Hoppa till huvudinnehållet

Många nödpaket skickas till Ukraina: ”Folket behöver allt stöd i vinter”

Publicerad:
Per Boström är en av Postnords paketansvariga vid Företagscentret i Säffle där många paket lämnas in för gratis transport till Ukraina..
Per Boström är en av Postnords paketansvariga vid Företagscentret i Säffle där många paket lämnas in för gratis transport till Ukraina.. Foto: Kjell Olsson

Det är många som utnyttjar Postnords erbjudande om att skicka nödpaket till Ukraina till jul.

– Det kommer in paket i en jämn ström, säger Per Boström på Postnord i Säffle-Åmål.

Den 30 mars fick Postnord i Sverige en förfrågan från ukrainska postväsendet om leveranser av paket med kläder, matvaror, mediciner med mera åt den lidande befolkningen.

– Vi tog tag i det och nu är Sverige en del i strömmen av paketleveranser till det ukrainaska folket, säger Anders Porelius, presschef på Postnord i Stockholm.

Elever från Långseruds friskolas klass 5–6 med ett litet berg av julklappar med varierande innehåll som via Postnord i Säffle får åka till Ukraina. Även varma kläder packades in i lådor.
Elever från Långseruds friskolas klass 5–6 med ett litet berg av julklappar med varierande innehåll som via Postnord i Säffle får åka till Ukraina. Även varma kläder packades in i lådor. Foto: Kjell Olsson

I Värmland är det Leif Augustsson som håller i Ukrainalogistiken:

– Det är en jämn ström av paket som ju får väga 20 kilo och vara av typen Ikea-lådor, säger han.

Han berättar att cirka 40 000 paket som lastas på 60 långtradare hittills har skickats. Först kör man till Malmö och därifrån till Polen och gränsen mot Ukraina där ukrainsk post tar emot.

– Vi håller tät kontakt och paketen körs ut till områden som kan besökas, säger Anders Porelius.

På Postnords hemsida går det att klicka på ”Ukrainaposten” för att se massor av bilder från överlämnande av paket och varor. Hjälpen kommer verkligen fram dit den behövs.

Hjälp på väg från Säffle-Åmåls postcenter till Ukraina. Fri frakt och max 20 kilo är två regler.
Hjälp på väg från Säffle-Åmåls postcenter till Ukraina. Fri frakt och max 20 kilo är två regler.

På posten i Säffle är det många som lämnar in sina paket för transport till Ukraina.

– Det kommer in paket i jämn ström, säger Per Boström som jobbar på Postnord i Säffle-Åmål.

Det är bara vidPostnords Företagscenter, i Åmål på Hovslagaregatan på Fågelmyren och i Säffle på Fabriksgatan, som man kan lämna paket och en person kan lämna in två paket.

Vad är det då som behövs i Ukraina?

– Mat i form av konserver och torrskaffens, barnmat, hushållsprodukter, hygienprodukter i obrutna förpackningar, medicinprodukter, elektronik, ficklampor, batterier och värmande saker, säger Leif Augustsson.

Men färskvaror, vätskor och farligt gods samt vanliga kläder behövs inte just nu.

Ett paket har kommit fram till en småbarnsfamilj i Ukraina.
Ett paket har kommit fram till en småbarnsfamilj i Ukraina. Foto: Postnord

Julklappar till de miljontals barn som får en jul i tuffa förhållanden är också uppskattat och skänker glädje i mörkret.

– Paketen skall märkas, helst på engelska och om saker passar en viss ålder eller pojke och flicka så är det bra om det också framgår, säger Leif.

Innebär paketen en hård belastning i juletiden?

– Vi är ju inte bara anställda utan även medmänniskor och vi gör gärna det merarbete som det innebär att hjälpa till i Ukraina, säger Per Boström och får medhåll av Leif Augustsson samt Anders Porelius.

– Jag vill dock betona att vi är leverantörer och längs vägen är det andra som tar vid och framme i Ukraina är det deras post Ukrposthta som ansvarar för utleverans, konstaterar Anders.

Artikeltaggar

JulPostnordSäffleSamhälleUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.