Hoppa till huvudinnehållet

Nu presenteras de första artisterna till sommarens bluesfest

Publicerad:
Munspelaren och sångaren Stefan Dafgård, till vänster, är en av de första presenterade artisterna till sommarens bluesfest. Här tillsammans med Göran Svenningsson, gitarr, mångårig presentatör i Åmåls hamnterminal och Magnus Lanshammar, bas.
Munspelaren och sångaren Stefan Dafgård, till vänster, är en av de första presenterade artisterna till sommarens bluesfest. Här tillsammans med Göran Svenningsson, gitarr, mångårig presentatör i Åmåls hamnterminal och Magnus Lanshammar, bas. Foto: Mats Endermark

Med ett halvår kvar till invigningen har Åmåls bluesfest presenterat sina första bokningar. Ömsom hyggligt nya bekantskaper, ömsom garvade veteraner.

Andra veckan i juli, den 6–9, kulminerar nöjessommaren för dalsländskt vidkommande. Så har det ofta varit under bluesfestens 31-åriga historia. Vilka artister som toppar affischen den här gången återstår att se, men några namn för den nedre delen av artistlistan har redan presenterats. Däribland Åmåls egen Klas Kilberg, alias Fat Bull. Han behöver knappast någon närmare presentation, efter otaliga uppträdanden i hemstaden, både som soloartist och med diverse band.

Två andra akter som lär klinga mer eller mindre bekant för återkommande bluesfestbesökare är Dafgård & Tommy Trumma och Slidin Slim. Båda har gästat evenemanget ett flertal tillfällen, särskilt i samband med den traditionella gatubluesen.

I amerikansk tv

Göteborgarna Stefan Dafgård, på gitarr, sång, munspel, och Tommy Johansson, på cajón, tvättbräda och sång, levererar en salig blandning av soul, blues, swamp-pop och boogaloo i jukejoint-tappning, medan Linköpingssonen Slidin Slim, alias Anders Landelius, tenderar att hålla sig till två specifika men rätt olika musikfack.

Slidin Slim, till höger, har uppträt på Åmåls bluesfest flera gånger tidigare. Här tillsammans med Jimmy Z. Den senare är känd för samarbeten med Eurythmics, Tom Petty, Bon Jovi och Dr Dre.
Slidin Slim, till höger, har uppträt på Åmåls bluesfest flera gånger tidigare. Här tillsammans med Jimmy Z. Den senare är känd för samarbeten med Eurythmics, Tom Petty, Bon Jovi och Dr Dre. Foto: Andreas Dagström

Landelius började spela progressiv rock under tidigt 1980-tal och skiftade cirka tio år senare fokus mot bluesen, som blivit hans musikaliska ryggrad och banat väg för en internationell karriär. Några låtar har spelats i stora amerikanska tv-program som ”CSI New York”.

Bred palett

För närvarande håller Anders Landelius på att återupptäcka sina musikaliska rötter, den anglosaxiska typen av progg, utan att för den sakens skull lägga bluesen på hyllan. Lika mycket inspiration hämtas från bluesstjärnan Big Joe Williams som Peter Gabriel, David Bowie och Arvo Pärt.

Ett par lite mindre prövade, men inte helt oprövade bluesfestbokningar är Mike Fall Duo och Ebba Bergkvist & The Flat tire band. Båda akterna tillhör det yngre gardet och delar bakgrund som före detta elever på Framnäs folkhögskola i Piteå.

Norrköpingsbördige Mikael ”Mike” Fall är en av landets få högskoleutbildade munspelare och har bland annat medverkat på inspelningar med Lars Winnerbäck, Brolle och Caroline af Ugglas.

Ebba Bergkvist, till vänster, har tidigare deltagit i School of blues under bluesfestveckan i Åmål. Nu återvänder hon ihop med The Flat tire band. Till höger: Lilja Solberg.
Ebba Bergkvist, till vänster, har tidigare deltagit i School of blues under bluesfestveckan i Åmål. Nu återvänder hon ihop med The Flat tire band. Till höger: Lilja Solberg. Foto: Roger Pettersson

Nytt på gång

Ebba Bergkvist & The Flat tire band är ett Stockholmsbaserat bluesrockband som kännetecknas av sångerskans mäktiga röstomfång och musikens råa energi. Bandet skivdebuterade 2019 med en ep och släppte året därpå sitt första album, ”Spilt Milk”. En uppföljare är planerad att släppas under våren.

Bandet består av Ebba Bergkvist, sång, gitarr, Jonas Skepper, gitarr, Björn Björnehult Korning, bas, och Adam Randolph, trummor.

Klas ”Fat Bull” Kilberg spelar åter på bluesfesten.
Klas ”Fat Bull” Kilberg spelar åter på bluesfesten. Foto: Benny Abrahamsson

Artikeltaggar

Åmåls bluesfestÅmåls bluesföreningBig Joe WilliamsBluesBon JoviCaroline af UgglasEurythmicsMusikPeter GabrielSångSoul

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.