Hoppa till huvudinnehållet

Ur PD:s arkiv: Ny generation tog över Ica Lejonet

Publicerad:
För 25 år sedan tog Mikael Svensson över att driva Ica Lejonet i Åmål efter sin far, Börje Svensson.

Här är något av det som Provinstidningen Dalsland skrev om för 50, 25 och 10 år sedan.

1972

Kemisk-teknisk industri lokaliseras till Åmål. Beskeden om nya industrietableringar i Åmål börjar glädjande nog droppa in. AB IGE industrier i Frillesås har sökt lokaliseringsstöd med 490 000 kronor och lån på 542 000 kronor för industri till Åmål. Företaget tillverkar kemisk-tekniska produkter och räknar med att kunna sysselsätta omkring 15 man i Åmål. Om stödet beviljas kommer företaget att uppföra en ny fabrik utmed Kottevägen.

1997

Generationsväxling i Åmål.

– Att vara Ica-handlare är inte att sitta vid ett självspelande piano. Det är något av en livsstil.

Det säger Börje Svensson, som vid årsskiftet överlämnar chefskapet för Ica Lejonet i Åmål till sonen Mikael.

Därmed avslutas ett långt affärsliv för Börje Svensson, även om han kommer att ha en viss insyn som styrelseledamot i Lejonets framtid.

2012

Bra start för Högheden. Snökanonerna har blåst färdigt, backarna är pistade och liftsystemet har rullat igång. På lördagen smygöppnade skidanläggningen i Högheden. Trots regn, dimma och plusgrader i luften är driftschefen Sten Jansson nöjd med säsongsinledningen.

– Det är bra åk i backarna, säger tioårige Gabriel Karlsson från Åmål medan han hämtar andan i liftkön. Åkglädjen delar han med många. Anläggningen i Högheden var välbesökt de första dagarna.

Redaktör: Liselotte Lans

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls SkicenterEdsleskogFrillesåsHöghedenIcaIndustrierLivsstilSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.