Hoppa till huvudinnehållet

Medborgarlöfte i Åmål: Polisen och kommunen riktar åtgärder mot brottsaktiva

Publicerad:
Lokalpolisområdeschef Jenny Wester och kommunalrådet Michael Karlsson (S) skrev under Polisens och Åmåls kommuns avtal om medborgarlöften för 2023–2024.
Lokalpolisområdeschef Jenny Wester och kommunalrådet Michael Karlsson (S) skrev under Polisens och Åmåls kommuns avtal om medborgarlöften för 2023–2024. Foto: Jan Andersson/Åmåls kommun

Riktade åtgärder mot brottsaktiva, mot ungdomar och unga vuxna i riskzon för att bli brottsaktiva samt mot brott och otrygghet i det lokala näringslivet.

Det är lokala polisens och Åmåls kommuns medborgarlöfte i Åmål för 2023–2024.

Med brottsaktiva menas ett fåtal personer som står för en hög andel av de brott som begås och som skapar otrygghet i kommunen. Polisen och Åmåls kommun vill rikta särskilda insatser mot dessa individer och genom förebyggande insatser även fånga upp ungdomar och unga vuxna i riskzonen.

Det tredje medborgarlöftet tar särskilt sikte på att öka tryggheten för det lokala näringslivet.

Beslutet att lägga fokus på dessa tre områden har enligt lokalpolisområdeschefen Jenny Wester, som tillsammans med kommunalrådet Michael Karlsson (S) skrev under avtalet, tagits fram gemensamt utifrån den lokala lägesbilden.

”En trygg stad”

Närvarande på mötet för att skriva under avtalet om Polisens och kommunens gemensamma medborgarlöfte var lokalpolisområdeschef Jenny Wester, kommunpolis Peter Torstensson, polisgruppchefen för stöd och service Fredrik Forsberg samt från Åmåls kommun kommunalrådet Michael Karlsson (S), säkerhetssamordnare Daniel Andersson och näringslivs- och kommunikationschef Kristoffer Ljung.

– Siffrorna på anmälda brott har under de senaste åren gått drastiskt nedåt, vilket är otroligt positivt. Åmål är en trygg stad att leva, bo och verka i. Däremot är den upplevda otryggheten högre än sanningen vi jobbar med. Enligt statistiskt säkerställda rapporter så meddelar åtta av tio Åmålsbor att de aldrig varit utsatta för något brott under sitt liv, vilket är mycket bra siffror, men 60 procent av befolkningen är oroliga för brott, säger kommunpolis Peter Torstensson i ett pressmeddelande från Åmåls kommun.

Polisen i samarbete med kommunerna: ”Viktigt med trygghet och polisiär närvaro”Lokala insatser för ett tryggare näringsliv utlovas

Avtalet förlängdes

År 2020 var ett av medborgarlöftena att bekämpa spelandet av hög musik i motordrivna fordon. Där sattes det in insatser med ljudmätningar och att vissa vägar stängdes av nattetid, men förmodligen krävs ändrad lagstiftning för att stoppa störningarna helt. Nu prioriteras istället grövre brott i medborgarlöftena.

I medborgarlöftet 2021 lovade samarbetsparterna, Polisen och Åmåls kommun, att arbeta mot narkotika och mot brott riktat mot näringslivet. Avtalet förlängdes sedan till att även omfatta 2022.

”Det hänger ihop”

För de kommande två åren är det alltså riktade åtgärder mot brottsaktiva, ungdomar och unga vuxna i riskzon för att bli brottsaktiva samt mot brott och otrygghet i det lokala näringslivet som prioriteras.

– De brottsaktiva och de som dyker upp i kampen mot narkotika är inte alltid, men ofta, samma individer så det hänger ihop. Därför tycker jag man kan säga att det nya avtalet är en utveckling av det vi började med i medborgarlöftena, säger det avgående kommunalrådet Michael Karlsson (S).

– Rent generellt är det strukturella utmaningar vi ställs inför där det som gäller är att bryta mönster. För varje individ vi lyckas fånga upp, desto bättre är det.

Fakta

Medborgarlöfte 2023–2024

I det undertecknade avtalet mellan Polisen och Åmåls kommun har följande tre fokusområden tagits fram:

Rikta åtgärder mot brottsaktiva. Polisen och kommunen ska gemensamt rikta åtgärder mot brottsaktiva, det vill säga det fåtal personer som står för en hög andel av brotten.

Rikta åtgärder mot ungdomar samt unga vuxna i riskzon för att bli brottsaktiva. Polisen och kommunen ska gemensamt rikta åtgärder mot ungdomar som utifrån en samlad bedömning med grund i underrättelseinformation, tidigare brottsbelastning i närtid, orosanmälningar till socialtjänst eller liknande i riskzon för att bli brottsaktiva.

Rikta åtgärder mot brott och otrygghet i det lokala näringslivet. Polisen och kommunen ska gemensamt rikta åtgärder mot brott och otrygghet i det lokala näringslivet.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunÅtgärderAvtalBrottBrott, lag och rättJenny WesterMichael KarlssonNäringslivPeter Torstensson

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.