Hoppa till huvudinnehållet

Så påverkades Karlberg av busskaoset – eleverna ger sin bild

Publicerad:
Max Blüme Josefsson tillbringade i stort sett hela skoldagen i bowlinghallen när busskaoset omkullkastade hans schema.
Max Blüme Josefsson tillbringade i stort sett hela skoldagen i bowlinghallen när busskaoset omkullkastade hans schema. Foto: Andreas Dagström

Lugnare, krångligare, mer improviserat.

Karlbergseleverna ger sin bild av hur tisdagens inställda bussavgångar påverkade undervisningen.

– Bra att det hände i dag och inte i morgon, när vi har julavslutning, säger Emma Bohm Forsberg, som går naturvetenskapligt program.

För att vara en skola med drygt 800 elever i normala fall ekade korridorerna ovanligt tomma på Karlbergsgymnasiet under tisdagen. Orsaken var att Västtrafik ställde in alla sina bussavgångar till följd av halka.

Undervisningen påverkades naturligtvis när var tredje elev och många lärare tvingades stanna hemma. Men bland dem som ändå tog sig till skolan gick åsikterna isär kring hur mycket manfallet märktes.

– Det är lugnare än vanligt, eftersom det är färre elever på skolan, säger Hugo Benetoft, medan klasskompisen Theodor Christoffersson inte märkte någon större skillnad.

Båda läser el- och energiprogrammet.

El- och energieleverena Theodor Christoffersson och Hugo Benetoft märkte ingen större skillnad trots att en tredjedel av skolans elever saknades.
El- och energieleverena Theodor Christoffersson och Hugo Benetoft märkte ingen större skillnad trots att en tredjedel av skolans elever saknades. Foto: Andreas Dagström

Ensam i gruppen

En trappa ner, i bowlinghallen, hängde ekonomieleven Max Blüme Josefsson under större delen av tisdagen. Men det var inte tal om något skolk. Lektionerna gick helt enkelt inte att genomföra.

– På engelskan skulle vi ha gruppdiskussion. Men eftersom de andra i min grupp inte kunde ta sig hit från Ed och Långed blev jag ensam, säger Max Blüme Josefsson.

Kring ett av borden i skolbiblioteket pågick däremot grupparbete enligt schemat, även om en av eleverna tvingades delta via datorskärm på distans.

– I dag fungerar ingenting så bra, säger natureleven Freja Honoré, med nickande medhåll från klasskamraterna Emma Bohm Forsberg, Annie Olsson, Amanda Miller Andersson och Alice Olegren.

– Bussproblemen påverkar dem som är i klassrummen också. Det blir någonting annat att kommunicera över nätet än ansikte mot ansikte, säger Amanda Miller Andersson.

– Bra att problemen händer i dag och inte i morgon, när vi har julavslutning, tillägger Emma Bohm Forsberg.

Natureleverna Freja Honoré, Emma Bohm Forsberg, Alice Olegren, Amanda Miller Andersson och Annie Olsson försökte grupparbeta med en klasskamrat på distans.
Natureleverna Freja Honoré, Emma Bohm Forsberg, Alice Olegren, Amanda Miller Andersson och Annie Olsson försökte grupparbeta med en klasskamrat på distans. Foto: Andreas Dagström

Läraren Kristina Lindqvist Stark menade å sin sida att det påtvunget improviserade undervisningsupplägget fungerade ganska bra. Distansundervisningsrutinen från pandemin kom till nytta igen.

– Så är det också i slutet av terminen. Det hade varit värre om problemen skett under en period med många prov, säger hon.

300 elever blev kvar hemma när Åmålsbussarna ställdes inNågra av busslinjerna har öppnat igenHandfull elever blev strandade på Karlberg i busstoppet: ”Löst sig väldigt bra”Buss med skolbarn fast i Bäckefors – all busstrafik i Dalsland inställdVäglaget stängde restaurang: "Aldrig varit med om något liknande”Busschauffören som fick stopp fördes till sjukhus – halkade på isvägen

Artikeltaggar

HalkaKarlbergsgymnasietKollektivtrafikLärareNaturvetenskapSkola och utbildningSkolorUndervisningVästtrafik

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.