Hoppa till huvudinnehållet

Explosionsartad ökning: Sven och Britt-Louise är två av många som köpt solceller

Publicerad:
Efterfrågan på solpaneler ökar mer och mer. Några av de som gjort denna investering till sin villa är Sven Hedman och Britt-Louise Hoffback på Näsudden i Åmål. Nezmir Omerovic som driver Göteborgsföretaget Solarflex planerar att anställa minst tre personer för den dalsländska marknaden, med utgångspunkt i Åmål.
Efterfrågan på solpaneler ökar mer och mer. Några av de som gjort denna investering till sin villa är Sven Hedman och Britt-Louise Hoffback på Näsudden i Åmål. Nezmir Omerovic som driver Göteborgsföretaget Solarflex planerar att anställa minst tre personer för den dalsländska marknaden, med utgångspunkt i Åmål. Foto: Karin Olsson

Stigande priser på el och bränsle har, parallellt med klimatfrågan, fått intresset för solpaneler att öka kraftigt. Några av de som slagit till är Sven Hedman och Britt-Louise Hoffback på Näsudden i Åmål.

– Vi såg det som att det ju aldrig är en dålig investering. Husets värde blir ju inte mindre, säger Sven Hedman.

Göteborgsföretaget som levererat panelerna är på väg att etablera sig i Dalsland för att möta det växande intresset.

Villaområdet Näsudden i utkanten av Åmål med fin utsikt över Vänern, började byggas för 13 år sedan och 16 radhus är på gång. I en vit villa på Fogdegatan bor Sven Hedman och Britt-Louise Hoffback. Just den här kyliga decemberdagen var omgivningarna vita och tegeltaken täcktes av glittrande snö. Men under snötäcket kunde konturerna skönjas av de solpaneler som installerades på fastigheten i början av maj i år.

På besök i villan på Fogdegatan var också Nezmir Omerovic från företaget Solarflex, det företag som har levererat solpanelerna. Han är uppväxt i Åmål, men bor och arbetar i Göteborg och marknadsföringen i Åmål fick lite draghjälp då hans mamma delade ut lappar i brevlådorna. Så även på Fogdegatan.

– Vi hade kollat på andra solcellsfirmor också då. Det var i vintras vi började fundera på solpaneler eftersom vi hade beställt en elbil och ville kunna ladda den oberoende, säger Britt-Louise Hoffback.

Så här ser solcellspanelerna ut när de inte är snötäckta.
Så här ser solcellspanelerna ut när de inte är snötäckta. Foto: Solarflex

Den beställda elbilen hade paret ännu inte fått. Men paketet med solpanelerna var på plats den 2 maj och installerades på cirka två arbetsdagar av företagets elektriker med god assistans av villaägaren Sven Hedman själv. Han är pensionär nu, men har haft egen firma i 30 år och är van att bygga och fixa och ger gärna praktisk hjälp till sina grannar vid behov.

– Sven var projektledare, hjälpande hand och allmän fixare, säger Nezmir Omerovic.

Han är sedan cirka ett och ett halvt år tillbaka egen företagare i solcellsbranschen. Omerovic har tidigare studerat ekonomi och drivit tre Telenorbutiker i Göteborg. När han 2015 fick upp intresset för solcellsteknik bestämde han sig för att det var vad han ville jobba med. Under pandemin gick han en kurs i ämnet och fick sedan jobb på ett solcellsföretag.

Utvidgar i Dalsland

Intresset för solceller från allmänheten har ökat kraftigt de senaste åren och hans Göteborgsbaserade företag Solarflex har planer på att anställa minst tre personer som kommer att utgå från främst Åmål, för att täcka den växande efterfrågan i Dalsland.

– I början var det många med ingenjörsbakgrund som beställde solpaneler, medan det i dag inte är någon särskild kundgrupp. Det är extremt många som har hört av sig och varit intresserade, säger Nezmir Omerovic.

