvisning.
Tilda Eklund och Ebba Ahlsson hade det trevligt på läktaren. Ebba deltog även i käpphästuppvisning. Foto: Karin Olsson

Fartfylld ponnygalopp, julprydda hästar och ridande lucia, käpphästuppvisning, lekfulla tävlingar, spex och stilfull kadrilj var en del av vad publiken i ridhuset i Finserud fick ta del av när Åmåls ridklubb hade sin julshow.

Marschaller lyste välkomnande upp i snön längs ridhusets vägg när Åmåls ridklubb på söndagseftermiddagen bjöd in till julshow. Med sju minusgrader ute var temperaturen kall och luften rå inne i ridhuset. Men stämningen var god och publik och ryttare kunde värma sig med kaffe, glögg och varm choklad som såldes vid entrén.

Som uppvärmning inför att det ridande luciatåget stämningsfullt skulle beträda arenan, bjöds det på en fartfylld ponnygalopp med två av klubbens minsta ponnyer, Batman och Sigge. Men det här med att hålla sig inom en snitslad bana var inte helt Batmans grej. Sitt spontana felskutt kompenserade han dock med ordningssinne i ett senare spexnummer där han fick agera polis och ta fast ”tjuven” Sigge och hans mänskliga medbrottsling.

Tomteluvor, glitter, ljusslingor och andra jultillbehör prydde både hästar och ryttare under julshowens alla olika delar. Ponnyerna Cosmos och Minuette som reds av Svea Larsson respektive Joline Eriksson, hade tillfälligt förvandlats till ”renar”. Ekipagen utgjorde vinnarlaget Smälltomtarna i duellhoppningen där olika hinder gav olika poäng och det gällde att samla så många poäng som möjligt på en minut.

