Hoppa till huvudinnehållet

Listan: "Silly season" är över – här är läget i Åmålsklubbarna

Publicerad:
Viken firade under hösten i guldhattar efter att ha säkrat seriesegern i division 2 norra Götaland, men åkte sedan ut mot hårdsatsande IFK Göteborg i division 1-kvalet. Laget har behållit samliga spelare utom Linnéa Svanström till nästa säsong. Foto: Fredrik Tacacho

Den 15 december stängdes Svenska Fotbollförbundets transferfönster för fria övergångar mellan klubbarna.

Här kommer en översikt om vad som har hänt i Åmålsklubbarna under senhösten.

På den högsta nivån av Åmålsklubbarna spelar Vikens damer, i den nya, bantade och starkare division 2-serien. Laget vann sin division 2-serie i år, men föll i kvalet till division 1 mot hårdsatsande storklubben IFK Göteborg.

– Vi har varit mest angelägna att behålla alla spelare. Det är jättekul att nästan alla spelare stannar till nästa säsong, säger Vikens tränare Patric Mossberg.

Viken har tappat Linnéa Svanström på grund av studier i Göteborg, men har fått två nya spelare från Säffle SK: målfarliga Lisa Jansson och nu senast Alicia Frankert, yttermittfältare från Säffle SK. Alicia kan spela både på en kant och på innermittfältet och har bra spelförståelse och är dessutom målfarlig.

– I första hand vill vi ha spelare från de egna leden. Ska vi ta in spelare utifrån ska det vara någon med kvalitet som förstärker truppen. Det tycker jag vi har lyckats med i Lisa och Alicia.

Blir att räkna med

På herrsidan 2023 är det Viken och IFK Åmål som spelar högst upp i seriesystemet, i division 4 Bohuslän-Dal. Det tyngsta tappet är såklart att skyttekungen Gustav Weingartshofer lämnat Viken för spel i Säffle SK i division 2.

Samtidigt lyckades Viken behålla vindsnabbe Rasmus Facht och de andra mest tongivande spelarna från årets säsong, där laget slutade på andra plats i tabellen efter att ha krigat mot IFK Uddevalla om seriesegern hela säsongen. De ljusblå blir säkerligen att räkna med i toppen på division 4 Bohuslän-Dal även kommande säsong.

Hur ser det då ut i lokalkonkurrenten IFK Åmål? Laget har tappat sina tre vassaste spelare i offensiven från årets säsong. Igor de Amorin Domingues och Matheus Chaves lämnade klubben strax efter årets säsong var färdigspelad och Rayif Mahrat är klar för Viken. Johan Leandersson, tidigare Svanskogs IF, tar över som ny tränare.

Satsar ungt

– Vi lägger mycket krut på tränarsidan nu. Vi satsar på att ha välutbildade tränare och ledare även längre ner i leden, säger Hans Weingartshofer, ordförande i IFK Åmåls fotbollssektion.

IFK Åmål fortsätter att satsa på egna unga talanger. Frågan är om laget, som under hösten räddade sig kvar i division 4 i den allra sista omgången klarar att fylla luckorna efter stjärntrion som lämnat klubben.

Johan ”Leo” Leandersson tar över som huvudtränare i IFK Åmål i division 4 och kommer att bilda tränarteam med Bjarne Gårdebratt.
Johan ”Leo” Leandersson tar över som huvudtränare i IFK Åmål i division 4 och kommer att bilda tränarteam med Bjarne Gårdebratt. Foto: Roger Pettersson

– Förhoppningsvis blommar någon eller några av våra unga talanger ut under seriens gång nästa säsong. Sedan finns ju fortfarande möjligheten att förstärka truppen. Det känns viktigt att vi klarar oss kvar i division 4, men det får inte kosta mer än det smakar, säger Hans Weingartshofer.

Fengersfors IK åkte ur division 4 Bohuslän-Dal i år och spelar nästa säsong i Dalslandsfemman tillsammans med bland annat Tösse IF. Det betyder att det kommer att spelas känslofyllda derbyn på Fengershof även 2023.

– Vi i klubben är glada att så många spelare väljer att fortsätta med oss även i division 5. Det är kul att några yngre spelare har anslutit till FIK och vi vill få in glädje, positivitet och träningsvilja när vi nu kör vidare i Dalslandsfemman, säger Martin Hallberg, sportansvarig i Fengersfors IK.

