Hoppa till huvudinnehållet

Miljonsatsning på ny säkerhetsenhet utreds – Åmål går vidare med SD:s vallöfte

Publicerad:
Möjligheten att starta en ny kommunal säkerhetsenhet i Åmål ska utredas.
Möjligheten att starta en ny kommunal säkerhetsenhet i Åmål ska utredas. Foto: Tim Aro/TT

För att stärka trygghetskänslan i Åmål vill Sverigedemokraterna att kommunen inrättar en ny säkerhetsenhet.

Bra idé tycker Allianspartierna, som såg till att SD:s förslag klubbades vidare och kommer att utredas, efter drastiskt stoppförsök från Miljöpartiet.

Årets sista kommunfullmäktigemöte präglades av besparingar genom den strama budget Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna tagit fram. Men samtidigt gav Allianspartierna stöd åt Sverigedemokraternas motion om att utreda möjligheterna att inrätta en särskild kommunal trygghets- eller säkerhetsenhet. En satsning som vid ett eventuellt införande beräknas öka kommunens kostnader på området från cirka fyra miljoner kronor till sju och en halv miljoner kronor.

– Vi tycker att den här frågan är väldigt viktig, när man ser på samhällsutvecklingen, sa Ove Kaye (SD) och hänvisade bland annat till mordförsöket i samband med sommarens skolavslutning.

Den händelsen hade kanske kunnat avvärjts med kommunanställd säkerhetspersonal, menar Kaye.

”Tunt och slår snett”

Sverigedemokraternas motion, tillika ett stort lokalt vallöfte, klubbades i ett första steg vidare utan motstånd i kommunstyrelsens arbetsutskott. Men när frågan togs upp i kommunstyrelsen stötte motionen på patrull. Detta sedan Miljöpartiet genom Lotta Robertsson Harén yrkat på avslag under det sista mötet där de rödgröna utgjorde majoritet. Utfallet blev därefter. Kommunstyrelsen föreslog att kommunfullmäktige skulle avslå motionen. Men då de rödgröna inte längre utgör flertal i fullmäktige beslutades ändå att inrättandet av en säkerhetsenhet ska utredas.

– Trygghet är en viktig fråga, vi har bara olika tankar om hur den kan uppnås, säger Lotta Robertsson Harén och frågade hur mycket lokalsamhället egentligen skulle vinna på att SD:s vision blev verklighet:

– Jag tycker att förslaget är för tunt och slår snett. Dessutom bedöms det kosta några miljoner mer än i dag. Det är inte läge för en sådan satsning nu, när vi redan har verksamheter vi kan skruva på för att få lika bra effekt.

Svår gränsdragning

Socialdemokraterna är av samma åsikt som Miljöpartiet, att kommunen hellre bör jobba med att utveckla befintliga enheter, om inte annat av ekonomiska skäl.

S ifrågasätter även hur säkerhetsenhetens personal skulle se ut rent praktiskt. En tanke de för övrigt delar med Moderaternas Eva-Britt Karlsson:

– Ett skitbra förslag från Sverigedemokraterna, men jag tror att vi har lagar att förhålla oss till. Personal kan komma i situationer de inte har befogenhet att utöva, sa Eva-Britt Karlsson (M).

Frågan avgjordes genom votering och resultatet blev att SD:s motion ska utredas.

Många i riskzonen

I beslutsunderlaget som fullmäktige hade att ta ställning till finns ett räkneexempel på samhällskostnader på sikt. Kommunens säkerhetssamordnare Daniel Andersson har kontrollerat med Åmåls socialtjänst hur många ungdomar/unga vuxna som för närvarande är i gråzonen att bli kriminella, och fått till svar att det rör sig om cirka 80 personer.

– Ett realistiskt antagande är att 20 stycken av dessa kommer att bli kriminella under 15 års tid, skriver Daniel Andersson.

Om kommunen skulle lyckas minska denna grupp till tio individer kan det spara samhället kostnader motsvarande 15 miljoner kronor per år, menar säkerhetssamordnaren, bland annat baserat på beräkning av nationalekonomen Ingvar Nilsson.

Artikeltaggar

ÅmålBudgetarCenterpartietEva-Britt KarlssonKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKristdemokraternaLotta Robertsson HarénMiljöpartietModeraternaMotionerPolitikSverigedemokraterna

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.