Hoppa till huvudinnehållet

Stort kalas för fibern: Tio-årsjubileum för landsbygdens första föreningsnät

Publicerad:
Fyra långbord var festligt dukade i Fritidslokalerna när fiberföreningen samlades till fest.
Fyra långbord var festligt dukade i Fritidslokalerna när fiberföreningen samlades till fest. Foto: Karin Hedborg

Det senaste decenniet har internettillgången på landsbygden exploderat i takt med att fiberkablarna grävts ner. Fröskog var först ut av Åmåls landsbygdsnät, tack vare några engagerade IT-pionjärer och i juli 2015 kopplades 168 fastigheter in. I december firade föreningen sitt tioårsjubileum med stort kalas i Fengersfors fritidslokaler.

Fengersfors-Fröskogs fiberförening var tidigt ute med att få igång sitt föreningsdrivna landsbygdsnät och den 1 december ställdes det till med julbord i stora salen i Fritidslokalerna för att fira föreningens tioårsjubileum. Samtliga medlemmar, grannföreningarna och andra samarbetspartner var inbjudna till det stora kalaset.

Fröskog Fiber ekonomisk förening bildades i juni 2012 med syftet att bygga ett fibernät för området. Tre år senare, efter en stor ideell insats från medlemmarna, kunde första nodhuset kopplas in och nätet aktiverades. I premiäretappen fiberanslöts 168 fastigheter. Då hade 6,5 mil kabel grävts ner och 1 mil sjökabel rullats ut. Men det dröjde inte länge innan nätet vidgades.

År 2015 fick fiberföreningen ta emot den fina utmärkelsen Årets fengersforsare för sitt arbete med att se till att det är värt att leva på landsbygden. Bengt Eriksson, Bengt-Åke Löfgren och Gustav Dahlstrand tog då emot diplom och blommor å föreningens vägnar.

Juli 2015: Åmåls kommuns dåvarande IT-chef Pontus Karlsson, kommunalrådet Michael Karlsson (S) och Stadsnät i Åmåls vd Magnus Dalsbo lyssnade intresserat på Gustav Dahlstrand vid invigningen av det första landsbygdsnätet i Åmål. Gustav Dahlstrand var då styrelseledamot men är numera ordförande.
Juli 2015: Åmåls kommuns dåvarande IT-chef Pontus Karlsson, kommunalrådet Michael Karlsson (S) och Stadsnät i Åmåls vd Magnus Dalsbo lyssnade intresserat på Gustav Dahlstrand vid invigningen av det första landsbygdsnätet i Åmål. Gustav Dahlstrand var då styrelseledamot men är numera ordförande. Foto: Anders Calderon

Stödet som kunde sökas för att bygga fibernät var ett landsbygdsstöd, vilket var en del i att tätorten Fengersfors inte ingick till att börja med. Men hösten 2015 inleddes grävarbetet för att ansluta även samhället.

Då hade fiberkablarna i Edsleskog hunnit dras in i fastigheterna och när nätet där aktiverades vid årsskiftet 2015–2016 hade föreningen som skulle bli Landsbygdsnätet Edsleskog-Ånimskog redan hunnit börja expandera söderut och grävde för att ansluta Tösse.

I februari 2018 kopplades nätet in hos Åmål norra fiberförening efter fyra år av projektarbete. Arbetet hade påbörjats tidigare, men föreningarna Åmål västra och Åmål norra slogs ihop till en.

Tidigare ordföranden Bengt-Åke Löfgren och nuvarande ordföranden Gustav Dahlstrand är två IT-intresserade nyckelpersoner som starkt bidragit till att Fröskog fick fiber först på Åmåls landsbygd. De berättade om föreningens historia.
Tidigare ordföranden Bengt-Åke Löfgren och nuvarande ordföranden Gustav Dahlstrand är två IT-intresserade nyckelpersoner som starkt bidragit till att Fröskog fick fiber först på Åmåls landsbygd. De berättade om föreningens historia. Foto: Karin Hedborg
Gänget bakom maten: Sandra Ottosson från Brukets godaste, Anneli Svensson, dietist, kvarnkaféidkare, fotograf och kocklärare, Anders Sandén från Fengersfors-Fröskogs lanthandel som stod för maten och Malin Robertson Harén, fotograf och kockelev med kökserfarenhet från förr.
Gänget bakom maten: Sandra Ottosson från Brukets godaste, Anneli Svensson, dietist, kvarnkaféidkare, fotograf och kocklärare, Anders Sandén från Fengersfors-Fröskogs lanthandel som stod för maten och Malin Robertson Harén, fotograf och kockelev med kökserfarenhet från förr. Foto: Karin Hedborg
Sara Vogel-Rödin, som är en av de många medlemmarna, tackade för föreningens arbete med en sång.
Sara Vogel-Rödin, som är en av de många medlemmarna, tackade för föreningens arbete med en sång. Foto: Karin Hedborg

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunAnneli SvenssonFastigheterFengersforsFöreningslivFröskogITLandsbygdMagnus DalsboMichael KarlssonPontus KarlssonSamhälleTeknik och vetenskapUtmärkelser

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.