Hoppa till huvudinnehållet

Ärtemarkssonen har blivit pappa – trappar ner skidsatsningen: ”Inte samma nivå”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Gabriel Thorn från Ärtemark har blivit pappa. Nu trappar han ner på sin skidsatsning, delvis frivilligt, efter att Team Curira lagt ned sin verksamhet.
Gabriel Thorn från Ärtemark har blivit pappa. Nu trappar han ner på sin skidsatsning, delvis frivilligt, efter att Team Curira lagt ned sin verksamhet. Foto: Pressbild

Ärtemarkssonen Gabriel Thorn, 27, har blivit pappa till en son. Delvis därför trappar han ner sin skidsatsning något – från att köra Ski Classics till att istället ta steget ner till den svenska långloppscupen. I helgen blev han tvåa i årets första tävling.

– Det är inte alls samma satsning eller nivå, men det var en positiv överraskning att det gick så bra, säger han.

Gabriel Thorn slutade tvåa i den första deltävlingen i den svenska långloppscupen, Craft Ski Marathon i Orsa Grönklitt. Han fick ge sig i spurten mot Andreas Svensson, Ulricehamns IF.

Svensson och Thorn var ensamma om att göra upp om segern, marginalen till trean blev hela 45 sekunder i ett lopp över 42 kilometer.

Det var ett lopp som avgjordes under tuffa förhållanden där snöfall och vind gjorde det hela mer krävande.

Andreas Svensson drog upp tempot från början och sedan var det sex åkare i en tätgrupp, men på slutet handlade det bara om Svensson och Gabriel Thorn.

I fjol satsade Ärtemarkssonen helhjärtat på Ski Classics med Team Curira, men när beskedet i våras kom att man lägger ner stod 27-åringen utan team.

– Jag hade planer på att fortsätta där och satsa 100 procent på Ski Classics, men när jag fick veta att de skulle lägga ner försökte jag ett tag komma in i andra team, men de flesta hade redan fyllt upp sina platser. Då funderade jag på om jag ens skulle köra nånting alls den här säsongen, säger Gabriel Thorn.

”En rolig grej”

Men det var då Skövdebaserade Träningskonsulten Sports Club, under ledning av förre elitåkaren Patrik Johansson, hörde av sig och erbjöd en plats i laget under den svenska långloppscupen, som i år har namnet Lager 157 XCC Originals.

– Han har startat upp detta mest som en rolig grej med många gamla kompisar som åker skidor. Det är inte alls samma satsning eller nivå som Curira, som satsade mot världseliten. För min del är det ett lite mer seriöst och uppstyrt upplägg med ett gött gäng, säger han.

Därför har han inför den här säsongen tränat knappt hälften så mycket som han gjort tidigare år och andraplatsen kom därför oväntat, menar Gabriel Thorn.

– Det kom lite som en chock att det gick så bra i Orsa. Jag var väldigt osäker på hur det skulle gå, men det var en positiv överraskning att man håller ganska hög klass, säger han.

Långloppscupen är en eller till och med flera nivåer sämre än Ski Classics, men Gabriel Thorn vill fortsatt kunna leva på att åka skidor. Och Vasaloppet, som är en del av Ski Classics, blir det i år igen.

– Jag har inte samma satsning eller backning i ryggen längre men jag vill fortsatt göra det bra. Jag vill inte bara åka runt och tävla utan ha så bra förutsättningar som möjligt. Det finns ganska många lopp man man åka i närheten av Falun där jag bor, säger han.

Blivit pappa till en son

I början av september blev han pappa till sonen William. Det nya familjetillskottet är också en stor anledning till karriärens nya vändning.

– Han är en stor del av ekvationen att det ska vara hållbart att ens göra den här resan. Nu kommer jag att åka skidor för att det är kul och om det går bra är det en bonus.

Långloppscupen fortsätter med Moraloppet 21 januari, Billingens långlopp i Sköbde 28 januari, Bessemerloppet i Sandviken 12 februari, Grönklitt Classic i Orsa 18 februari och avslutas med Lofsdalen Epic 1 april.

Artikeltaggar

BillingenEpic RecordsGabriel ThornLager 157LängdskidåkningOrsaOrsa GrönklittPatrik JohanssonSki ClassicsTräningskonsultenUlricehamns IFÄrtemark

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.