Hoppa till huvudinnehållet

Elevernas första dag i nybyggda skolan: ”Nu är det lite tystare i matsalen”

Publicerad:
I onsdags började undervisningen i nybyggda Rösparksskolan. Mira Elg och Max Bååth i klass 1A trivs jättebra i de nya lokalerna och gillar den nya matsalen där ljudnivån sjunkit, jämfört med den gamla.
I onsdags började undervisningen i nybyggda Rösparksskolan. Mira Elg och Max Bååth i klass 1A trivs jättebra i de nya lokalerna och gillar den nya matsalen där ljudnivån sjunkit, jämfört med den gamla. Foto: Roger Pettersson

I onsdags gjorde eleverna på Rösparksskolan första skoldagen i den nybyggda skolan. Mira Elg och Max Bååth i klass 1A var entydigt positiva.

– Jag trivs jättebra i den nya skolan och nu är det lite tystare i matsalen än det var tidigare, säger Mira Elg.

Eleverna Mira Elg och Max Bååth hade mycket positivt att säga om den nybyggda Rösparksskolan när de under onsdagen gjorde första skoldagen. Men båda bekantade sig med sin nya skolmiljö redan dagen innan, då de gick där på fritids.

– Jag ska vara kvar här på fritids i eftermiddag också. Den nya skolan är väldigt bra, bättre än den gamla. Det mesta är positivt och matsalen är jättebra, säger Max Bååth.

Klasskamraten Mira Elg instämmer:

– I går märkte jag att det nu även är bättre att gå på fritids. Då läser vi böcker, leker och spelar och i de nya lokalerna är det lättare att hitta en myshörna, säger hon.

Finns det något som inte är till belåtenhet?

– Jag fick lite panik när jag första gången hörde klockan som ringer in oss på morgonen och från rasterna. Det låter som ett brandlarm, säger Max och får medhåll av Mira.

Rösparksskolans biträdande rektor Kristina Fransson håller med om att ringklockan låter högre och annorlunda jämfört med den gamla och att de nu bara ska justera tiderna så att de bättre passar behoven i nya skolan. Själva signalen går däremot inte att ändra, men det handlar kanske mer om en vanesak för eleverna.

Hur har arbetet med flytten gått?

– Det viktigaste är på plats för att starta undervisningen, men det finns fortfarande lite småsaker kvar, säger Kristina Fransson.

Personalen var på plats redan i torsdags, fyra dagar innan skolstarten. Sedan i måndags har en del elever gått på fritids i de nya, fräscha lokalerna där arbetsmiljön är bättre för både lärare och elever i ett akustiskt perspektiv då de absorberar ljud bättre. Avdelningarna i skolan är även markerade i olika färger för att det ska vara lättare för eleverna att hitta.

Nya Rösparksskolan besiktad och godkänd: Följ med in i de nya lokalernaRösparksskolan förbereder för flytt: ”Väldigt förväntansfulla”

Utanför det nya biblioteket stod flyttlådorna uppradade längs med väggen i väntan på att böckerna ska packas upp och hitta rätt hylla.

”Få förunnat”

Lärarrummet är rymligt med både lunchbord, arbetsbord och lite bekvämare miljö med skinnsoffor där lärarna kan träffas och ta rast med en inspirerade utsikt över villakvarteren.

Det finns även ett stort gemensamt arbetsrum intill personalrummet där lärarna har möjlighet att sitta med sina planeringar och förbereda material inför kommande lektioner.

– Det är få förunnat att få arbeta i en sådan här fin miljö. Det känns lite lyxigt, säger Kristina Fransson.

Verksamheten i modulerna, som har använts av skolan i många år, har upphört och ska nu tömmas och återlämnas.

Eleverna Max Bååth och Mira Elg i klass 1A tillsammans med Kristina Fransson, biträdande rektor på Rösparksskolan, utanför biblioteket där böckerna ännu inte har hunnit packas upp ur flyttlådorna.
Eleverna Max Bååth och Mira Elg i klass 1A tillsammans med Kristina Fransson, biträdande rektor på Rösparksskolan, utanför biblioteket där böckerna ännu inte har hunnit packas upp ur flyttlådorna. Foto: Roger Pettersson
Mira Elg tycker att det är lättare att hitta en myshörna i den nya skolan. Det var precis vad hon hittade när hon och klasskamraten Max Bååth slog sig ner för att läsa.
Mira Elg tycker att det är lättare att hitta en myshörna i den nya skolan. Det var precis vad hon hittade när hon och klasskamraten Max Bååth slog sig ner för att läsa. Foto: Roger Pettersson
Mira Elg hoppar i överdragsbyxorna i Rösparksskolans nya kapprum.
Mira Elg hoppar i överdragsbyxorna i Rösparksskolans nya kapprum. Foto: Roger Pettersson
I biblioteket var det fortfarande oordning, men arbetet att fylla hyllorna med böcker påbörjades första skoldagen.
I biblioteket var det fortfarande oordning, men arbetet att fylla hyllorna med böcker påbörjades första skoldagen. Foto: Roger Pettersson
Kristina Fransson, biträdande rektor på Rösparksskolan, har slagit sig ner i en av de bekväma sofforna i det rymliga lärarrummet.
Kristina Fransson, biträdande rektor på Rösparksskolan, har slagit sig ner i en av de bekväma sofforna i det rymliga lärarrummet. Foto: Roger Pettersson
Skolstart på nya Rösparksskolan. Mira Elg och Max Bååth utanför dörren till sitt klassrum, 1A.
Skolstart på nya Rösparksskolan. Mira Elg och Max Bååth utanför dörren till sitt klassrum, 1A. Foto: Roger Pettersson
Den nybyggda Rösparksskolan sedd från Åsgatan.
Den nybyggda Rösparksskolan sedd från Åsgatan. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

BöckerLärareRösparksskolanSkola och utbildningUndervisning

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.