Hoppa till huvudinnehållet

Oro i Fengersfors – framtiden hotad för konstskolan på Not Quite

Publicerad:
Jokum Lind Jensen, som själv är smed, är orolig över konsekvenserna om konstskolan på Not Quite läggs ner. Här tillsammans med sonen Frej Jensen samt Arvid Haglund inne i smedjan.
Jokum Lind Jensen, som själv är smed, är orolig över konsekvenserna om konstskolan på Not Quite läggs ner. Här tillsammans med sonen Frej Jensen samt Arvid Haglund inne i smedjan. Foto: Roger Pettersson

Föräldrar och elever är oroliga för vad som kommer hända med verksamheten på konstskolan på Not Quite i Fengersfors. Förra veckan fick läraren Jessica Fleetwood av beskedet att hon riskerar att varslas till höstterminen.

– Vi är oroliga för denna unika verksamhets framtid, säger Jokum Lind Jensen, en av flera Fengersforsbor som oroar sig för konstskolans framtid.

Kommunstyrelsen i Åmål har lagt förslag om att spara en halv miljon kronor på Kulturskolans verksamhet. Jessica Fleetwood, lärare med masterexamen, på konstskolan Not Quite hotas av varsel till höstterminen.

– Ett av sparförslagen är att inte ha kvar konstskolan i Fengersfors. Men inget beslut är ännu taget. Det tas i kommunstyrelsen den 8 februari, säger kommundirektör Jan-Erik Samuelsson.

Fengersforsbon Jokum Lind Jensen har ett stort intresse för hantverk och är själv smed. Det intresset delar han med sina söner Frej och Eigil, men nu växer oron i Fengersfors, då läraren Jessica Fleetwood riskerar att bli av med sin 30-procentiga tjänst på konstskolan.

Ett brett utbud

Många föräldrar och barn i Fengersfors med omnejd är bekymrade över konstskolans framtid. Den erbjuder unika kurser inom hantverk och konst. Kurserna innefattar smide, keramik, screentryck, måleri och teckning.

– Allt detta är svårt att få i en och samma kurs ens i en storstad, så det är något unikt vi har här i Fengersfors. Sånt här lär man sig inte i skolan och alla är inte intresserade av att utöva idrott på fritiden, säger Jokum Lind Jensen.

Han fortsätter:

– Det här förslaget är väldigt tråkigt för hela bygden. Konstskolan är en stor anledning till att många flyttar hit.

Konstskoleeleven Olivia Carroz-Bürgemesiter är besviken över förslaget att inte ha kvar konstskolan på Not Quite:

– Det är tråkigt. Att bygga med lera och måla är roligast tycker jag. Det är kul att skapa och annorlunda mot skolarbetet. Detta är mer avkopplande, säger hon.

Ett bra komplement

Även Molly Krave, som går i årskurs sju på Kristinebergskolan, är oroad över att verksamheten på Not Quite är hotad.

– Jag har stora drömmar och allt vi gör här är roligt. Det är ett komplement till skolan som vi vill ha kvar, säger Molly Krave.

Kristina Haglund är mamma till Arvid Haglund, som gillar att prova på många olika aktiviteter. Efter en stund på konstskolan bar det snabbt iväg till Höghedens backar.

– Arvid uppskattar verkligen att få prova på allt möjligt. Han har en egen slöjdbänk hemma i sitt rum och nivån här på konstskolan är högre än på slöjden i skolan, säger Kristina Haglund.

– Om det nu ska sparas så hoppas jag verkligen att det finns någon slags mellanväg att gå så att inte verksamheten försvinner.

Även andra orter drabbas

Lisa Carroz-Bürgemeister, som bor i Edsleskog, är mamma till Olivia Carroz-Bürgemesiter och har även hon engagerat sig i frågan om konstskolans framtid.

– Det drabbar ju hela kommunen. Inte bara Fengersfors, utan det kommer även barn från Åmål, Edsleskog, Tösse och Dals Långed. Det är viktigt att det finns aktiviteter för barn och unga även utanför centralorten, säger Lisa Carroz-Bürgemeister.

Molly Krave, som går årskurs 7 på Kristinebergskolan, är orolig för vad som ska hända om verksamheten på konstskolan på Not Quite upphör.
Molly Krave, som går årskurs 7 på Kristinebergskolan, är orolig för vad som ska hända om verksamheten på konstskolan på Not Quite upphör. Foto: Roger Pettersson
Vera Hallberg, Hilma Malm och Olivia Carroz-Bürgemeister är kreativa ungdomar som tycker verksamheten på konstskolan är ett bra komplement till det vanliga skolarbetet.
Vera Hallberg, Hilma Malm och Olivia Carroz-Bürgemeister är kreativa ungdomar som tycker verksamheten på konstskolan är ett bra komplement till det vanliga skolarbetet. Foto: Roger Pettersson
Jokum Lind Jensen, Lisa Carroz-Bürgemesiter och David Ekelund är tre föräldrar som engagerat sig starkt för att bevara konstskolan i Fengersfors.
Jokum Lind Jensen, Lisa Carroz-Bürgemesiter och David Ekelund är tre föräldrar som engagerat sig starkt för att bevara konstskolan i Fengersfors. Foto: Roger Pettersson
Oleksandra Voronina från Ukraina, som assisterat Jessica Fleetwood på konstskolan Not Quite, tillsammans med eleverna Frej Jensen och Liv Persdotter Wiman.
Oleksandra Voronina från Ukraina, som assisterat Jessica Fleetwood på konstskolan Not Quite, tillsammans med eleverna Frej Jensen och Liv Persdotter Wiman. Foto: Roger Pettersson
Jessica Fleetwood riskerar att bli varslad från sin 30-procentiga tjänst på konstskolan Not Quite.
Jessica Fleetwood riskerar att bli varslad från sin 30-procentiga tjänst på konstskolan Not Quite. Foto: Roger Pettersson
Gösta Ekelund trivs i smedjan.
Gösta Ekelund trivs i smedjan. Foto: Roger Pettersson
Lisa Carroz-Bürgemeister, är en av ett flertal föräldrar som är oroliga över framtiden för kulturskolan på Not Quite. Här arbetar hon och Vera Hallberg med lera.
Lisa Carroz-Bürgemeister, är en av ett flertal föräldrar som är oroliga över framtiden för kulturskolan på Not Quite. Här arbetar hon och Vera Hallberg med lera. Foto: Roger Pettersson
Jessica Fleetwood, lärare med masterexamen, på konstskolan på Not Quite, hotas av varsel. Här i smedjan tillsammans med eleverna Eva Visser och Frej Jensen.
Jessica Fleetwood, lärare med masterexamen, på konstskolan på Not Quite, hotas av varsel. Här i smedjan tillsammans med eleverna Eva Visser och Frej Jensen. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

Åmåls kommunEdsleskogFengersforsFröskogHantverkJessica FleetwoodJokum Lind JensenKristinebergskolanKurserLärareNot QuiteSamhälle

Så här jobbar PD med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.