Hoppa till huvudinnehållet

Viken ber kommunen om miljonstöd till upprustning: ”Det läcker lite här och var”

Publicerad:
Förr brukade det ofta hållas danser på Vikenborg men numera står den stora byggnaden ofta tom. Här Pelle Larsson och Lasse Pettersson i samband med att Viken försökte återlansera återkommande danskvällar för några år sedan. Foto: Ove Rydh

Storleken på Vikenborg har gått från att vara en tillgång till belastning för IF Viken, som nu ser över möjligheterna att fylla lokalerna med liv och sänka kostnaderna. Solpaneler står högt på listan, men då måste kommunen bidra med över en miljon kronor.

I en skrivelse till kommunstyrelsen uttrycker IF Vikens ordförande Kjell Hultgren oro för Vikenborgs framtid. Förr fungerade byggnaden nästan som ett Folkets hus med återkommande danser och andra evenemang, men numera används lokalerna ytterst sällan.

– Föreningen är orolig för den framtida driften med ökade kostnader och underhållsbehov, skriver Kjell Hultgren.

Bland annat behöver fasaden bytas ut och taket läggas om.

– Framförallt taket behöver åtgärdas. Det läcker lite här och var, säger Hultgren, per telefon.

Ska söka fler bidrag

Förhoppningen från Vikens sida är att omläggningen kan kombineras med införskaffande av solpaneler. Det skulle vara ekonomiskt fördelaktigt på sikt, med tanke på stigande elkostnader, menar föreningen.

IF Vikens ordförande Kjell Hultgren hoppas få till stånd ett samarbete med kommunen angående Vikenborg.
IF Vikens ordförande Kjell Hultgren hoppas få till stånd ett samarbete med kommunen angående Vikenborg. Foto: Elinor Thuresson

– Vi har haft ett företag där och tittat. De tror att solpaneler på Vikenborg skulle kunna producera omkring 100 000 kilowattimmar per år. Då hade vi kunnat sälja el, säger Kjell Hultgren.

Sammanlagt beräknas investeringen kosta cirka två miljoner kronor. Bidrag kan sökas från Riksidrottsförbundet, EU och Allmänna arvsfonden, men i regel krävs då kommunalt engagemang. Viken menar att de inte själva kan lägga några pengar, då klubbhuset redan är belånat till 300 000 kronor. Därmed måste kommunen ge stöd i miljonklassen.

Som motprestation skulle lokalerna kunna ställas till förfogande.

– Vi har förstått att det finns ett behov i kommunen av en stor samlingslokal vid vissa tillfällen. Kanske ska Vikenborg bli ett aktivitetshus med kommunalt ägande? skriver Vikens ordförande.

Före och efter skolan

Per telefon förklarar Kjell Hultgren mer utförligt hur föreningen tänker:

– Detta kan vara en väldigt bra grej för Viken men framförallt för kommunen och våra ungdomar. Vi är redan en föreningen med stort samhällsengagemang genom våra knatte- och ungdomslag, men i samarbete med kommunen skulle vi exempelvis kunna ha aktiviteter före och efter skolan på Vikenborg.

En mindre del av byggnaden, cirka 200 kvadratmeter av totalt 600, hyrs av ett kooperativt daghem.

Skrivelsen från Viken tas upp vid nästa kommunstyrelsemöte.

Artikeltaggar

Allmänna arvsfondenÅtgärderEkonomiEUFotbollIF VikenInvesteringarKommunstyrelsen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.