Hoppa till huvudinnehållet

Frida Gråsjö skriver av lust: ”Man ska kunna fly bort en liten stund”

Publicerad:
Feelgoodförfattaren Frida Gråsjö är uppväxt i Åmål och är aktuell med två nya böcker i vår – och med ett färskt kontrakt med ett finskt bokförlag, som vill ge ut hennes feelgood-serie i Finland.
Feelgoodförfattaren Frida Gråsjö är uppväxt i Åmål och är aktuell med två nya böcker i vår – och med ett färskt kontrakt med ett finskt bokförlag, som vill ge ut hennes feelgood-serie i Finland. Foto: Helena Christerdotter

Lagom till jul kom glädjebeskedet till författaren Frida Gråsjö från Åmål.

Hela hennes bokserie om den fiktiva Dalslandsstaden Rosnäs är såld till Finland.

– Det blir spännande att se hur böckerna kommer att se ut! säger hon.

Frida Gråsjös feelgoodserie om Rosnäs består än så länge av tre böcker och det finska bokförlaget köper rättigheterna till alla tre, men också till en fjärde bok, som kommer ut i Sverige i mars.

Vad ”Bed & Breakfast för lata brudpar”, ”Argbiggornas antikvariat”, ”Champagnekorkar och cateringkaos” samt nya boken ”Drömläge för dystra hjärtan” kommer att heta på finska återstår att se. Klart är att de finska läsarna kommer att få möjlighet att läsa dem såväl som inbundna böcker och pocket som i ljudboksformat.

Karlstad och Åmål

Frida Gråsjö är glad över kontraktet och tror och hoppas att hennes berättelser i Dalsland och Värmland ska ge även finska läsare igenkänning och värme.

– Det finns ju massor av feelgood-romaner som utspelar sig i Cotswolds i England och där har man ju inte varit, men de funkar ju ändå, säger hon.

Och även Rosnäs känns bekant för alla dalslänningar och värmlänningar är staden faktiskt helt påhittad.

– Det är en blandning av Karlstad och Åmål, säger hon.

Fiktiv stad ger frihet

Förklaringen till att det blev just de två orterna är enkel:

– Jag bor i Karlstad sedan 15 år och är uppvuxen i Åmål.

Att hon inte valde att använda någon av städerna rakt av, kräver lite mer förklaring.

– Jag behövde en stad som är lite större än Åmål, eftersom huvudpersonen ska jobba vid en domstol, och en lite mindre än Karlstad.

Förlaget Modernista ger ut Frida Gråsjös böcker i Sverige. Rättigheterna till utgivning av serien på finska har nu sålts till det finska förlaget Bazar Kustannus, ett imprint till Finlands största förlag Werner Söderström Osakeyhtiö.
Förlaget Modernista ger ut Frida Gråsjös böcker i Sverige. Rättigheterna till utgivning av serien på finska har nu sålts till det finska förlaget Bazar Kustannus, ett imprint till Finlands största förlag Werner Söderström Osakeyhtiö.

En fiktiv stad ger också frihet:

– Skulle jag skriva om Karlstad skulle det kunna bli fel om man skriver om någon speciell gata och folk är ganska snabba på att påpeka sånt. Jag vet att många tycker det är väldigt härligt att gå på gatorna man läser om och att se i vilket hus något utspelat sig, men det finns också en kreativ frihet i att skapa en egen stad och få utforma den precis som man vill, säger Frida Gråsjö.

Deckardebut 2023

Under det kommande året är hon aktuell inte bara med en ny Rosnäs-roman utan också med första delen i en helt ny serie, Morden vid 17:e slussen, som också den har lokal koppling. Den utspelar sig vid Dalslands kanal och första boken heter Vatten över huvudet, kommer ut i april och är hennes första deckare.

– Det ska bli roligt att byta genre lite. Jag har alltid velat skriva deckare, men har bara haft feelgood-historier i mig, säger hon.

