Hoppa till huvudinnehållet

Axelssons Motor rankas högst – för andra året i rad

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
För andra året i rad har Axelssons motor i Åmål fått ta emot branschpriset "Årets stjärnföretag verkstad". Niklas Axelsson driver företaget tillsammans med sin fru Anna-Maria Axelsson.
För andra året i rad har Axelssons motor i Åmål fått ta emot branschpriset "Årets stjärnföretag verkstad". Niklas Axelsson driver företaget tillsammans med sin fru Anna-Maria Axelsson. Foto: Fredrik Tacacho

För andra året i rad har Axelssons motor fått ta emot branschpriset ”Stjärnföretag” i kategorin verkstad.

– Det är ett kvitto på att vi gör rätt och har ett bra team, säger företagets vd och ägare Niklas Axelsson.

2021 var, minst sagt, ett bra år för Axelssons Motor. Företaget prisades som ett av Sveriges Gasellföretag, utsågs till Årets företagare i Åmåls kommun och vann branschpriset ”Stjärnföretag” i kategorin verkstad. Även i år rankades företaget högst och fick ta emot pris för årets ”Stjärnföretag”.

– Det känns fantastiskt att vi har fått det här priset två år i rad. Det finns många verkstäder i Sverige, säger Niklas Axelsson som driver företaget tillsammans med hustrun Anna-Maria Axelsson.

Rörda av vackra ord – när de blev Årets företagare

Det är motorbranschen som varje år utser årets stjärnföretag i ett antal olika kategorier. I rankingen har ett antal ekonomiska parametrar vägts samman, som tillväxt, vinst, avkastning, effektivitet, kapitalstruktur och finansiering. Och med en vinstmarginal på 23 procent, en soliditet på 84 procent och en kassalikviditet på 700 procent ligger alltså Axelssons Motor i topp bland Sveriges verkstäder.

Marcus Storm, som jobbar i serviceverkstaden, är en av elva anställda på Axelssons Motor.
Marcus Storm, som jobbar i serviceverkstaden, är en av elva anställda på Axelssons Motor. Foto: Fredrik Tacacho

Bakom de fina siffrorna döljer sig hårt arbete, bra planering, noggrannhet och att de har ”rätt man på rätt plats”, menar Niklas Axelsson.

– Det är teamet som gör det. Vi försöker hålla bra fart i det vi gör, både på den mekaniska sidan och på plåtsidan.

Och det har blivit allt viktigare att måna om sina anställda.

– I vår bransch har det blivit svårt att hitta bra arbetskraft.

Att ni lyckas vinna det här priset två år i rad, vad säger det?

– Att vi har satsat på rätt saker och har många ben att stå på. Vi står inte och faller på bara servicen, vi gör så mycket här.

Blev ni överraskade över att ni vann i år igen?

– Jo, det blev vi faktiskt. Vi blev överraskade även första året.

Daniel Persson, som jobbar i skadeverkstaden på Axelssons Motor, är i färd med att reparera en karosskada.
Daniel Persson, som jobbar i skadeverkstaden på Axelssons Motor, är i färd med att reparera en karosskada. Foto: Fredrik Tacacho

Företaget såg dagens ljus när Niklas Axelsson 2009 tog över Nykvists Motor på Valhallsgatan. Företaget, som började som allbilsverkstad, växte och 2018 flyttade företaget till större lokaler på Vagnmakaregatan, nära järnvägsstationen där de håller till än i dag. I samband med flytten tog företaget fart på allvar och snart fördubblades antalet anställda.

– Det exploderade lite när vi kom hit, säger Niklas Axelsson.

Efter fem år på den nya adressen börjar de bli lite trångbodda även där.

– Skadeverkstaden skulle behövas byggas ut. Vi kommer att riva den gamla delen och bygga ut där. Det är vårt nästa steg. Jag hoppas att det kan bli av i år.

Nyligen nyanställt

2018, när Axelssons Motor blev auktoriserad verkstad för både Volkswagen och Skoda, utökades både personalsidan och omsättningen. Under 2021 blev företaget även auktoriserat för Seat. Efter den expansiva fasen i slutet av förra decenniet har tempot bedarrat något men företaget fortsätter ändå att växa.

Liksom för många andra företag hade Axelssons motor en liten dipp under pandemin men kombinationen allbilsverkstad, skadeverkstad och auktoriserad verkstad gör dem mindre sårbara jämfört med många andra bilverkstäder. I och med sitt samarbete med ett tiotal försäkringsbolag får de in många nya kunder den vägen, säger Niklas Axelsson.

Nyligen utökades även personalstyrkan med ytterligare en medarbetare. Utöver Niklas Axelsson jobbar i dag tio personer på företaget – och fler kan de bli.

– Vi skulle behöva någon mer, framförallt på plåtsidan.

Daniel Gustafsson jobbar som kundmottagare på företaget medan Lars-Erik Löf håller koll på reservdelarna.
Daniel Gustafsson jobbar som kundmottagare på företaget medan Lars-Erik Löf håller koll på reservdelarna. Foto: Fredrik Tacacho

Hur är det att driva Axelssons Motor?

– Det är mycket jobb, det blir det ju. Men det är roligt också.

Hur påverkas ni av omställningen med allt fler elbilar?

– Vi utbildar oss kontinuerligt och får verktyg från biltillverkningen för att lösa det. Men omställningen för oss som inte säljer elbilar tar ändå lite längre tid.

Medarbetaren Kevin Lindell monterar nya lyktor på en ljusramp.
Medarbetaren Kevin Lindell monterar nya lyktor på en ljusramp. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

EkonomiElbilarFordonNäringslivOmsättningTillväxtUtmärkelserVerkstäderVolkswagenÅmålÅmåls kommun

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.