Hoppa till huvudinnehållet

Superprojektets jackpot – får en halv miljard: ”En stark förtroendesignal”

Publicerad:
EIB:s besked tar emot med glädje av Reocean.
EIB:s besked tar emot med glädje av Reocean.

Här är glädjebeskedet för den planerade laxodlingen i Säffle:

Projektet beviljas ett lån på 530 miljoner kronor från Europeiska investeringsbanken – som backas upp av EU-kommissionen och EU:s 27 medlemsländer.

– Investeringen är en stark förtroendesignal, säger Morten Malle, vd för Reocean som står bakom projektet, i ett pressmeddelande.

NWT har tidigare rapporterat om att projektet i Säffle behöver en miljard kronor och att Reocean har letat nya investerare, bland annat genom att arrangera en lunch i Vintermatsalen på stadshotellet i Karlstad.

På tisdagsmorgonen kom beskedet Reocean och många i Säffletrakten väntat på.

Europeiska investeringsbanken (EIB) – EU:s ”klimatbank” – har beviljat ett lån på 530 miljoner kronor. EIB backas upp av EU och dess 27 medlemsländer och EU-kommissionen står för risken.

Pengarna är inte skattemedel utan har hämtats från den europeiska kapitalmarknaden, enligt EIB.

I ett pressmeddelande skriver EIB att projektet är ”en av de största investeringarna inom innovativ och hållbar matproduktion i Sverige någonsin”. EIB konstaterar också att landets tre ledande livsmedelshandlare – Ica, Coop och Axfood – stöttar satsningen.

En av de största investeringarna

Svenske Thomas Östros, som är vicepresident i EIB, säger så här:

– På EIB är vi mycket nöjda över att finansiera detta banbrytande, stora projekt för hållbar livsmedelsproduktion. RE:OCEANs nya anläggning kommer inte enbart att förse den svenska befolkningen med hållbart, svenskproducerad lax, utan den är även producerad på ett nytt, innovativt och klimatvänligt sätt, med hjälp av den senaste tekniken för att återvinna vattnet i anläggningen.

– Dessutom har livsmedelsförsörjningen blivit en viktig del av den kritiska infrastrukturen i varje ekonomi, där laxanläggningen i Säffle kommer att stärka Sveriges självförsörjning på livsmedel och motståndskraft.

Ska vara i gång 2026

Från Reocean tas beskedet emot med stor glädje.

– Investeringen är en stark förtroendesignal, och ett resultat av tolv månaders nära samarbete och dialog. Processen i sig bekräftar vårt teams unika erfarenhet inom branschen och vår teknologi som kommer göra det möjligt för konsumenter att njuta av hälsosam och mer hållbart lokalproducerad lax, säger Morten Malle.

– Med stödet från EIB och andra investerare planerar vi att gå vidare med arbetet av anläggningen för att komma upp i full produktion till 2026, säger styrelseordföranden Katarina Klingspor.

Katarina Klingspor.
Katarina Klingspor. Foto: Reocean

Dag Rogne (C), kommunstyrelsens ordförande i Säffle, gläds åt beskedet:

– Det känns ju jättebra. Jag vet ju att de jobbar på för att gå i land med byggstart under våren och det är klart att det här skapar en stabilitet.

Dag Rogne.
Dag Rogne. Foto: Emma Alegod Bruce

Vad skulle det här projektet betyda för Säffle kommun?

– Jättemycket. Vi har en rätt så hög arbetslöshet och ett vikande skatteunderlag. Vi behöver verkligen arbetstillfällena och att fler vill och kan flytta hit så småningom. Alla typer av investeringar betyder mycket för att vi ska klara välfärdsuppdraget; skola, vård och omsorg, så vi håller verkligen tummarna.

Europeiska investeringsbanken

Banken, som har sitt säte i Luxemburg, inrättades 1958 och ägs av EU-länderna. Den ska bidra till jobb och tillväxt, stödja klimatomställningen och främja EU:s politik utanför EU.

EIB lånar pengar på kapitalmarknaderna och lånar ut dem med förmånliga villkor till projekt som ligger i linje med EU:s mål. Pengarna kommer aldrig från EU:s budget när projekten finns inom EU:s geografiska område.

Läs mer:

Artikeltaggar

CoopEkonomiEUEuropeiska investeringsbankenIcaInvesteringarKarlstadLaxfabriken i SäffleLivsmedelMat och dryckReoceanSäffleThomas Östros

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.