Hoppa till huvudinnehållet

Barns tandhälsa bättre under pandemin

Publicerad:
En liten flicka får tänderna undersökta hos tandläkaren. Arkivbild.
En liten flicka får tänderna undersökta hos tandläkaren. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klart färre regelbundna besök i barntandvården under pandemin – men barnens tandhälsa ser inte ut att generellt ha blivit sämre. Antalet hål i tänderna är faktiskt något mindre, rapporterar Sveriges Radio med stöd i statistik från Socialstyrelsen.

I gruppen sexåringar, där tandhälsan blev sämre under åren före pandemin, märks till och med en klar förbättring.

– Den trenden som vi såg mellan 2011 och 2019, som var att allt större andel sexåringar fick hål i sina tänder, verkar ha vänt, säger Álfheidur Ástvaldsdóttir, odontologiskt sakkunnig vid Socialstyrelsen, till radion.

Enligt en undersökning från Socialstyrelsen presenterad tidigare i år hade 23 procent av alla sexåringar karies 2019, jämfört med 21 procent 2013.

Något fler pojkar än flickor var drabbade. Flera faktorer antas ha spelat roll för resultaten. Till dem hör sådant som föräldrarnas och barnens födelseland, socioekonomiska faktorer, föräldrarnas munhälsa samt föräldrarnas tandvårdskontakt.

Artikeltaggar

BarnInrikes/utrikesSocialstyrelsenStatistikSveriges RadioTrender

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.