Hoppa till huvudinnehållet

Från nedläggningshotad till skola med framtidstro – från 40 till över 80 barn

Publicerad:
Representanter från skola och föräldraförening berättar om hur skolan har utvecklats. Ulrika Andersson, Anna Persson, Linda Spångberg, Maria Svantesson och Annika Carlsson. Foto: Nathalie Forsström

När Säffle kommunfullmäktige tog beslut om att Tveta skola skulle läggas ned till sommaren 2017 väcktes protester. Tvetaborna ville ha kvar sin skola och arbetet med att omvandla skolan till en friskola startades. Nu, sex år senare, har skolan dubblat sitt elevantal och byggt ut.

På lördagen var det invigning av Tveta förskola. Förskolan som är en integrerad del av Tveta friskola startade hösten 2022 och nu var det dags för den officiella invigningen.

Politikerna tog ett beslut om att Tveta skola skulle läggas ned till sommaren 2017. Men bygden ville annorlunda. Istället bildades en ekonomisk förening som startade Tveta friskola.

Rektor Maria Svantesson berättar att hon tror att det då gick 40 elever på skolan. 2019 när Maria började på skolan fanns det 60 elever. Nu går det 85 elever på skolan, från förskoleklass till årskurs 6. Det är elever från Tveta men även från Säffle och Åmål.

Axel Andersson har börjat på Tveta förskola.
Axel Andersson har börjat på Tveta förskola. Foto: Nathalie Forsström

Bra start

Maria Svantesson berättar att man på det viset också ser till att det kommer nya elever till skolan.

– När vi kompletterar med en egen förskola får vi också en bas som vi vet med säkerhet kommer börja hos oss, säger hon.

Just nu håller det sjunde barnet på att skolas in på förskolan men det finns plats för fler.

– Det har gått väldigt bra. Det är kul att vi nu kommer kunna följa barnen ända tills de går ur sexan, säger Annika Carlsson som är förskolelärare och biträdande rektor.

Alvin Andersson busar i tältet.
Alvin Andersson busar i tältet. Foto: Nathalie Forsström

Samarbete

Att ha skola och förskola i samma lokaler ger också stora möjligheter till samarbete. Till exempel turas elever från årskurs 6 om att en gång i veckan gå ner till förskolebarnen för att läsa för dem. Linda Spångberg har jobbat på skolan i många år men började nyligen en nytillsatt tjänst som skolvärdinna. Hon jobbar bland annat med skolbiblioteket och med att främja läsningen bland eleverna. Samarbetet med förskolan har varit mycket givande, berättar hon.

– Det uppskattas av både stora och små, säger Annika Carlsson.

Föräldrar och skola

Något som prioriteras på Tveta friskola är samarbetet med föräldrarna.

– Man måste samarbeta mellan förskola och skola och föräldrar för att ge barnen en bra grund, säger Annika Carlsson.

– För att lyckas med vårt uppdrag måste vi ha ett bra samarbete med föräldrar, säger Maria Svantesson.

Förskollärare Annika Carlsson och Texas Andersson.
Förskollärare Annika Carlsson och Texas Andersson. Foto: Nathalie Forsström

Föräldraförening

Det finns en föräldraförening som inte bara består av föräldrar därför har namnet Föräldraföreningen och company uppkommit. Skolan har ett nära samarbete med föräldraföreningen som har fått lite av en omstart nu efter pandemin.

Anna Persson i föräldraföreningen tycker att det är bra att kunna vara med och engagera sig.

– Det är jätteviktigt. Det är ett sätt för oss att få mer insyn i skolverksamheten, säger hon.

– Det blir lite extra för barnen, säger Ulrika Andersson i föräldraföreningen.

I helgen hölls officiell invigning av den nya förskola med stort kalas med bandklippning och musik och med den tidigare eleven, riksdagsledamoten Daniel Bäckström på plats.

Representanter för personalen och föräldraföreningen visade de nya lokalerna. Ulrika Andersson, Anna Persson, Linda Spångberg, Maria Svantesson och Annika Carlsson.
Representanter för personalen och föräldraföreningen visade de nya lokalerna. Ulrika Andersson, Anna Persson, Linda Spångberg, Maria Svantesson och Annika Carlsson. Foto: Nathalie Forsström
Alfred Andersson verkar trivas på förskolan.
Alfred Andersson verkar trivas på förskolan. Foto: Nathalie Forsström

Artikeltaggar

FörskolorFriskolorMaria SvantessonSäffleSkola och utbildningTveta

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.