Hoppa till huvudinnehållet

Stor risk för övertramp när samhällets bästa ställs mot individens

Publicerad:
Reporter Elinor Thuresson
Elinor Thuresson
elinor.thuresson@provinstidningen.se
Transformator på skånskt ställverk. Regeringen bedömer att det strategiska läget gör att det borde finnas stort intresse för att bygga kärnkraftverk i Säffle/Årjäng.
Transformator på skånskt ställverk. Regeringen bedömer att det strategiska läget gör att det borde finnas stort intresse för att bygga kärnkraftverk i Säffle/Årjäng. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Kärnkraftverk i Säffle/Årjäng. Den nyheten såg i alla fall inte jag komma. Jag kan förstå det strategiska i läget, men behövde uppenbarligen läsa på om den nya tekniken. Jag trodde hav var en förutsättning för kärnkraftverk, för att kyla reaktorerna.

Jag tänkte fråga chattroboten som jag nämnde häromveckan, men den vill inte vara med och leka längre. Så många vill testa nu att den slagit i taket och tillfälligt somnat in. Men via Google kom jag fram till att flytande natrium kan användas. Okej, då är det onekligen i stället väldigt dumt med vatten.

Regeringens förslag om lokalt kärnkraftverk har mötts med blandade reaktioner, både glada tillrop och förskräckta rysningar.

Säffle pekas ut som intressant plats för kärnkraft

Etablering av kraftverk är en klassisk konflikt mellan det stora och det lilla. Oavsett hur man vill ha sin elmix är det lätt att förstå behovet av ökad elproduktion. Möjligheten till nya jobb är dessutom trevlig. Men få av oss vill bo som närmsta granne.

Det är som i Kiruna. Jordartsmetallerna är viktiga men själva brytningen är inte nödvändigtvis trevlig. Så den globala klimatomställningen ställs mot rennäringens överlevnad. Samhällets behov mot individens. Det är en tuff vågskål. Historien är full av tragiska och brutala snedsteg på området, där ändamålet har fått helga övertrampen mer än en gång för mycket.

Fredag den trettonde avlöpte än en gång väl. I alla fall för mig personligen. Flera försäkringsbolag har skickat pressmeddelanden om att fredag den trettonde hör till de minst otursdrabbade dagarna, oavsett om det gäller olyckor eller till och med byte av pensionsfond. Teorin är att det beror på att vi är mer försiktiga än vanligt.

Jag gratulerade också PD:s förre chefredaktör och ägare Sune Tholin på 80-årsdagen. Vi hade kommit överens om att denna stora högtidsdag just det här året fick vara en liten, även om jag något hade missförstått anledningen. Men det vore ju synd att helt förbigå bemärkelsedagen och Sune Tholins betydelse för tidningen. Han har varit med om att omdana PD mer än en gång, fört tidningen in i den moderna tekniken och stått som en garant för lokaltidningens överlevnad.

Vi är inte alltid överens, men eniga om det viktigaste och jag skulle säga att det finns en ömsesidig respekt i botten. På flera sätt fungerar han som en mentor. Vi jämför tidningsminnen och det är skönt att ha tillgång till hans perspektiv, .

Artikeltaggar

ElproduktionKirunaKrönikorKärnkraftProvinstidningen DalslandSune TholinSäffleTeknikTidningarÅrjäng