Hoppa till huvudinnehållet

Corona: Vaccin och sjukdom skyddar oss mot nytt farligt virus

Publicerad:
Vaccinet har varit den absolut viktigaste kraften mot svår sjukdom och död av covid-19. I Kina där vaccinationsgraden är låg har ”snällare” varianter orsakat ett stort antal dödsfall. Foto: Jessica Gow

Även om den nya coronavarianten ”Kraken” har registrerats i Sverige, så är svenskarnas immunförsvar nu så starkt att de flesta svenskar inte kommer att bli särskilt sjuka av den.

Detta trots att den nya varianten egentligen är minst lika farlig som de första som florerade i början av pandemin.

Det talas mycket om att de varianter av coronavirus som cirkulerar just nu är betydligt ”snällare” än tidigare. Dödsfallen är betydligt lägre än under tidigare smittovågor och den nya varianten ”Kraken” som det bara finns få fall av i Sverige ännu, verkar inte komma att orsaka mer sjukdom än de tidigare varianterna.

Men Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, sticker hål på den bubblan om att de nyaste virusvarianterna skulle vara ”snällare” än pandemins tidigaste. Han förklarar att virusstammarna inte alls är mindre farliga än tidigare. Ett bevis på det är vad som hände i Hongkong förra året.

– När omikron började att spridas där ökade dödligheten väldigt kraftigt bland personer över 70 år. Under någon vecka hade de den högsta dödligheten i världen. Befolkningen var nästan helt ovaccinerad. Kina har ju i första hand valt att vaccinera yngre och arbetsföra.

Så när viruset slog till på en befolkning som inte hade träffat på de här virusen tidigare, så blev väldigt många svårt sjuka och många äldre dog.

– Men i Sverige har många haft covid tre–fyra gånger nu. Också av de som inte är vaccinerade. Men skulle du ha en person som inte är vaccinerad, och inte haft covid tidigare, så riskerar man att bli mycket svårt sjuk av det nya viruset och hamna i samma situation som man gjorde precis i början av pandemin, förklarar Leif Dotevall.

Försvinner inte

Befolkningens immunitet beror alltså på att så många vaccinerat sig och att många varit sjuka i covid.

– Antikroppsnivåerna är väldigt höga. På till exempel barn, ligger de på 80–90 procent, berättar Leif Dotevall.

Och även de ovaccinerade har nu alltså fått ett visst skydd på grund av att många av dem också varit sjuka i covid.

– Vi får inse att vi kommer att få leva med covid-19 under en längre tid, men det kommer att finnas en immunitet i befolkningen som är så hög att det inte blir som tidigare toppar, säger Leif Dotevall.

Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götaland, berättar att de på bara tre veckor hittat 58 virusvarianter i regionen.
Leif Dotevall, smittskyddsläkare i Västra Götaland, berättar att de på bara tre veckor hittat 58 virusvarianter i regionen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Viktigt vaccin

Det är däremot klart att immuniteten kan sjunka i takt med vaccinationsgraden. Vaccinationens skydd avtar efter fyra–fem månader.

Om immuniteten sjunker och det kommer en ny variant, så tror Leif Dotevall att covid-19 kan bli som en influensa. Den stora skillnaden mot influensa är att influensan byter skepnad kanske vartannat, vart tredje år, men med coronaviruset går det fort, det kan ta ett par veckor och så ändras det.

– Bara under tre veckor har vi kunnat se 58 olika virusvarianter i Västra Götaland.

Just nu är det dock influensafallen som ökar mest och börjar bli fler än covidfallen.

– Influensan är ett större orosmoln just nu, förklarar Leif Dotevall.

Artikeltaggar

CoronavirusetCoronavirusetHongkongKinaLeif DotevallVaccinationVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.