Uppmärksamheten kring Karlbergsgymnasiets satsning på att tillverka kaminer till Ukraina har snabbt gett ringar på vattnet.
Ännu fler vill vara med och hjälpa till och när Åmålsindustrier går in med material, maskiner och arbete har planerna på att göra 50 kaminer utökats till 250.
Det är många som vill stötta industritekniska programmets hjälpinsats. En rad företag från Åmål, Säffle och Karlstad har tillsammans med Åmåls kommun skyndat till för att underlätta Karlbergsgymnasiets kaminproduktion.
– Det är helt sinnessjukt, säger industriläraren Håkan Skogh om uppmärksamheten och hjälpsamheten som gör att gymnasieskolan snabbt fått räkna om i produktionsplanerna.
Börjat bygga om
Transporten till Ukraina går iväg i månadsskiftet januari–februari och till dess räknade industrilärarna i tisdags med att skolan skulle kunna producera åtminstone 40 kaminer, förhoppningsvis 50. Det här skulle klaras med hjälp av sponsring och genom assistans från de lokala företagen och kommunen med allt från leverans av olika detaljer till lagerhållning och frakt.
Under torsdagen pågick arbetet för fullt med att stuva om i skolans verkstadslokaler för att optimera produktionslinorna. Allt ska stå klart när själva tillverkningen börjar på allvar efter jullovet.
Industrielever i Åmål sprider värme – bygger och skickar 50 kaminer till Ukraina– Det måste bli en jäkla fart nu, säger Håkan Skogh.
Uppmärksamheten kring hjälparbetet har nämligen gjort att projektet vuxit – och det rejält. Två av Åmåls verkstadsindustrier, Oso och Parsteel, ansluter till den nu rätt stora skaran av stöttande företag. Med sin kapacitet och kunskap kommer industrierna att hjälpa till med att svetsa och skära. Personal därifrån har också erbjudit sig att arbeta ideellt för att bidra ytterligare till Ukrainakaminerna.
– Det här bara växer och växer. Det är stort att företagen nappar så här direkt, säger Håkan Skogh som är både överväldigad och glad.
Industrihjälpen gör att Karlbergsgymnasiet nu räknar med att kunna skeppa iväg uppemot 250 kaminer om en och en halv månad.
Även på skolan har industritekniska programmets satsning väckt intresse och kommer bland annat att leda till schema- och ämnesövergripande aktiviteter, kring exempelvis syftet med hjälpinsatsen och bakgrunden till kriget.