Hoppa till huvudinnehållet

Regn stoppade inte skidentusiasterna när Högheden öppnade

Publicerad:
Ella Näseth, Elvira Klenfeldt, August Jansson och Elis Danielsson var ett kompisgäng som var på plats vid Höghedens säsongspremiär. Foto: Roger Pettersson

Åmåls Skicenter hade ingen större tur med vädret när det på annandagens förmiddag var dags att starta liftarna för säsongen. Ett tiotal entusiaster var direkt igång i stora backen.

– Vi planerade detta besök direkt vi såg när de skulle öppna, säger August Jansson från Bengtsfors som hade med sig tre jämnåriga kamrater.

Åmåls Skicenter öppnade på annandagen stora backen och barnbacken i Högheden. Snökanonerna har gått för fullt de senaste veckorna och i backen ligger mer konstsnö än någonsin tidigare så här tidigt under säsongen.

– Pistmaskinen gick sönder så därför hann vi inte få klart familjebacken, men om väderprognosen stämmer hoppas vi få igång den och även luftkudden under veckan, säger Ulf Godtman på Åmåls Skicenter.

Kompisarna Ella Näseth och Elvira Klenfeldt från Bäckefors samt August Jansson och Elis Danielsson från Bengtsfors, som alla är 14 år, hade planerat ett besök i Högheden direkt Åmåls Skicenter först meddelade att backen skulle öppna på annandagen.

– Vi brukar åka en hel del utför, säger August Jansson.

”Bara en halvdag”

Inte heller bröderna Lucas och Philip Jansson från Säffle avskräcktes av ett fint, men tätt regn eller att sikten inte var den bästa. Lucas åkte snowboard medan Philip körde med klassiska slalomskidor. Mer skidåkning kommer det att bli den närmsta tiden.

– Vi brukar åka rätt så mycket, men i dag blir det bara en halvdag för vår del. Nästa vecka ska vi åka till Trysil, säger Lucas Jansson.

 • Bröderna Lucas och Philip Jansson från Säffle var på plats när liften startade på annandagen.
  Bröderna Lucas och Philip Jansson från Säffle var på plats när liften startade på annandagen. Foto: Roger Pettersson
 • Lars-Åke Olsson från Mellerud ville inte missa säsongspremiären.
  Lars-Åke Olsson från Mellerud ville inte missa säsongspremiären. Foto: Roger Pettersson
 • Lucas, på snowboard, och Philip Jansson från Säffle.
  Lucas, på snowboard, och Philip Jansson från Säffle. Foto: Roger Pettersson
 • Philip Jansson tog sig ner för stora backen före sin bror Lucas.
  Philip Jansson tog sig ner för stora backen före sin bror Lucas. Foto: Roger Pettersson
 • Ella Näseth och Elvira Klenfeldt från Bäckefors är redo att sticka iväg utför Höghedens stora backe.
  Ella Näseth och Elvira Klenfeldt från Bäckefors är redo att sticka iväg utför Höghedens stora backe. Foto: Roger Pettersson
 • August Jansson och Elis Danielsson från Bengtsfors är vana åkare.
  August Jansson och Elis Danielsson från Bengtsfors är vana åkare. Foto: Roger Pettersson
 • Linda och Leo Godtman var redo i skiduthyrningen.
  Linda och Leo Godtman var redo i skiduthyrningen. Foto: Roger Pettersson

Lars-Åke Olsson hade åkt från Mellerudstrakten för att vara med på säsongsinvigningen i Högheden. Då finns det inget väder i världen som kunde stoppa honom.

”Tänkte göra 20 åk”

– Det är ju helt givet att komma på premiären. Trots regnet tycker jag att backen håller förvånansvärt bra och det är inte så isigt som man kan tro. Jag tänkte göra ungefär 20 åk innan det är dags att åka hem, säger Lars-Åke Olsson.

I liftkön var det ingen trängsel när Linn Godtman skulle ta sig till toppen av backen tillsammans med syskonen Valter och Stina Eriksson. Det var det inte heller i stugan för skiduthyrningen där syskonparet Linda och Leo Godtman stod redo att hjälpa till.

– Det är väldigt skönt att säsongen är igång. Vädret var inte det bästa i dag, men det blir förhoppningsvis bättre framöver, säger Linda Godtman.

Syskonen Valter och Stina Eriksson samt Linn Godtman vid liften.
Syskonen Valter och Stina Eriksson samt Linn Godtman vid liften. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls SkicenterEdsleskogFritid och livsstilHöghedenSkidåkning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.