Hoppa till huvudinnehållet

Färgstarka Heidi Bott med ena benet i Köln och det andra i Edsleskog

Publicerad:
Konsten är viktig för Heidi Bott som målar efter sin sinnesstämning. Foto: Liselotte Lans

Konstnärliga Heidi Bott från Tyskland inspireras av den svenska skogen och låter sin sinnesstämning leva ut i konsten. Hon är en färgstark person som bubblar av kreativitet.

Just nu är hela Mellanbrons Café i Åmål en utställningslokal för Heidi Botts tavlor. På väggarna, runt dem som fikar, hänger det färgsprakande bilder som är gjorda i en mängd olika tekniker. Det är målningar i olja och akryl som skapats med hjälp av pensel och kniv och andra redskap. Många färger, men även tavlor i tvåfärgskombinationer, som svart och vitt eller blått och vitt.

Utbildad trädgårdsarkitekt

– Det är min sinnesstämning som avgör hur tavlan ska bli, säger Heidi Bott. Precis som när man lyssnar på olika musik beroende på sinnesstämning.

Heidi Bott är en färgstark person. Och konsten, att rita och måla, har följt henne hela livet. Hon är numera pensionär, men är utbildad trädgårdsarkitekt.

– I mitt jobb som trädgårdsarkitekt kunde jag kombinera växter, färg, konst och natur, berättar hon.

Lavendel i kruka heter den här målningen av Heidi Bott.
Lavendel i kruka heter den här målningen av Heidi Bott. Foto: Liselotte Lans

Barndomen i Tyrolen

Heidi Bott föddes 1943 och växte upp i Tyrolen.

– Jag hade den finaste uppväxten man kan ha! Jag var lite som flickan Heidi i böckerna, bekymmerslös i tidiga barndomen.

Genom åren har hon bott i olika städer i Tyskland, bland annat i Frankfurt där hon studerade. När hon läste till trädgårdsarkitekt studerade hon bland annat de latinska namnen på växter och nämner svenska Carl von Linné.

– Jag var också i Stockholm under en period och jobbade, säger hon. Och tillägger att hon alltid haft en dragning till Sverige.

Tavlan ”Svenskt minne” hänger just nu på Mellanbrons Café i Åmål.
Tavlan ”Svenskt minne” hänger just nu på Mellanbrons Café i Åmål. Foto: Liselotte Lans

Ateljé i skogen

Hon träffade så småningom sin man och gifte sig och skaffade familj.

– 1973 åkte vi för första gången med hela familjen till Sverige, säger hon och berättar om en tid då hon och maken gästarbetade i Sverige som lärare.

De senaste 50 åren har hon och maken bott i Köln, men under en stor del av året lever de i en stuga i skogen i Edsleskog.

– Vi köpte stugan 1986 på en auktion, berättar hon. Där, vid stugan, har jag en egen ateljé.

Flera utställningar

Heidi Bott återkommer hela tiden till konsten. Den betyder så mycket för henne. I Köln har hon varit med på flera kurser i ”Kölner Malschule”, men nämner att den norska konstnärinnan Allis Lysne lärt henne så mycket om måleri.

Heidi har hittills haft tre utställningar i Tyskland och sju utställningar på olika platser i Sverige. Konsten som pryder väggarna på Mellanbrons Café kommer att hänga kvar till beskådan några veckor in i januari.

Artikeltaggar

ÅmålCarl von LinnéEdsleskogKonstNöje/KulturTysklandUtställningar

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.