Hoppa till huvudinnehållet

Kristider sätter spår: kraftigt ökat behov av ekonomiskt bistånd i Åmål

Publicerad:
Fler Åmålsbor än väntat har blivit beroende av ekonomiskt bistånd under året. Genrebild.
Fler Åmålsbor än väntat har blivit beroende av ekonomiskt bistånd under året. Genrebild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kostnaderna skenar inom välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen. Prognosen pekar på att årsbudget spräcks med 18,7 miljoner kronor – minst. Huvudförklaringen är att fler Åmålsbor än väntat är beroende av ekonomisk bistånd.

De ekonomiska månadsuppföljningarna av kommunens förvaltningar är sällan särskilt iögonfallande. Oftast rår det sig om någon eller några enstaka miljoners avvikelse från fastslagen budget.

Men som utvecklingen för närvarande ser ut på välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen finns all anledning att höja på ögonbrynen. Prognosen har justerats uppåt med stora belopp gång efter annan under 2022.

Kan bli än högre

I oktober pekade helårsprognosen på 15,1 miljoner kronor minus mot budget, efter att ytterligare 2,6 miljoner kronors försämring sedan föregående uppföljning. Men kostnaderna kommer inte att landa där. Förvaltningens utgifter fortsätter att rusa, och just nu lutar prognosen mot ett minus på 18,7 miljoner kronor när 2022 läggs till handlingarna. Minst 18,7 miljoner kronor, bör tilläggas. Välfärds- och arbetsmarknadsförvaltningen flaggar själv för att budgeten kan spräckas ännu mer.

I oktober skrev de:

– Utifrån rådande situation i samhället i stort är farhågan att behovet av ekonomiskt bistånd blir större.Trots förvaltningens åtgärder är antalet invånare som ansöker om ekonomiskt bistånd fortsatt högt. Vi ser också att antalet familjemedlemmar inom vissa hushåll är stort vilket gör att hushåll fortsatt erhåller ekonomiskt bistånd även om man har en anställning.

Välfärds- och arbetsmarknadsnämndens budget för 2022 uppgår till nära 383 miljoner kronor. Det är den enskilt största tilldelningen bland Åmåls kommuns nämnder och styrelser.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunBiståndBudgetarEkonomiFörvaltningPolitikVälfärdVälfärds- och arbetsmarknadsnämnden

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.