Hoppa till huvudinnehållet

Lasse Lönndahl har gått ur tiden

Publicerad:
Lasse Lönndahl. Arkivbild. Foto: Maja Suslin/TT

Sångaren och skådespelaren Lasse Lönndahl är död, bekräftar familjen för TT. Han blev 94 år.

Familjen berättar att Lönndahl gick bort på förmiddagen på annandagen.

Lars Gunnar Lönndahl föddes 1928 i Stockholm och släppte sin första skiva, "Tangokavaljeren", 1949. Under 1950- och 1960-talet var han en av Sveriges mest folkkära artister, och hans lena stämma hördes inte sällan i folkparkerna.

Han har också kallats för Sveriges första tonårsidol. En som skriver under på det är artisten Lasse Berghagen, som kallar Lönndahls bortgång för slutet på en epok.

– Först Barbro (Lill-Babs) och nu Lasse. Det var mina idoler, det var ju dem jag såg upp till. Det är en legendar som har försvunnit, säger han till TT om Lönndahl.

När Berghagen skulle framföra "Teddybjörnen Fredriksson" för första gången 1969 bjöds Lönndahl in till programmet för att locka en större publik.

"Artig och generös"

Sedan dess har de träffats på både konserter och tillställningar.

– Jag kände honom genom hela min karriär. Han var väl en av de sista gentlemännen fullt ut i fingertopparna. Väldigt artig och generös, vänlig person. Det var en bra människa och det är sorgligt att höra att han har gått bort, säger han.

På äldre år slutade Lasse Lönndahl att turnera. I en intervju med tidningen Allas från 2017 berättade han att han också slutat sjunga.

– Numera sjunger jag inte ens för mig själv längre. När jag ser andra artister på tv tänker jag alltid: ”Vad skönt att slippa det här!” Jag har ingen längtan alls tillbaka till min karriär. Det var då, sade han till Allas enligt Dagens Nyheter.

"Väldigt goda vänner"

Lönndahl hade 37 låtar på Svensktoppen. Några av hans mest populära låtar var "Cindy min Cindy" från 1957, "Midnattstango" från 1962 och "Kvällens sista dans" från 1967. Men den låt som haft störst framgång i strömningstjänster är "Visa mig hur man går hem", en duett med schlagersångaren och vännen Towa Carson.

– Vi träffades genom vårat skivbolag 1964 och började sjunga tillsammans och turnerade fram till och med 1971 och blev väldigt goda vänner. Vi höll kontakten och han ringde mig varje tisdag klockan halv tio i alla år, säger Towa Carson till DN.

Lönndahl var inte bara skivartist och var bland annat engagerad i teatern. Under karriären uppträdde han i operetter och musikaler, han syntes i tv-program och filmer och hördes, förstås, i radio. I originaldubbningen av Disneyfilmen "Törnrosa" från 1959 var han prins Filips röst när denne brast ut i sång.

Lasse Lönndahl under radioinspelning 1962. Arkivbild.
Lasse Lönndahl under radioinspelning 1962. Arkivbild. Foto: Olle Ohlsson/TT

Artikeltaggar

ArtisterKarriärLasse LönndahlNöje/KulturSångSkådespelareStockholmSvensktoppen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.