Hoppa till huvudinnehållet

Efter heta debatten: SD räknas till oppositionen – åtminstone nästa år

Publicerad:
Miljöpartiet och Sverigedemokraterna har delade meningar om vad ett oppositionsparti är.
Miljöpartiet och Sverigedemokraterna har delade meningar om vad ett oppositionsparti är. Foto: Andreas Dagström

Det blev diskussion i Åmål om hur partiarvodena ska fördelas. Efter debatt står det nu klart att Sverigedemokraterna räknas som ett oppositionsparti och ska ha en del av oppositionsarvodet.

Men överenskommelsen gäller bara ett år. Miljöpartiet tycker fortfarande att SD ska räknas som att partiet hör ihop med Alliansen.

Egentligen var det tänkt att arvodesfördelningen skulle sättas på pränt vid kommunfullmäktigemötet i november. Men då det visade sig finnas delade meningar om vilka partier som hör till oppositionen skickades ärendet tillbaka valberedningen för utredning och vidare diskussion. Där uppnåddes en ny överenskommelse, men bara för 2023. Under tiden ska reglementet ses över, så att liknande situationer ska undvikas i framtiden.

Borgerlig Allians i Åmål, med Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna, tar över styret i kommunen efter valet, men de fyra partierna har inte egen majoritet och har förhandlat med Sverigedemokraterna om stöd.

Arvodeskonflikten gäller huruvida Sverigedemokraterna, som bland annat fått ordförandeposten i teknik- och fritidsnämnden, kan kalla sig oppositionsparti.

Motståndet leds av Miljöpartiets Lotta Robertsson Harén:

– Vi i MP har svårt att se att SD är ett oppositionsparti, när de inte lägger fram någon egen budget för första gången på flera år, sa Robertsson Harén under senaste fullmäktigemötet.

Ibland delar åsikt

Sverigedemokraternas Ove Kaye suckade irriterat och svarade:

– Jag vet inte hur många gånger jag ska behöva stå här och tala om att vi är ett oppositionsparti.

Bara för att partier ibland delar åsikt behöver det inte betyda att de står på samma sida hela tiden, menar Kaye. Han riktade sig till Lotta Robertsson Harén:

– Jag ska påminna dig, när vi i framtiden bygger ett nytt reningsverk i Fengersfors. Då ska det bli intressant att se om du yrkar bifall till det. Ingår du då i majoriteten eller minoriteten? sa SD-ledaren.

Att det visst går att samarbeta över blocken håller Miljöpartiet med om, men gör skillnad på samsyn i enskilda frågor och och närmast total enighet.

– Enda skillnaden mellan SD:s och Alliansens budgetförslag är att SD vill titta på djurparken och föreningsbidragen. Skillnaden är lite för liten. Budgeten är ändå vårt verktyg för att bedriva politik, säger Lotta Robertsson Harén (MP).

Politiska spelplanen förändrades rejältInsändare: Ska Kaye arbeta för att avsätta sig själv?S, V och MP ifrågasätter SD:s band till Alliansen: ”Svårt att utkräva ansvar”Listor: De valdes in i kommunens nämnder

Artikeltaggar

AlliansenÅmåls kommunBudgetarKommunfullmäktigeLotta Robertsson HarénMiljöpartietOve KayePolitikReningsverkSverigedemokraternaValberedning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.