Sven Hedman och Britt-Louise Hoffback är nöjda med att ha investerat i solpaneler till sin fastighet på Näsudden i Åmål.
Sven Hedman och Britt-Louise Hoffback är nöjda med att ha investerat i solpaneler till sin fastighet på Näsudden i Åmål. Foto: Karin Olsson

26 paneler på taket

På Fogdegatan har sammanlagt 26 solpaneler har fördelats på takytan. På huset sitter de i söder och på garaget i öst. Tanken är att få så jämn produktion av el under dagen som möjligt. Antalet paneler utgår från elförbrukning per år och möjlig yta på taket.

– Panelerna kan inte sitta för nära kanten. Det bör vara minst 20 och helst 30 centimeter till kanten annars kan det bli riskfyllt för installatören och det finns även risk att panelerna kan lyftas av vinden, säger Nezmir Omerovic.

Enligt Omerovic räcker själva dagsljuset, även om det är mulet, för att solcellerna ska ladda. 40–45 graders lutning i söderläge är effektivast, men även svagare lutning fungerar. Söderläge ger högst elproduktion, vilket är bra om man vill sälja el, men det blir också mer toppar och dalar i produktionen.

– Vill man ha en jämnare elproduktion över dagen och använda mer av elen själv så är kombinationen öst och väst att rekommendera, säger Nezmir Omerovic.

Fastigheter med solpaneler ska ha denna skylt som är en viktig information för till exempel räddningstjänsten, visar Nezmir Omerovic.
Fastigheter med solpaneler ska ha denna skylt som är en viktig information för till exempel räddningstjänsten, visar Nezmir Omerovic. Foto: Karin Olsson

Britt-Louise Hoffback visar en app i sin mobil där hon kan följa hur elproduktionen ser ut. Just då panelerna är täckta av snö producerar de förstås inte så mycket el.

– Men de producerar ändå faktiskt 20 watt just nu trots snön. Det motsvarar väl fyra–fem ledlampor, säger Sven Hedman.

Begränsad livslängd

Enligt Nezmir Omerovic ska solpanelerna fungera i 30–35 år, medan växelriktaren som omvandlar likström till växelström har en livslängd på 10–15 år och är vad som kan gå sönder först.

– Men växelriktaren är under utveckling just nu och kommer att bli bättre. Det är också viktigt med lastbalansering för att inte säkringar ska gå, säger han.

Han poängterar vikten av att leverantören är på plats hos kunden och kollar alla förutsättningar, som till exempel vilken kabellängd som behövs, innan man ger en offert.

Nezmir Omerovic är uppväxt i Åmål, men bor numera i Göteborg och driver sedan ett och halvt år tillbaka solcellsföretaget Solarflex.
Nezmir Omerovic är uppväxt i Åmål, men bor numera i Göteborg och driver sedan ett och halvt år tillbaka solcellsföretaget Solarflex. Foto: Karin Olsson

Nöjda Åmålskunder

Kunderna Hedman och Hoffback i Åmål känner sig nöjda med sin investering även om den fortfarande är i ett tidigt skede och det är saker kvar att lösa. Tanken är att både kunna producera el för eget behov och att även kunna sälja el när överskott produceras.

– Jag är glad att vi gjorde det. Särskilt i det läget som det är nu med elpriser. Sen är det ju ett miljötänkande också, säger Britt-Louise Hoffback.

– Det har fungerat över förväntan. Vi hade pengarna och såg det som att det ju aldrig är en dålig investering. Husets värde blir ju inte mindre, säger Sven Hedman.

Sven Hedman har haft egen firma i 30 år och är nu pensionär, men är fortfarande en allmän fixare som gärna hjälper andra med praktiska saker. Han beskrivs av Nezmir Omerovic som projektledare och god hjälpande hand i samband med solpanelsinstallationen i våras.
Sven Hedman har haft egen firma i 30 år och är nu pensionär, men är fortfarande en allmän fixare som gärna hjälper andra med praktiska saker. Han beskrivs av Nezmir Omerovic som projektledare och god hjälpande hand i samband med solpanelsinstallationen i våras. Foto: Karin Olsson

Artikeltaggar

ÅmålElElbilarMiljöNäringslivSolcellerTeknik och vetenskapVind

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.