 • Selma Ahlsson och hennes zebrarandiga käpphäst var med på uppvisning under julsshowen. Här sitter hon i publiken tillsammans med sin mamma Emma Axelsson.
  Selma Ahlsson och hennes zebrarandiga käpphäst var med på uppvisning under julsshowen. Här sitter hon i publiken tillsammans med sin mamma Emma Axelsson. Foto: Karin Olsson
 • Ridklubbens egen polis med ponnyn Batman i spetsen ryckte ut och fångade in tjuvarna. Bytet som innehöll godis slängdes upp på läktaren till glädje för de som fångade upp det.
  Ridklubbens egen polis med ponnyn Batman i spetsen ryckte ut och fångade in tjuvarna. Bytet som innehöll godis slängdes upp på läktaren till glädje för de som fångade upp de… Foto: Karin Olsson
 • Ponnyn Sigge fick ikläda sig rollen som tjuv och hans kumpan plundrade ett kassaskåp.
  Ponnyn Sigge fick ikläda sig rollen som tjuv och hans kumpan plundrade ett kassaskåp. Foto: Karin Olsson
 • Catrine Andersson och Titan framförde ett egenkomponerat dressyrprogram.
  Catrine Andersson och Titan framförde ett egenkomponerat dressyrprogram. Foto: Karin Olsson
 • Det ridande luciaföljet är en stämningsfull och traditionsrik del av Åmåls ridklubbs julshow.
  Det ridande luciaföljet är en stämningsfull och traditionsrik del av Åmåls ridklubbs julshow. Foto: Karin Olsson
 • Två av de ridande luciorna i ridklubbens luciatåg.
  Två av de ridande luciorna i ridklubbens luciatåg. Foto: Karin Olsson
 • Julprydda hästar, ljusprydda tomtenissar, tärnor och lucior radade upp sig i ridhuset.
  Julprydda hästar, ljusprydda tomtenissar, tärnor och lucior radade upp sig i ridhuset. Foto: Karin Olsson
 • Luciatåget trädde in i ridhuset till tonerna av Sankta Lucia ur högtalarna.
  Luciatåget trädde in i ridhuset till tonerna av Sankta Lucia ur högtalarna. Foto: Karin Olsson
 • Det gick undan när ponnyerna Sigge och Batman med ”Björne” respektive ”Pippi” på ryggen, fick sätta av i fri galopp.
  Det gick undan när ponnyerna Sigge och Batman med ”Björne” respektive ”Pippi” på ryggen, fick sätta av i fri galopp. Foto: Karin Olsson
 • Det gällde att hålla sig inom banan i den fartfyllda ponnygaloppen, men ponnyn Batman med ”Pippi” på ryggen fick lust att göra ett hopp och ta en genväg.
  Det gällde att hålla sig inom banan i den fartfyllda ponnygaloppen, men ponnyn Batman med ”Pippi” på ryggen fick lust att göra ett hopp och ta en genväg. Foto: Karin Olsson
 • Hästskokastning var en av grenarna i gymkhana. Här kastar lag Noah hästskor.
  Hästskokastning var en av grenarna i gymkhana. Här kastar lag Noah hästskor. Foto: Karin Olsson
 • Avdelningen gymkhana hade två lag med duktiga ryttare som deltog i olika deltävlingar. Här är det laget som red ponnyn Maja som är på gång längs banan.
  Avdelningen gymkhana hade två lag med duktiga ryttare som deltog i olika deltävlingar. Här är det laget som red ponnyn Maja som är på gång längs banan. Foto: Karin Olsson
 • Deltagande ryttare i duellhoppningen var Tindra Högberg, Jonna Eriksson, Elin Berg, Ebba Svanström, Svea Larsson och Joline Eriksson.
  Deltagande ryttare i duellhoppningen var Tindra Högberg, Jonna Eriksson, Elin Berg, Ebba Svanström, Svea Larsson och Joline Eriksson. Foto: Karin Olsson
 • Joline Eriksson och Minuette samlade ihop många poäng för sitt lag i duellhoppningen.
  Joline Eriksson och Minuette samlade ihop många poäng för sitt lag i duellhoppningen. Foto: Karin Olsson
 • Segrande lag Smälltomtarna bestod av Svea Larsson på Cosmos och Joline Eriksson på Minuette. Ponnierna hade tillfälligt förvandlats till ”renar”.
  Segrande lag Smälltomtarna bestod av Svea Larsson på Cosmos och Joline Eriksson på Minuette. Ponnierna hade tillfälligt förvandlats till ”renar”. Foto: Karin Olsson
 • Olika hinder gav olika poäng i duellhoppningen och man hade en minut på sig. Jonna Eriksson red Inez för lag B-ponnynissarna.
  Olika hinder gav olika poäng i duellhoppningen och man hade en minut på sig. Jonna Eriksson red Inez för lag B-ponnynissarna. Foto: Karin Olsson
 • Hindren i duellhoppningen såg både spännande och goda ut. Här är det lag B-ponnynissarna med Elin Berg och Jonna Eriksson som låter ponnyerna Gull-Fia och Inez bekanta sig med hindren.
  Hindren i duellhoppningen såg både spännande och goda ut. Här är det lag B-ponnynissarna med Elin Berg och Jonna Eriksson som låter ponnyerna Gull-Fia och Inez bekanta sig m… Foto: Karin Olsson
 • Kadriljen gav en stilfull avslutning till julsshowen. Skimmeln Poseidon som reds av Alma Norum var ett av de åtta ekipagen.
  Kadriljen gav en stilfull avslutning till julsshowen. Skimmeln Poseidon som reds av Alma Norum var ett av de åtta ekipagen. Foto: Karin Olsson
 • Ryttarna i kadriljen red på två led och bildade tillsammans olika formationer.
  Ryttarna i kadriljen red på två led och bildade tillsammans olika formationer. Foto: Karin Olsson
 • I den avslutande kadriljen deltog de åtta ryttarna Kristin Olsson, Disa Bollner, Mia Lindström, Lova Fagrell, Alma Norum, Ella Norum, Jeanette Fagrell och Emily Deall.
  I den avslutande kadriljen deltog de åtta ryttarna Kristin Olsson, Disa Bollner, Mia Lindström, Lova Fagrell, Alma Norum, Ella Norum, Jeanette Fagrell och Emily Deall. Foto: Karin Olsson
 • Elin Berg, Amanda Wesselgren, Stina Forsvik och Aprilia Edfeldt är aktiva ryttare i Åmåls ridklubb och deltog i gymkhana under julshowen.
  Elin Berg, Amanda Wesselgren, Stina Forsvik och Aprilia Edfeldt är aktiva ryttare i Åmåls ridklubb och deltog i gymkhana under julshowen. Foto: Karin Olsson
 • Tio käpphästryttare deltog i uppvisningen och tackar här för applåder efter väl genomfört program.
  Tio käpphästryttare deltog i uppvisningen och tackar här för applåder efter väl genomfört program. Foto: Karin Olsson
 • Att tävla med käpphäst är en starkt växande sport. På julshowen bjöds på en fin uppvisning.
  Att tävla med käpphäst är en starkt växande sport. På julshowen bjöds på en fin uppvisning. Foto: Karin Olsson
 • Skäcken Maja blir ompysslad efter gott uträttat verk som tävlande i gymkhana.
  Skäcken Maja blir ompysslad efter gott uträttat verk som tävlande i gymkhana. Foto: Karin Olsson
 • Fuxen Noah tillsammans med Amanda Wesselgren och några av de andra ryttarna efter avslutad gymkhana.
  Fuxen Noah tillsammans med Amanda Wesselgren och några av de andra ryttarna efter avslutad gymkhana. Foto: Karin Olsson

Kring fuxen Noah och skäcken Maja samlades var sitt lag unga ryttare när det var dags för tävlingsformen gymkhana. Förutom en grundbana att rida gavs bland annat prov på hästskokastning och ”rysk julafton” där det gällde att snurra fem varv runt ett ridspö och sen springa tillbaka.

Som en lugn kontrast till tempofyllda övningar framförde Catrine Andersson och Titan ett fint egenkomponerat dressyrprogram. Tio glada käpphästryttare bjöd på en uppskattad uppvisning och årets julshow avslutades på klassiskt sätt med en stilfull kadrilj bestående av åtta ekipage.

Artikeltaggar

FinserudHästsportJulLuciaShowerÅmålÅmåls Ridklubb

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.