Hoppa till huvudinnehållet

Över 50 Ukrainakaminer klara: ”Tuff vecka men det känns bra att göra nytta”

Publicerad:
Ett drygt 50-tal kaminer som till veckan påbörjar sin väg mot Ukraina var på fredagsförmiddagen klara på Karlbergsgymnasiets industriprogram. Eleverna Max Andersson och Adrian Lotvonen klipper plåt och hade knappt tid att ta rast.
Ett drygt 50-tal kaminer som till veckan påbörjar sin väg mot Ukraina var på fredagsförmiddagen klara på Karlbergsgymnasiets industriprogram. Eleverna Max Andersson och Adrian Lotvonen klipper plåt och hade knappt tid att ta rast. Foto: Roger Pettersson

Sedan i tisdags pågår ett febrilt arbete i högt tempo med att tillverka kaminer till Ukraina på Karlbergsgymnasiets industriprogram. Både lärare och elever upplever att det varit en hård arbetsvecka.

– Jag tror inte eleverna riktigt förstår hur mycket de lärt sig både om Ukraina och under produktionen, säger yrkesläraren Håkan Skogh.

I tisdags startade produktionen av kaminer som ska hjälpa både soldater och civila i krigets Ukraina och under torsdagen var de första kaminerna färdiga. 250 kaminer ska det bli och arbetstempot var högt både bland elever och lärare.

– Det var kaos i tisdags när vi körde igång, men sedan har det flutit på bättre och bättre för varje dag som gått. Hela projektet har varit väldigt lärorikt för eleverna, säger yrkesläraren och initiativtagaren till kamintillverkningen Håkan Skogh.

Häromdagen fick industriprogrammets elever en föreläsning om nulägesbilden i Ukraina och en historisk beskrivning. Historieläraren Jonathan Lindström menar att det är viktigt för eleverna ur ett medmänskligt perspektiv.

– Jag tror inte eleverna riktigt förstår hur mycket de har lärt sig både om Ukraina och under produktionen av kaminerna, säger Håkan Skogh.

Tillverkar egna gångjärn

Att det varit svårt att få fram tillräckligt med gångjärn till kaminerna kunde ha blivit ett problem vid produktionen, men nu tillverkar industriprogrammet egna gångjärn i CNC-maskinen. Där stod Ahmed Abdi Yogol och Abdi Jabar Ali Sidow och passade maskinen under tillverkningsprocessen.

– Vi har lärt oss mycket under den här veckan. Jag kanske kommer att satsa på att bli CNC-operatör, säger Abdi Jabar Ali Sidow.

Max Andersson och Adrian Lotvonen har haft en hektisk arbetsvecka med att klippa plåt. När det var dags för rast fortsatte de båda eleverna en stund till för att bli klara med det de höll på med.

”Varit slitigt”

– Det har varit en tuff vecka men det känns bra att göra nytta. Vi vet vad vi ska göra och även om det har varit slitigt så är det roligare med praktik än teori. Det känns som jag har mer användning av det praktiska, säger Adrian Lotvonen.

Vid svetsroboten, som svetsar över- och underdelar till kaminerna, fanns svetsläraren Kenneth Stålhandske på plats tillsammans med eleven Arwid Karlsson.

– Alla börjar hitta sina arbetsuppgifter nu. Det här är något nytt både för lärare och elever, men vi är ju flera lärare som har jobbat med produktion förr. Så vi vet hur en slipsten ska dras, säger Kenneth Stålhandske.

Industrielever i Åmål sprider värme – bygger och skickar 50 kaminer till UkrainaKarlbergs industrielever får stöttning – 50 Ukrainakaminer blir 250

Stort intresse

Kaminerna som började tillverkas på industriprogrammet i Bollnäs och Hudiksvall, och nu även på Karlbergsgymnasiet, har designats av ett företag i Ilsbo utanför Hudiksvall. Det har väckt stort intresse såväl hos media som hos lokala företagare. Yrkesläraren Håkan Skogh är spindeln i nätet med många goda företagskontakter.

