Hoppa till huvudinnehållet

Filippa tog emot De Pere-stipendiet på julavslutningen: ”Skakade av glädje”

Publicerad:
Filippa Morichetto är årets utbytesstipendiat på Karlbergsgymnasiet.
Filippa Morichetto är årets utbytesstipendiat på Karlbergsgymnasiet. Foto: Roger Pettersson

Ett år som student i De Pere i USA. Det är vad som väntar årets utbytesstipendiat Filippa Morichetto till höstterminen. Hon tog emot priset i den fullsatta aulan på Karlbergsgymnasiets julavslutning.

– Det känns overkligt och kommer att bli ett äventyr, säger hon.

Filippa Morichetto läser andra året på Karlbergsgymnasiets naturvetenskapliga program. För ungefär en månad sedan fick hon ett besked från skolan som hon knappt kunde tro var sant – att det var hon som är den utvalda eleven som får åka till Åmåls amerikanska vänort som utbytesstipendiat.

Hon får nu möjligheten att studera på De Pere high school i Wisconsin, USA, ett helt läsår. Filippa tilldelades stipendiet efter att ha blivit intervjuad av representanter från barn- och utbildningsnämnden och barn- och utbildningsförvaltningen. Så här lyder motiveringen:

”Årets stipendium tilldelas en handlingskraftig elev med framåtanda som på ett moget och självständigt sätt kommer att vara en god ambassadör för Åmåls kommun i De Pere, USA. Stipendiet tilldelas Filippa Morichetto”.

”Skakade av glädje”

Under sitt år i De Pere, en stad med drygt 20 000 invånare vid Lake Michigans västra sida, kommer hon att bo hos en värdfamilj. Där kommer hon att få möjligheten att öka sin medvetenhet om andra kulturer och skaffa sig nya erfarenheter.

– Jag skakade av glädje när jag fick beskedet och har inte riktigt hunnit smälta och ta in det än. Jag är så tacksam att jag får denna chans, säger Filippa Morichetto.

Hur trivs du på det naturvetenskapliga programmet?

– Det är mycket plugg, men det är en linje som passar mig. Men nu längtar jag redan till höstterminen och jag har redan läst på en del om De Pere.

Under julavslutningen framförde även musikeleverna julsånger för hela skolan och i en video önskade lärare god jul till stort jubel och ljudliga applåder innan det var dags att gå på jullov.

Åmålstjej får kommunens stipendium för att studera i De Pere, USAKarlbergslärare hyllad med pris i USAÅmål uppmärksammas i amerikansk lokal-tv: ”Gjort viktig skillnad hemmavid”Karlbergselev tilldelas USA-stipendium: ”Det blir ett äventyr”
Jerry Saxin (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden lämnade över priset till Filippa Morichetto på Karlbergsscenen.
Jerry Saxin (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden lämnade över priset till Filippa Morichetto på Karlbergsscenen. Foto: Roger Pettersson
Kommande hösttermin börjar Filippa Morichettos äventyr i Åmåls vänort De Pere i Wisconsin, USA.
Kommande hösttermin börjar Filippa Morichettos äventyr i Åmåls vänort De Pere i Wisconsin, USA. Foto: Roger Pettersson
Jerry Saxin, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, delade ut stipendiet till Filippa Morichetto på Karlbergsgymnasiets julavslutning.
Jerry Saxin, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, delade ut stipendiet till Filippa Morichetto på Karlbergsgymnasiets julavslutning. Foto: Roger Pettersson
Emma Bohm Forsberg, Teresia Freiholtz och Amanda Miller Andersson i Ensemble 3 underhöll och bjöd på fina julsånger på Karlbergsgymnasiets julavslutning.
Emma Bohm Forsberg, Teresia Freiholtz och Amanda Miller Andersson i Ensemble 3 underhöll och bjöd på fina julsånger på Karlbergsgymnasiets julavslutning. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunDe PereJerry SaxinKarlbergsgymnasietLärareNaturvetenskapSkola och utbildningStipendierStudenterUSAWisconsin

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.