Jag tycker om att läsa historier som ger lite glädje och lättsamhet. Jag tycker livet i sig kan vara ganska sorgligt och det måste bli en balans.
Frida Gråsjö

En aha-upplevelse på Bokmässan öppnade dock dörren. Hon lyssnade på deckarduon Olséni och Hansen och de sa något som inspirerade:

– Att skriva en mysdeckare sa de är som att skriva en feelgood och slänga in ett riktigt snyggt mord. Det borde jag kunna kände jag! Sedan kanske jag har lite större ambitioner än så, säger hon.

”Är ganska sällskapssjuk”

Frida Gråsjö är inte författare på heltid, men har en bestämd dag i veckan när hon jobbar med skrivandet. Resterande 80 procent är hon jurist och chef på en avdelning på Karlstads universitet.

– Det fungerar bra. Fick man drömma fritt skulle jag vilja skriva på mer tid, men det är en väldigt liten del av författarna i Sverige som kan leva helt på det de gör. Jag är också ganska sällskapssjuk, så jag skulle inte vilja skriva på heltid, men halvtid kanske, funderar hon.

Skrev under parasollet

Sedan första boken gavs ut 2019 har ytterligare fyra kommit ut och två till är alltså på gång.

– Jag är van att behandla text från mitt jobb som jurist. Jag skriver snabbt. Det som tar tid är att hitta på historierna och redigeringen, förklarar hon.

Första romanen skrev hon under ett parasoll i Thailand – på åtta veckor.

Det var 2017 och familjen hade tagit ledigt från allt för att få tid tillsammans under en långsemester.

Tog omtag i livet

– Det var mycket som hade hänt i livet året innan. Det var barn i vår närhet som blivit sjuka och det var både olyckor och dödsfall. Vi ville ha mer tid tillsammans i familjen. Barnen gick i svensk skola där nere och vi skjutsade dem till skolan, sen åkte vi hem och drack en kopp kaffe och sen satt vi några timmar och skrev och läste, innan vi hämtade barnen och åkte till någon strand.

Frida Gråsjö jobbar 80 procent på Karlstads universitet och 20 procent som författare.
Frida Gråsjö jobbar 80 procent på Karlstads universitet och 20 procent som författare. Foto: Helena Christerdotter

”Vi” är hon och hennes man, som hade varsitt semesterprojekt. Hon skulle äntligen uppfylla sin romandröm, han skulle lyssna på alla Hamilton-romaner.

– Han blev klar först!

Fast kanske hade Frida roligast...

Skriver av lust

– För mig är det viktigt att skriva av lust, att jag vill göra det. Visst, ibland måste man bli klar och då måste man bara sätta sig och skriva, men grunden är att det ska kännas roligt.

Hon skriver i en genre hon själv gärna läser och som hon trivs i.

– Jag känner aldrig något behov av att försvara feelgood. Jag tycker det är härligt att det finns olika sorters litteratur. Det som hindrade mig innan från att skriva, var vad andra skulle tycka och vad jag själv skulle tycka, om jag skulle klara det. När jag väl hade gjort det insåg jag att jag tycker ju inte heller om alla böcker som finns, så det är helt ok om någon inte gillar feelgood eller gillar feelgood men inte just min bok.

Olika böcker svarar mot olika behov:

– En dag känner man för något riktigt spännande, ibland vill man ha något mer lättsamt eller något mer eftertänksamt. Jag tycker om att läsa historier som ger lite glädje och lättsamhet. Jag tycker livet i sig kan vara ganska sorgligt och det måste bli en balans.

Är det din drivkraft, att ge det?

– Ja, det tror jag, att ge ett litet andrum och lite underhållning. Man ska kunna fly bort en liten stund. Mysa, få en skön känsla i kroppen. Då får man också kraft att orka med det andra. Det är krig och elände i världen och man kan gå och tänka på det hela tiden, men man måste också få vila lite.

Artikeltaggar

ÅmålBöckerDeckareFinlandFörfattareFrida GråsjöKarlstadKarlstads universitetLitteraturNöje/KulturVärmlands län

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.