Hoppa till huvudinnehållet

Alliansen om avgift i kulturskolan: ”lämpligt och nödvändigt”– får stark kritik

Publicerad:
Frågan om avgift på kulturskolan debatterades i Åmåls kommunfullmäktige. Här en bild från kulturskolans julsaga på Karlbergsteatern.
Frågan om avgift på kulturskolan debatterades i Åmåls kommunfullmäktige. Här en bild från kulturskolans julsaga på Karlbergsteatern. Foto: Fredrik Tacacho

Borgerlig Allians i Åmål tänker återinföra terminsavgift på kulturskolan. Inte så farligt menar Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. Men avgiften väcker känslor och oppositionen och berörd skolpersonal är starkt kritiska.

Kommunen måste spara på alla områden, menar det tillträdande politiska styret. Bland annat vill de minska utgifterna för kulturskolan med 400 000 kronor per år genom att återinföra terminsavgiften, som den tidigare politiska majoriteten slopade för merparten av eleverna från och med 2017.

Frågan blev en av de mest omdebatterade vid senaste fullmäktigemötet.

Tonen sattes av blivande kommunalrådet Michael Karlsson (M):

– Avgift på kulturskolan är lämpligt och nödvändigt. Återinförandet är odramatiskt, även om saken väckt oro. Men det finns fog för att ha avgift, sa Karlsson (M) och uppmanade sina kritiker att själva undersöka hur avgifter och kulturskoleutbud ser ut i grannkommunerna:

– Det kan vara intressant.

Finns andra vägar

Allianskollegan Christer Törnell (KD) gjorde även han vad han kunde för att dämpa den oro som besparingsförslaget väckt bland skolpersonal och föräldrar till berörda elever. Bland annat berättade KD-ledaren att det finns en statlig pott att söka ur enkom för kulturskoleverksamhet. Eventuellt bidrag därifrån kan visserligen inte rädda den avgiftsfria undervisningen, men mellanskillnaden blir inte stor om man även räknar in den fritidspeng som finns med i Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna, menar han. Avtalet innebär att ett värdekort på 500 kronor per år utgår till alla elever i årskurserna fem till nio.

Christer Törnell (KD) tror även att det finns positiva saker med avgift:

– Har jag betalat en liten avgift då är jag lite mer angelägen att fullfölja.

Drabbar fattiga

Socialdemokraternas Jerry Saxin köper inte Alliansens resonemang, utan menar att besparingsförslaget kommer att drabba ekonomiskt utsatta familjer, när det verkställs efter sommaren.

– Vad ska ni säga till dem som inte har råd att fortsätta? Tyvärr är förslaget dåligt och ogenomtänkt, sa Saxin (S)

Senare i debatten tillade han att kulturskolan är integrationsskapande, ett argument Allianssidan ställer sig tveksam till. Antalet nysvenska barn på kulturskolan är inte så många, om jag förstått rätt, sa Christer Törnell (KD).

Miljöpartiets Lotta Robertsson Harén tycker det var förbryllande att först besluta om en avgiftsfri vårtermin på kulturskolan och bara några punkter senare klubba igenom en budget som innebär att avgiften återinförs.

Artikeltaggar

AlliansenÅmålÅmåls kommunBeslutBudgetarChrister TörnellEkonomiJerry SaxinKommunfullmäktigeKristdemokraternaKulturskolan ÅmålLotta Robertsson HarénMichael KarlssonMiljöpartietPolitikPolitiska system och ideologierSocialdemokraternaSverigedemokraterna

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.