Hoppa till huvudinnehållet

Programmet presenterat för Nordiska novelldagarna – toppnamn intar Saga i Åmål

Publicerad:
Skådespelaren och författaren Jonas Karlsson, som under trettondagen var med och högläste ”Gösta Berlings saga” i direktsändning i SVT, blir ett av dragplåstren under vårens Nordiska novelldagar på Sagabiografen i Åmål.
Skådespelaren och författaren Jonas Karlsson, som under trettondagen var med och högläste ”Gösta Berlings saga” i direktsändning i SVT, blir ett av dragplåstren under vårens Nordiska novelldagar på Sagabiografen i Åmål. Foto: Nils Pejryd/SVT

Den 10–11 mars äger Nordiska novelldagarna rum på Sagabiografen i Åmål. Jonas Karlsson, Åsa Moberg och Björn Runge är några av dragplåstren.

Det blir 14:e gången som Bokdagar i Dalsland anordnar Sveriges numera största och äldsta novellfestival. Senast satte pandemirestriktionerna stopp för större åhörarskaror på plats, men nu är festivalen tillbaka och utlovar sitt maffigaste program någonsin.

Startuppställningen varvar som vanligt av välkända återvändare och nya bekantskaper.

Egna reseupplevelser

Först, och sist, ut är författaren och regissören Kristian Petri, Dalslandsbördig tillika tidigare mottagare av Dalslands litteraturpris, som kommer till Åmål med en färsk samling självupplevda reseskildringar. Tillsammans med moderatorn Yukiko Duke och en ännu inte namngiven person kommer Petri att diskutera framstående novellister.

Kristian Petri, här i samband med att han tog emot Dalslands litteraturpris på Baldersnäs 2013, inleder och avslutar Nordiska novelldagarna.
Kristian Petri, här i samband med att han tog emot Dalslands litteraturpris på Baldersnäs 2013, inleder och avslutar Nordiska novelldagarna. Foto: Jan Lorentsson

Inledningen knyter också an till avslutningen. Som allra sista programpunkt visas Kristian Petris hyllade dokumentär ”Världens vackraste pojke”. Innan mörkret sänker sig över salongen och projektorn sätts igång hålls ett scensamtal mellan Petri, Duke, filmens andra regissör Kristina Lindström, samt filmens huvudperson Björn Andrésen.

Mellan ovanstående framträder bland andra Jonas Karlsson, Åsa Moberg och Björn Runge. En trio med starka personliga varumärken.

Filmat i Dalsland

Jonas Karlsson, som de flesta förknippar med skådespeleri, inte minst genom de helt eller delvis Dalslandsinspelade komedierna ”Offside” och ”Hans och hennes”, författardebuterade 2007 med novellsamlingen ”Det andra målet” och har därefter publicerats ganska frekvent.

Karlssons senaste släpp var novellsamlingen ”Nya människor i fel ordning”, om ett antal individer som vill bli någonting annat än vad de är.

Åsa Moberg, som tidigare bland annat gästat Bokdagar i Dalslands författarkvällar, kommer till Åmål med en färsk textsamling i bagaget.
Åsa Moberg, som tidigare bland annat gästat Bokdagar i Dalslands författarkvällar, kommer till Åmål med en färsk textsamling i bagaget. Foto: Elinor Thuresson

Åsa Moberg är i grunden journalist och kolumnist med inriktning på kvinnofrågor, miljö och energi, men hon har även släppt ett flertal böcker. Den senaste, ”Har vi råd med männen? Och andra texter 1968–2022” släpptes tidigare i vintras.

– Åsa Moberg har en naturlig fallenhet för att förklara hur det ligger till i världen, skriver Dagens Nyheter i sin recension.

Hade Oscarschans

Björn Runge har precis som Kristian Petri framförallt gjort sig ett namn genom sina kritikerrosade filmer. Karriären kantas av fina priser, allt från guldbagge till silverbjörn, men som mest i ropet var Runge 2017–2019, med den svensk-amerikansk-engelska samproduktionen ”The Wife”. Huvudrollsinnehavaren Glenn Close Oscarsnominerades.

Björn Runges senaste film, ”Bränn alla mina brev”, från 2022, bygger på Alex Schulmans bästsäljande roman med samma namn.

Övriga deltagare under Nordiska novelldagarna är Johanna Holmström (Finland), Roskva Koritzinsky (Norge), Balsam Karam, Caroline Albertine Minor (Danmark), Cecilia Davidsson och Shahad Ali Mohamed.

Shahad Ali Mohamed, som tog emot Dalslands Sparbanks skrivarstipendium för unga 2022, finns med på ett hörn under Nordiska novelldagen. Här tillsammans med Magnus Olsson, vd Dalslands Sparbank, och Victor Estby, verksamhetsledare Bokdagar i Dalsland.
Shahad Ali Mohamed, som tog emot Dalslands Sparbanks skrivarstipendium för unga 2022, finns med på ett hörn under Nordiska novelldagen. Här tillsammans med Magnus Olsson, vd Dalslands Sparbank, och Victor Estby, verksamhetsledare Bokdagar i Dalsland. Foto: Andreas Dagström

Artikeltaggar

ÅmålÅsa MobergBjörn RungeBokdagar i DalslandFestivalerFilmerFörfattareJonas KarlssonKristian PetriLitteraturSagabiografen ÅmålYukiko Duke

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.