Hembygdsföreningen och Föreningsarkivet slår två flugor i en smäll genom att uppmärksamma företeelser de vurmar lite extra för.
Konsthallens bottenvåning tillägnas Dalslands medeltidshistoria – som aktualiserats genom sentida utgrävningar – medan övervåningen är fylld av bilder på bevarandevärda centrumbyggnader.
Gerhard Jansson, ordförande Åmålsortens hembygdsförening och Åmåls föreningsarkiv, har ett tydligt mål med materialet på konsthallens väggar.
– Vi hoppas att det det här kan inspirera till vidare diskussion.
Växande intresse
Bakgrunden till den nedre utställningen är de arkeologiska undersökningar som under senare år gjorts vid Edsleskogs och Åmåls gamla kyrkor. Dessa har lett till ett växande intresse för Dalslands medeltidshistoria, någonting bland andra hembygdsförbundet hoppas kunna spinna vidare på.
– Vi gör en satsning på att försöka lyfta det som finns bevarat från tiden. En del har skrivits och fynd har gjorts, men vi hoppas att det kan forskas mer på ämnet, säger Gerhard Jansson.
Mer än Åmålstrakten
Särskilt efterfrågas fler utgrävningar. Sådana var rätt sällsynta innan Edsleskog väckte sensation 2019, som fyndplats för landets kanske första tegelkyrka.
Utställningen uppmärksammar även bland annat Dalaborg, som spelade en roll vid grundandet av Kalmarunionen i slutet av 1300-talet, och Holms kyrka, som är tillägnad Nordens mest uppburna helgon på medeltiden, Sankt Olof.
– Det finns en folkbildningstanke bakom, säger Gerhard Jansson.
Vad ska bevaras?
Medan den nedre utställningen domineras av text är den övre desto mer bildbaserad. Grunden utgörs av ett antal affischer vilka SE-banken donerade till föreningsarkivet på 1970-talet. Varje affisch ramar in ett antal gamla svartvita fotografier av historiska miljöer i Åmåls centrum. Många motiv känns igen från olika hembygdsböcker.
I övrigt har Gerhard Jansson och hans kollegor försökt välja ut bilder av byggnader de anser värda att bevara till eftervärlden. Men vad som faller under den benämningen är inte alltid helt självklart.
– Det är en diskussion som behöver tas. Och då krävs även arbete och planering, säger Gerhard Jansson.
Föreläser på vernissage
Förhoppningen är att kommunen ska beställa en ny kulturmiljöinventering av centrum. Att en sådan är på gång har annonserats, men hembygdsföreningen vill ändå trycka på för detta.
– I den senaste inventeringen från början av 2000-talet finns över hundra byggnader som anses behöva skydd. Ändå har det inte hänt någonting på den punkten sedan dess, säger Gerhard Jansson.
I samband med söndagens vernissage gästas utställningen av byggnadsantikvarie Lars Bergström som ska prata om behovet av kulturmiljövård.