”Kan hjälpa till”

Till Tösse IF har flera spelare återvänt efter en sejour i IFK Åmål. Det är ett sammansvetsat kompisgäng som förstärker laget, som även fått nytillskott från Viken, Värmlandsbrooch Eskilsäter. Huvudtränarfrågan är däremot ännu inte löst. Kenneth ”X:et” Erixon säger dock sig ”vara behjälplig”.

Inte heller i Tösses damlag är tränarfrågan löst efter att Daniel Eriksson meddelat att han lämnar klubben. Assisterande tränare Patrik Blixt har för avsikt att stanna kvar som ledare i klubben, men han vill inte ha ansvaret som huvudtränare.

– Jag har fullt upp med innebandyn och det krockar ju lite med fotbollssäsongen på vår och höst. Däremot har jag sagt att jag kan vara med och hjälpa till, säger Patrik Blixt.

Tösses damlag i division 4 har redan fått flera nyförvärv. Syskonen Rebecka Augustin och Emelie Augustin, båda från Säffle SK, är klara liksom Vikentrion Emma Strömqvist, Meja Gustavsson och Emmi Svanström. Linnea Dalstrand lämnar för Bengtsfors IF.

Wilma Johannesson blir precis som alla utom Linnéa Svanström kvar i Vikens division 2-lag nästa säsong.
Wilma Johannesson blir precis som alla utom Linnéa Svanström kvar i Vikens division 2-lag nästa säsong. Foto: Fredrik Tacacho

IF Viken dam

Nyförvärv: Lisa Jansson, Säffle SK:s främste målgörare 2022, Alicia Frankert, Säffle SK,

Förlängningar: Alice Olsson, Ida Olsson, Tuva Mossberg, Klara Persson, Sofia Blixt, Saga Ericsson, Wilma Johannesson, Frida Jansson, Emma Hansson, Nellie Lövenhamn, Wilma Enarsson, Edith Gustafsson, Evelina Väyrynen, Joanna Facht, Tilda Blomqvist, Ida Thorstensson, Emma Karlsson, Sara Einarsson.

Förluster: Linnéa Svanström, lämnar för studier i Göteborg, klubb ej klar.

Rasmus Facht hade anbud från klubbar högre upp i seriesystemet, men valde ändå att stanna i IF Viken. Här sätter han Fengersfors Basil Al Karawi på prov.
Rasmus Facht hade anbud från klubbar högre upp i seriesystemet, men valde ändå att stanna i IF Viken. Här sätter han Fengersfors Basil Al Karawi på prov. Foto: Roger Pettersson

IF Viken

Nyförvärv: Rayif Mahrat, IFK Åmål, Theodor Christoffersson, IFK Åmål

Förluster: Gustav Weingartshofer, Säffle SK, Isac Myrberg, Fengersfors IK, Emil Carlsson, Fengersfors IK, Viktor Karlsson, Fengersfors IK, Elias Andersson, Fengersfors IK

Förlängningar: Simon Schullström, Martin Eriksson, Nazme Chihade, Emil Eldh, Jacob Ljung, Adam Johannesson, Erik Åberg, Tobias Härd, Christoffer Härd, Erik Svanström, Rasmus Facht, Samuel Schullström, Rasmus Bergström, Thomas Sääv, Tobias Pettersson, Adrian Hansen

IFK Åmål efter att ha räddat division 4-kontraktet i sista omgången av division 4 Bohuslän-Dal i höstas.
IFK Åmål efter att ha räddat division 4-kontraktet i sista omgången av division 4 Bohuslän-Dal i höstas. Foto: Roger Pettersson

IFK Åmål

Nyförvärv: Mattias Lindberg, Svanskogs IF, Dennis Payne Säveland, Svanskogs IF, Eron Hajzeri, IF Viken, Chayanon Prasinderm, Eskilsäters IF, Robin Andersson, Fengersfors IK, Sebastian Dahlberg, Värmlandsbro SK.

Förlängningar: Alfred Ndou, målvakt, Eddie Gamnis, Albin Svensson, Walid Jabr, Najib Sultani, Albin Carlsson, Leo Godtman, Alaa Hassoun.

Förluster: Rayif Mahrat, Viken, Theodor Christoffersson, Viken, Igor de Amorin Domingues och Matheus Chaves, flyttat.

