Hoppa till huvudinnehållet

Kraftigt höjda elräkningar väntar för bageriet: ”Vi kämpar på”

Publicerad:
Mohammed Mutahar väntar sig kraftigt ökade elkostnader för Flickans wienerkonditori.
Mohammed Mutahar väntar sig kraftigt ökade elkostnader för Flickans wienerkonditori. Foto: Andreas Dagström

Flickans wienerkonditori räknar med bortemot dubbelt så höga elräkningar nu när de tvingats gå från bundet till rörligt avtal.

– Nästan hela vår vinst försvinner, säger Mohammed Mutahar, som driver konditoriet ihop med två systrar.

Januari månad brukar vara tuff för bagerierna och som läget ser ut lär situationen bli ännu svårare i år med ökade inköpspriser och elkostnader.

Flickans wienerkonditori i Åmål blev vid årsskiftet tvunget att gå från ett helt okej bundet avtal till en osäker framtid med rörliga priser. Detta sedan avtalstiden löpte ut och energibolaget inte kunde erbjuda någon realistisk förlängning.

Mindre i lön

Mohammed Mutahar, som driver konditoriet med två systrar, räknar med att elkostnaden kommer gå från cirka 10 000 kronor per månad till omkring 17 000 kronor. Men var summan i slutändan landar är högst osäkert. Första räkningen med obundet avtal har ännu inte skickats ut.

– Nästan hela vår vinst försvinner, säger Mohammed Mutahar och illustrerar med en minimal glipa mellan pekfinger och tumme. Vi kan inte ta mer betalt för våra bakverk. Det enda vi kan göra är att ta ut mindre lön.

Fick inget stöd

Ett nytt bundet avtal hade kostat cirka 6,5 kronor per kilowattimme. En omöjlig nivå för konditoriet, som sätter sitt hopp till sänkta elpriser på sikt.

– Vi hade hoppats på stöd från regeringen, men det blev inget, säger Mohammed Mutahar. Nu gäller det bara att försöka hålla ut. Vi är kvar och kommer att kämpa vidare. Kämpaandan tog oss igenom pandemin.

Vad är svårast: covid-19 eller elpriserna?

– Det är för tidigt att säga.

Det går inte att höja priserna på bakverken, menar Mohammed Mutahar.
Det går inte att höja priserna på bakverken, menar Mohammed Mutahar. Foto: Jan Andersson
Första obundna räkningen har ännu inte kommit men konditorerna räknar med en kraftig höjning mot vad de varit vana vid.
Första obundna räkningen har ännu inte kommit men konditorerna räknar med en kraftig höjning mot vad de varit vana vid. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Artikeltaggar

ÅmålAvtalBagerierCoronavirusetLönerMat och dryck

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.