– Hade alla dessa kaminer tillverkats av ett företag hade det kostat väldigt mycket pengar i material och arbetskraft. Det är helt fantastiskt vilket intresse det har varit bland företagen att hjälpa till, säger Håkan Skogh.

Under fredagsförmiddagen var ett drygt50-tal kaminer helt klara och produktionen fortsätter även nästa vecka, men då kommer bara halva elevstyrkan arbeta åt gången. Den här veckan har hela elevstyrkan arbetat med kaminerna dagarna i ända.

Har fler skolor hört av sig till dig?

– Nej. Men jag tror faktiskt inte att det finns jättemånga gymnasieskolor som har den kapacitet som vi har på industriprogrammet här på Karlbergsgymnasiet. Vi har ju byggt ett riktigt företag med produktion.

Nästa lördag kommer det att anordnas en frivilligdag för att ytterligare få fart på produktionen för att nå målet att tillverka 250 kaminer så snabbt som möjligt. Då kommer både elever och produktionspersonal från lokala företag att arbeta ideellt och de gemensamma insatserna avslutas med ett rejält pizzakalas.

Kommer ni att skicka alla kaminerna på en gång?

– Till att börja med kommer vi att skicka en sändning med de kaminer som redan är färdiga till lagerhangaren i Berga utanför Nynäshamn i början av nästa vecka. Sedan får vi se när alla kaminer är klara, men nu är det bra fart på tillverkningen, säger Håkan Skogh.

Historieläraren Jonathan Lindström och yrkesläraren Håkan Skogh är mycket nöjda med elevernas intresse och entusiasm både för att hjälpa folket i Ukraina och tillverkningen av kaminer.
Historieläraren Jonathan Lindström och yrkesläraren Håkan Skogh är mycket nöjda med elevernas intresse och entusiasm både för att hjälpa folket i Ukraina och tillverkningen av kaminer. Foto: Roger Pettersson
Eleverna Ahmed Abdi Yogol och Abdi Jabar Ali Sidow passar CNC-maskinen där industriprogrammet nu tillverkar egna gångjärn till kaminerna.
Eleverna Ahmed Abdi Yogol och Abdi Jabar Ali Sidow passar CNC-maskinen där industriprogrammet nu tillverkar egna gångjärn till kaminerna. Foto: Roger Pettersson
Eleven Felicia Thorell från Säffle arbetar vid svarven.
Eleven Felicia Thorell från Säffle arbetar vid svarven. Foto: Roger Pettersson
Svetsläraren Kenneth Stålhandske och eleven Arwid Karlsson vid svetsroboten.
Svetsläraren Kenneth Stålhandske och eleven Arwid Karlsson vid svetsroboten. Foto: Roger Pettersson
Eleven Lukas Solhemmer håller på med slutmonteringen av kaminerna vid svetsen.
Eleven Lukas Solhemmer håller på med slutmonteringen av kaminerna vid svetsen. Foto: Roger Pettersson
Svetsläraren Andreas Pettersson tillsammans med eleverna Eddy Wahlström, Emil Matsson och Max Wallentin.
Svetsläraren Andreas Pettersson tillsammans med eleverna Eddy Wahlström, Emil Matsson och Max Wallentin. Foto: Roger Pettersson
Filip Gren och Max Reuter arbetar med tillverkningen av ben till kaminerna.
Filip Gren och Max Reuter arbetar med tillverkningen av ben till kaminerna. Foto: Roger Pettersson
Eleven Felicia Tello Münster och Morgan Sehlin, som arbetar på det industritekniska programmet, är redo att lasta ut färdiga kaminer.
Eleven Felicia Tello Münster och Morgan Sehlin, som arbetar på det industritekniska programmet, är redo att lasta ut färdiga kaminer. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

BollnäsHudiksvallIndustrierJonathan LindströmKarlbergsgymnasietLärareSkola och utbildningSkolorTillverkningUkrainaUkrainakriget

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.