Hoppa till huvudinnehållet

400 liter eldningsolja har runnit ut – länsar läggs ut i sjön

Publicerad:
Länsar är på plats i Tisätersjön, Lerdal.
Länsar är på plats i Tisätersjön, Lerdal. Foto: Tobias Johansson

Strax före tolv på tisdagen kom larm om farligt utsläpp på en gård i Lerdal, Högsäter. Uppskattningsvis 400 liter olja har runnit ut och en del av det har hittat vägen ned i en bäck och vidare till intilliggande Tisäterssjön.

Räddningstjänsten har sedan lunchtid arbetat vid gården i Lerdal utanför Högsäter, där läckan ska ha skett och har skaffat sig en överblick av läget.

Det är ett rör till en tank med eldningsolja som frusit och sprungit läck och läckan kan möjligtvis ha pågått en tid. Mellan 300 och 400 liter olja har runnit ut.

Den prioriterade åtgärden var att stoppa läckan för att förhindra att mer olja rinner ut i naturen. En del av oljan har redan funnit vägen ner i en bäck.

Nästa steg blev att lokalisera utsläppet och så förstås att sanera. Men det ska finnas goda utsikter att framgångsrikt sanera området och få upp det mesta av oljan.

En insatsledare och en restvärdesledare med specialkunskaper har tillkallats. Dessutom finns kommunens miljökontor på plats.

Ägaren till gården intervjuades om händelsen.

– En anmälan har upprättats om miljöbrott. Om det sedan utmynnar i det i slutändan, får utredningen visa, säger Peter Adlersson, presstalesperson på Västra Götalandspolisen.

Oljan har spridit sig till den intilliggande sjön Tisäterssjön där räddningstjänsten nu lägger ut länsar. Arbetet är tidskrävande i och med att isen behöver hackas och sågas upp.

– Vi har nog att göra under större delen av kvällen med att försöka få upp oljan, säger Simon Willner, vakthavande befäl på räddningsförbundet Närf.

Artikeltaggar

HögsäterLerdalMiljöOlyckorOlyckor och katastroferUtsläpp

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.