Hoppa till huvudinnehållet

Läckan på Nygårdsvägen lagad – ledningen låg fem–sex meter djupt

Publicerad:
Under tisdagen återställdes det stora hål som grävts i jakten på vattenläckan.
Under tisdagen återställdes det stora hål som grävts i jakten på vattenläckan. Foto: Fredrik Tacacho

Vattenläckan på Nygårdsvägen hittades och åtgärdades på måndagskvällen – men först efter ett gediget grävarbete.

– Ledningen låg väldigt djupt där, fem–sex meter ner, säger Anders Olsson, driftchef på kommunens VA-enhet.

Vid 19-tiden på måndagskvällen var vattenledningen på Nygårdsvägen lagad och vattnet flödade återigen i de hushåll som varit utan vatten under arbetets gång.

Vattenläckan upptäcktes av kommunens VA-personal redan i fredags och på måndagen lokaliserades och åtgärdades läckan. Under tisdagen fortsatte arbetet med att fylla igen det stora hålet, precis utanför företaget Star-Lens.

– Det var väldigt djupt, men som tur var var läckan nästan exakt där vi började gräva, bara en meter fel, säger Anders Olsson.

Vattnet avstängt på delar av Nygårdsvägen när läcka ska lagasEn vattenläcka ska lagas – men fler återstår: ”Många bäckar små...”

Var det en stor skada på ledningen?

– Det var 15–20 kubikmeter vatten i timmen som läckte ut där så det var rätt stort.

Själva skadan kunde åtgärdas relativt snabbt, det var djupet som var bekymret.

– I vanliga fall brukar rören ligga på två meter men nu var de fem–sex meter ner.

Något som föranledde ett gediget grävjobb. Flera lastbilsflak med blöt och fuktig jord fraktades bort under måndagen och tisdagen, men den torra massan kunde användas för att återställa marken efter arbetet.

Hur är marken där vattnet läckt ut?

– Marken återhämtar sig rätt snart och dränerar ur. Men vi kommer ju att få återställa det längre fram i vår, för det kommer att sjunka lite där.

Flera lastbilsflak med blöt och fuktig jord fraktades bort från platsen. VA-medarbetaren Niklas Larsson jämnar till marken efter att hålet grävts igen.
Flera lastbilsflak med blöt och fuktig jord fraktades bort från platsen. VA-medarbetaren Niklas Larsson jämnar till marken efter att hålet grävts igen. Foto: Fredrik Tacacho

Även efter att läckan på Nygårdsvägen lagats finns det tydliga tecken på att det finns fler vattenläckor i staden som behöver åtgärdas.

– Vi har fortfarande läckor kvar men det ser betydligt ljusare ut nu.

Hypotesen är att det rör sig om flera mindre läckor och inte en stor som inledningsvis var huvudspåret.

Artikeltaggar

ÅmålÅtgärderHushållSamhälleTeknik- och fritidsförvaltningenVattenVattenläckor

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.