Fengersfors Ali Jassim, här utmanad av IFK Åmåls Maazim Abdullahi Osman som nästa är spelar för Tösse IF, fortsätter i den gulsvarta tröjan även nästa säsong.
Fengersfors Ali Jassim, här utmanad av IFK Åmåls Maazim Abdullahi Osman som nästa är spelar för Tösse IF, fortsätter i den gulsvarta tröjan även nästa säsong. Foto: Roger Pettersson

Fengersfors IK

Nyförvärv: Viktor Karlsson, IF Viken, Anis Khaled, IF Viken, Isac Myrberg, IF Viken, Emil Karlsson, IF Viken, Viggo Lundberg, Tösse IF, Elias Andersson, IF Viken, Abed Sleibe, IF Viken.

Förlängningar: Mathias Andersson, Johan Andersson, Elias Gustavsson, Nicklas Günther, Andreas Sääv, Hossam Aldousari, Alfred Carlsson, Måns Bernson, Ali Jassim, Basil Al Karawi, Nebil Mohammed Ali, Hassan Aldousari, Joel Gonzalez, Mattias Waern, Atle Lindh, Erik Ahnström Helgstedt, Per Wiman, Viktor Persson, Andreas Ek, Andreas Ljung, Karrar Badri, Andreas Andersson, Alfred Wedberg, Jesper Englund, Per Wiman, Nicklas Günther, Karrar Badri.

Förluster: Victor Karlsson, Värmlandsbro SK, Robin Andersson, IFK Åmål, Bjarne Gårdebratt, IFK Åmål, Tage Skålén, Värmlandsbro SK.

Både Emil Nilsson, med bollen, och Fredrik Tacacho, som finns bakom lagkamraten, fortsätter i Tösse IF 2023.
Både Emil Nilsson, med bollen, och Fredrik Tacacho, som finns bakom lagkamraten, fortsätter i Tösse IF 2023. Foto: Fredrik Tacacho

Tösse IF

Nyförvärv: Erik Halvardsson, IF Viken, Viktor Halvardsson, IF Viken, Maazim Abdullahi Osman, IFK Åmål, Abdiasis Elmi Muhumed, IFK Åmål, Abdulkadir Elmi Muhumed, IFK Åmål, Abdisamad Ali Sidow, IFK Åmål, Liban Camoore, IFK Åmål, Ahmed Ahmed, IFK Åmål, Mohammad Chihadeh, IFK Åmål, Edwin Sundström, Viken, Rezae Ramzan, Säffle SK, Ali Ashgar Rezaii, Eskilsäters IF, Yusuf Anwar, comeback.

Förlängningar: Fredrik Tacacho, Nahuel Romero, Timmy Melcherson, Erfan Ebrahimi, Tommie Magnusson, Emil Nilsson, Arvid Lundberg, Oliver Westlund, Martin Engberg, Lucas Franco, Daniel Åslund, Sebastian Andersson, Fredrik Magnusson, Matteus Thorin, Erik Jansson, Mohsen Mohammadi.

Förluster: Viggo Lundberg, Fengersfors IK, Filip Lindstedt, slutat.

Tösses damlag efter en segermatch ifjol. Linnea Dahlstrand har lämnat för Bengtsfors IF samtidigt som laget fått in en handfull nya spelare från Säffle SK och Viken.
Tösses damlag efter en segermatch ifjol. Linnea Dahlstrand har lämnat för Bengtsfors IF samtidigt som laget fått in en handfull nya spelare från Säffle SK och Viken. Foto: Per Bäckström

Tösse IF dam

Nyförvärv: Rebecka Augustin och Emelie Augustin, båda från Säffle SK, Emma Strömqvist, Meja Gustafsson och Emmi Svanström, alla från Viken.

Förluster: Linnea Dalstrand, Bengtsfors IF

Förlängningar: ”I division 4 dam har vi inte kontrakt på samma vis som i klubbarna lite högre upp i seriesystemet, men det verkar som de allra flesta som spelade med oss under årets säsong kommer att fortsätta även nästa säsong”, säger Patrik Blixt, ledare, i Tösse IF.

Artikeltaggar

Dalslands FotbollförbundFengersfors IKFotbollGustav WeingartshoferIF VikenIFK ÅmålNyförvärvRasmus FachtSäffle SKSilly seasonTösseTösse IF

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.