Hoppa till huvudinnehållet

Kockelever ordnar julbord till skolpersonal: ”Saffranspannacotta till efterrätt”

Publicerad:
Jessica Grönlund, köksläraren Daniel Öhman, Malin Robertson Harén och Per von Krogh tillagade ett klassiskt julbord som sedan personalen på Vuxenutbildningen i Åmål fick avnjuta på Dalslands Skafferi. Foto: Roger Pettersson

Ett klassiskt julbord med något fler vegetariska rätter än traditionellt. Det är vad kockeleverna bjöd personalen på Vuxenutbildningen i Åmål på julbordssittningen på Dalslands Skafferi.

– Här är det mer praktik än teori och vi tillagar alla rätter från grunden, säger Malin Robertson Harén, en av kockeleverna.

Det är Daniel Öhman som sedan höstterminen är kökslärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vuxenutbildningen i Åmål. Tidigare har han haft samma befattning, men i Bengtsfors.

– Jag jobbade där under fem år, men blev uppsagd på grund av arbetsbrist efter vårterminen i år. Sedan hade jag lite tur och fick samma befattning på hemmaplan här i Åmål. Nu slipper jag pendla, så det kunde inte ha löst sig bättre för min del, säger Daniel Öhman.

Nu är Daniel lärare och handledare för de tre kockeleverna Jessica Grönlund, Malin Robertson Harén och Per von Krogh på Vuxenutbildningen i Åmål. Han sköter utbildningens praktik medan Anneli Svensson ansvarar för teoriutbildningen.

Lagas från grunden

Tillsammans med Anneli Svensson och Christina Thulin utbildar han även nio elever som läser till måltidsbiträde i en kombinationsutbildning där eleverna samtidigt läser SFI, Svenska för invandrare.

Kockeleverna gjorde i ordning ett klassiskt julbord, vilket både eleverna och läraren tycker är viktigt. Lika viktigt tycker de det är att all mat och alla rätter lagas från grunden. Här duger inga halvfabrikat.

Jessica Grönlund gjorde till exempel hemlagad senap och Per von Krogh tillredde omsorgsfullt glazen till revbensspjällen och smakade av med jämna mellanrum tills han var riktigt nöjd med resultatet. Revbensspjällen skulle sedan få ligga i press under en tyngd över natten så att de blir jämntjocka innan de ska glaseras.

I januari ska de tre kockeleverna i Åmål ut och praktisera i storkök och före slutexamen i slutet av juni ska de även ut på praktik i kök- eller restaurangverksamhet som eleverna själv får välja.

”Gjort eget julgodis”

– Kockutbildningen är en väldigt trevlig linje som jag tycker fler borde söka eftersom det inte krävs några förkunskaper, säger eleven Jessica Grönlund.

Med extra mycket grönt och vegetariskt på sitt annars väldigt klassiska julbord kostade kockeleverna på sig att servera en och annan sötsak till personalen på Vuxenutbildningen.

– Vi har gjort eget julgodis så som marsipangrisar, kola och tryffel. Sedan kommer vi att avrunda med något riktigt gott. Det blir nämligen saffranspannacotta till efterrätt, säger Malin Robertson Harén.

Mat som blir över kommer att skänkas till Lotsen, Åmåls kommuns dagverksamhet och boendestöd inom socialpsykiatrin.

Kockeleven Malin Robertson Harén steker lök medan köksläraren Daniel Öhman tillreder glazen till revbensspjällen.
Kockeleven Malin Robertson Harén steker lök medan köksläraren Daniel Öhman tillreder glazen till revbensspjällen. Foto: Roger Pettersson
Malin Robertson Harén visar upp de vegetariska köttbullarna. Kockeleverna hade även gjort traditionella köttbullar.
Malin Robertson Harén visar upp de vegetariska köttbullarna. Kockeleverna hade även gjort traditionella köttbullar. Foto: Roger Pettersson
Per von Krogh smakade av glazen flera gånger innan han var helt nöjd.
Per von Krogh smakade av glazen flera gånger innan han var helt nöjd. Foto: Roger Pettersson
Köksläraren Daniel Öhman stöter senapsfrön och kockeleven Malin Robertson Harén skär upp lök.
Köksläraren Daniel Öhman stöter senapsfrön och kockeleven Malin Robertson Harén skär upp lök. Foto: Roger Pettersson
Kockeleven Per von Krogh frågar köksläraren Daniel Öhman om lite råd och tips när han kokar revbensspjällen.
Kockeleven Per von Krogh frågar köksläraren Daniel Öhman om lite råd och tips när han kokar revbensspjällen. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålAnneli SvenssonDalslandLärareMalin Robertson HarénMat och dryckPer von KroghRestaurangerSkola och utbildningUtbildning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.